Založ si blog

3 situácie, ktoré vás môžu v rodinnom dome zaskočiť a tipy na ich rýchle riešenie

Ak bývate v rodinnom dome, určite ste sa už stretli s niektorými neočakávanými situáciami, ktoré vám zmenili plány a museli ste pri ich riešení improvizovať. Medzi najčastejšie vyskytujúce sa komplikácie patria problémy s odpadovým potrubím, garážovou alebo vonkajšou bránou či zatekanie. Poradíme vám, ako ich rýchlo riešiť. 

Bývanie v rodinnom dome so sebou prináša celý rad výhod, užívať si môžete väčší priestor, záhradu a celkovo si celý dom môžete lepšie prispôsobiť pre svoje potreby. S bývaním v rodinnom dome sa však spája aj nemálo starostí, ktoré sa zvyknú vyskytnúť spravidla v tej najnevhodnejšej dobe. Nie je možné zahrnúť do nášho článku všetky problémy, ktoré by mohli nastať, bližšie sme sa však zamerali na tie, ktoré majiteľov domov zvyknú trápiť veľmi často. 

Neodteká, preteká alebo zapácha? Riešenie problémov s potrubím neodkladajte

Na pomyselnom rebríčku najčastejších problémov v domácnostiach sa dlhodobo umiestňujú rôzne starosti s odpadovým potrubím. Symptómy sú pritom rôzne – buď vám napríklad neodteká umývadlo, drez alebo vaňa, prípadne naopak pretekajú alebo sa z výlevky šíri neznesiteľný zápach. Tieto problémy sa týkajú nielen majiteľov bytov, ale aj rodinných domov, kde tieto starosti najčastejšie spôsobuje nesprávne navrhnutá, alebo zanedbaná kanalizácia. 

Akékoľvek problémy s odpadovým potrubím je potrebné riešiť čo najskôr a nespoliehať sa na to, že časom zmiznú. Naopak, časom sa budú ešte zhoršovať a ľahko môžu dospieť až do havarijného stavu, ktorého dôsledkom bude úplné zablokovanie odpadových rúr a následná nemožnosť spláchnuť wc, pustiť umývačku riadu či použiť kuchynský drez. Všetky tieto situácie chod domácnosti poriadne skomplikujú a teda hovoriť v tomto prípade o havarijnom stave, nie je vôbec prehnané. 

Rýchlym a skutočne účinným riešením je profesionálne čistenie potrubia. Schválne spomíname profesionálov, pretože svojpomocne si so zložitejším problémom bez profesionálnej výbavy a skúseností iba ťažko poradíte. Spoľahnite sa preto radšej na krtkovanie Bratislava a nenechajte sa obťažovať pri vašich každodenných činnostiach s upchatým potrubím. 

Zaseknutá garážová alebo vonkajšia brána

Garážové brány sú užitočným pomocníkom. Ak sa však zasekne, poriadne vám to môže skomplikovať deň, najmä ak potrebujete niekam odísť autom. Kľúčové je v tejto situácii neprepadávať panike, každá motorizovaná brána má spínač, vďaka ktorému sa dá otvoriť ručne. Nie je to síce príliš pohodlné a ani ľahké, no na núdzové otvorenie vám tento spôsob postačí. 

V prípade zaseknutia garážovej alebo vonkajšej brány je potrebné identifikovať príčinu poruchy. Najčastejšie je zdrojom problému motorový pohon, ktorý mohol vyradiť z prevádzky prerušený kontakt. Na vine môže byť aj prasknutá pružina garážovej brány, či v prípade vonkajšej brány mechanická prekážka na koľajnici. Aby mohla brána na 100 % plniť svoju funkciu, je potrebné akékoľvek problémy odstrániť čo najskôr. A aj to je dôvod, prečo by ste si pri výbere garážovej brány mali vybrať dodávateľa, na ktorého sa budete môcť spoľahnúť. 

Zatekanie

Na záver sme vybrali to najproblematickejšie. Objavenie vlhkého fľaku napríklad v podkroví môže slabším povahám spôsobiť aj malý infarkt. Odstránenie problémov so zatekaním je totiž často zdĺhavé a nákladné. Preto je vždy veľmi dôležité odhaliť tú pravú príčinu. V prípade rodinných domov ide najčastejšie o netesnosť strechy, poistnej hydroizolácie, prípadne hromadenie vlhkosti v podkrovných priestoroch. Ak zatekanie nesúvisí so strechou, často je príčinou prasknuté alebo netesné potrubie v stene. 

Zatekanie spôsobuje množstvo problémov a preto odstránenie príčin netreba odkladať. Dlhodobé vlhnutie stien spôsobuje ich plesnivenie a zároveň môže poškodiť krov strechy, nevraviac o tom, že váš komfort bývania môže poriadne utrpieť. Nenechajte sa však nastrašiť a ak si na riešenie týchto problémov netrúfate sami, obráťte sa určite na odborníkov. 

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00, aktualizované: 08:19

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 729666x
Priemerná čítanosť článkov: 1401x

Autor blogu