Založ si blog

5 krokov pre zlepšenie hygieny a pohody v kanceláriách

Po uvoľňovaní protipandemických opatrení sa život pomaly vracia aj do kancelárií. Biznis centrá opäť ožívajú, no niektoré veci predsa len už nebudú také ako predtým. Nároky zamestnancov na hygienu sa jednoznačne zvýšili a rovnako tak sa zmenili aj ich nároky na pracovné prostredie. Toto je 5 spôsobov, vďaka ktorým sa kancelárie stanú príjemnejším miestom pre prácu. 

Uvoľňovanie opatrení a postupný ústup vírusu neznamená, že by sme mali prestať dbať na dodržiavanie hygieny. Práve naopak, treba si uvedomiť, aké je dôležité neustále zvyšovať hygienický štandard. Popri tom však netreba zabúdať ani na psychohygienu a to, aby sa kancelárie stali miestom, v ktorom sa vám bude príjemne pracovať. Priestor na sústredenie, čistotu ale aj možnosti na relax, to všetko by malo byť už samozrejmosťou v moderných kanceláriách. 

Vyššia úroveň hygieny na toaletách

Hovorí sa, že úroveň určitého miesta, podniku alebo firmy spoznáte podľa stavu, v akom sú toalety. Toto miesto totiž hneď na prvý pohľad a niekedy aj na prvý nádych prezradí veľmi veľa. Vysoký hygienický štandard je v moderných biznis centrách už samozrejmosťou. Vždy je však niečo, čo sa dá vylepšiť. Tou najvyššou prioritou je však vždy dosiahnuť maximálnu možnú úroveň hygieny. 

Na dosiahnutie vysokej hygienickej úrovne toaliet je dôležité nielen pravidelné čistenie, ale aj nastavenie všetkých komponentov tak, aby sa eliminoval ich dotyk s rukami. Sú to predovšetkým automatické splachovače s fotobunkou, bezdotykové vodovodné batérie či dávkovače mydla, ktoré si taktiež nevyžadujú dotyk. V ponuke spoločnosti Ecostep nájdete celý rad zariadení na toalety, ako sú napríklad dávkovače dezinfekcie či sušiče rúk, ktoré vám aj na často využívaných toaletách uľahčia udržiavanie vysokej úrovne hygieny.  

sušič rúk ecostep
Sušič rúk ECOSTEP R1.1 (zdroj: eshop.ecostep.sk)

Lepšie rozvrhnutie priestoru

Priestory typu open space sú pomaly na ústupe. Medzi aktuálne trendy skôr patria modulárne priestory, ktoré sa dajú ľahko prispôsobiť aktuálnym potrebám. Preferuje sa teda možnosť rýchlych a jednoduchých zmien, kedy sa z väčšej kancelárie dá ľahko vytvoriť veľká zasadačka a potom napríklad rozdeliť na tri menšie kancelárie. Rozvrhnutie priestoru je dôležité aj v závislosti od vykonávanej práce. Ak sa zamestnanci potrebujú viac sústrediť, určite bude lepšie ich oddeliť, aby sa navzájom nerušili. Naopak, ak je potrebné v rámci pracovného kolektívu niečo podnetné vymyslieť, spoločné priestory sú veľmi užitočné. 

Viac prírodných materiálov v kanceláriách

Ako sme už v úvode spomenuli, v práci nie je dôležitá len hygiena, ale aj určité psychické pohodlie. Vyhnete sa tak nadmernému vyčerpaniu a eventuálne aj ďalším zdravotným problémom, ktoré môžu vyplývať z nevyhovujúceho pracovného prostredia. Odborníci dokonca tvrdia, že výber vhodných materiálov do kancelárií dokáže účinne podnecovať kreativitu. 

A ideálny príklad? Korkové obklady na stenu sú 100 % prírodným materiálom a sú perfektným doplnkom do každej kancelárie. Okrem nich sa stále väčšej popularite tešia aj zelené machové obrazy, pričom tieto dva materiály sa dajú veľmi dobre kombinovať aj navzájom.

korkové obklady
Korkové obklady do kancelárií (zdroj: naturaldesign.sk)

Miesta s absolútnym tichom

Niekedy na prácu potrebujete absolútne ticho a vtedy sú veľmi užitočné tzv. pracovné búdky, ktoré vám takýto priestor poskytnú. Sú presklené a výborne odizolované, takže vám umožnia vybaviť si telefonáty bez akéhokoľvek rušenia. Týmto spôsobom sa dá vytvoriť tzv. micro-office s ideálnymi podmienkami na všetky pracovné činnosti, pri ktorých potrebujete absolútny kľud a ticho. 

Ľahko udržiavateľné materiály

Na záver sa pristavíme ešte pri hygiene a čistení. Do moderných kancelárií totiž jednoznačne patria materiály, ktoré sa dajú ľahko udržiavať v čistote. Obmedziť by ste mali teda akékoľvek materiály, na ktorých sa drží prach a ktoré by príliš časté čistenie mohlo znehodnotiť. Medzi preferované materiály patrí napríklad sklo, hliník alebo drevo s hladkým povrchom. 

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

europarlament, európsky parlament, eú, vlajky

Mimovládne organizácie píšu do Bruselu, chcú nezávislú a slobodnú RTVS

24.04.2024 13:02

Otvorený list, pod ktorý sa podpísalo viac ako 68-tisíc občanov Slovenska, smeruje poslancom europarlamentu i eurokomisii.

michelko

O zmenách vo Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať až budúci štvrtok

24.04.2024 12:18, aktualizované: 13:17

Presunúť hlasovanie zo stredy na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Cieľom je znížiť strety s medveďom i škody na plodinách

24.04.2024 11:07, aktualizované: 12:33

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 728945x
Priemerná čítanosť článkov: 1399x

Autor blogu