Založ si blog

Kedy preukázať daň z príjmov fyzickej osoby

Väčšine pracujúcich občanov každoročne vzniká povinnosť podať daňové priznanie. Patríte medzi nich? Zistite, kedy musíte preukázať daň z príjmov a podať priznanie.

Rozhodujúca hranica

Sumy, ktoré sú pre povinné podanie daňového priznania rozhodujúce, sa každoročne menia. Pre rok 2021 platí, že ak ste za rok 2020 dosiahli zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti (zamestnanie) alebo z podnikania vo výške aspoň 2 207,10 €, povinnosť vám vznikla. Taktiež ak ste pri podnikaní vykázali stratu alebo vás na to daňový úrad vyzve, daň z príjmov FO musíte preukázať podaním daňového priznania.

Kedy nemusíte podať daňové priznanie

Pokiaľ za vás zamestnávateľ podá ročné zúčtovanie dane, táto povinnosť vám odpadá. Väčšinou nemusia daňové priznanie podať fyzické osoby, ktoré nepracovali počas celého roka, a tak bol ich zdaniteľný príjem nižší. Ide najmä o nezamestnaných, o matky či otcov, ktorí v priebehu roka odišli na materskú/rodičovskú dovolenku alebo sa z nej vrátili, študentov, ktorí počas roka brigádovali a ďalšie prípady.

dan z prijmov fyzicke osoby
Zdroj: freepik.com

Treba však podotknúť, že práve pre tieto skupiny ľudí môže byť podanie daňového priznania výhodné, hoci im nevznikla povinnosť. Mnohým občanom totiž vznikne daňový preplatok, a teda majú nárok na vrátenie dane. Podmienkou je však podanie daňového priznania, kde je vyčíslená vzniknutá daňová povinnosť či daňový preplatok.

Typy daňového priznania

Slovenská republika rozlišuje dva typy daňový priznaní – A a B. Typ A vypĺňajú fyzické osoby s príjmom zo závislej činnosti, teda zo zamestnania. Pokiaľ ste mali príjmy z podnikania, zo samostatne zárobkovej činnosti alebo napríklad z prenájmu, je potrebné vyplniť tlačivo B.

Pozor na termíny

Štandardný termín na podanie daňového priznania na Slovensku je posledný marcový deň (31. 3. 2021). Pokiaľ tento deň pripadne na víkend, termín sa posúva do prvého pracovného dňa (teda do pondelka po poslednom marcovom dni). Je možné požiadať o odklad daňového priznania, vtedy je predĺžená lehota do konca júna. Pre rok 2021 je to streda 30. 6. Pokiaľ ste mali príjmy aj zo zahraničia, predĺžená lehota je až do konca septembra (30. 9. 2021). Ak chcete daňové priznanie podávať v neskoršom termíne, môžete tak urobiť podaním oznámenia o predĺžení lehoty na podanie DP miestne príslušnému daňovému úradu – stihnúť to však musíte do konca marca. 

Ako čo najjednoduchšie podať daňové priznanie?

Vyplnenie tlačiva môže zabrať dosť času a pokiaľ nemáte znalosti o daňových zákonoch a povinnostiach, je ľahké pochybiť. Spoľahnite sa na šikovnú aplikáciu Mojedane, kde sa vyplnenie daňového priznania stáva malinou. K dispozícii sú vám vysvetlivky, nápovedy aj kvalitná zákaznícka podpora, ktorá vám pomôže popasovať sa s touto daňovou povinnosťou.

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 726129x
Priemerná čítanosť článkov: 1394x

Autor blogu