Založ si blog

Úprava vnútrobloku alebo parčíka? Tieto stavebné prvky patria medzi najobľúbenejšie

Mestská zeleň zohráva v živote jeho obyvateľov veľmi dôležitú úlohu. Jej dostatok má pozitívny vplyv na ekológiu, vonkajšiu teplotu a bezpochyby vytvára pre obyvateľov mesta možnosti oddychu, rekreácie a športového vyžitia. V mestách s dostatkom zelene sa žije skrátka lepšie. Zamerali sme sa na aktuálne trendy úpravy vnútroblokov a tvorbu mini mestských parkov.

Pri divokej mestskej výstavbe v uplynulých desaťročiach sa na zeleň často zabúdalo. Situácia sa už aj v tomto smere však začína meniť a ľuďom stále viac záleží prostredí, v ktorom žijú. Mestská zeleň si teda zaslúži nielen patričnú ochranu a zveľaďovanie, ale aj tvorbu nových zelených miest. Tie je pritom možné budovať aj na miestach, kde nie je veľa priestoru. Zušľachťovať zeleň má teda zmysel nielen v mestských parkoch, ale aj na omnoho menších plochách, ako sú napríklad vnútrobloky alebo malé parčíky v tesnej blízkosti biznis centier. 

Úprava zelene a oddychovej zóny vo vnútrobloku

Vnútrobloky neodmysliteľne patria k bytovej mestskej zástavbe. Majú dokonca veľký vplyv na atraktivitu bývania v konkrétnej lokalite a sú miestom, kde sa môžu v rámci komunity realizovať obyvatelia konkrétnych bytoviek. Vnútrobloky majú rôzne členenie, spravidla ide o priestor, ktorý je prístupný aj verejnosti, no najmä v prípade novších projektov sa vytvárajú neverejné vnútrobloky slúžiace výlučne pre obyvateľov priľahlých bytových domov, ktoré môžu mať charakter náhrady za bežnú záhradu.

Na oddelenie neverejného vnútrobloku je možné využiť vstupné brány, ktoré tento priestor ochránia pred neželanými návštevníkmi a zároveň nenarušia celkovú atmosféru. V rámci vnútrobloku môžete pomocou zelene ľahko vytvoriť oddychové zóny pre rodiny s deťmi, malú komunitnú záhradku či zušľachtiť toto prostredie okrasnými stromčekmi a skalkami. Čoraz obľúbenejšie sú aj rôzne workout zóny pre obyvateľov vyznávajúcich aktívny životný štýl. 

Poznáte pojem pocket park? 

V mnohých mestách začali vznikať tzv. pocket parky. V doslovnom preklade ide o „vreckové parky“, čo vystihuje ich rozmery. Umiestňované sú spravidla medzi budovami, kde bol dovtedy len betón, prípadne neudržiavaná zeleň. Takéto parčíky sú skvelým príkladom toho, ako sa pri zapojení kreativity dá doslova čarovať a to aj na veľmi malom priestore. Náklady na tvorbu a udržiavanie takéhoto mini parku navyše nie sú nijako závratné, pričom pre samotnú lokalitu môžu byť veľkým prínosom. 

Vďaka mestským mini parkom sa darí účinne znižovať dopady znečistenia ovzdušia a tiež pomáhajú počas horúcich letných dní, pretože oproti betónu omnoho účinnejšie absorbujú teplo. Zároveň, týmto spôsobom vznikne vizuálne atraktívne prostredie, ktoré sa dá eventuálne aj využiť na oddych menšej skupiny ľudí. Pocket parky sú tak vhodným doplnkom často aj k neosobne pôsobiacim preskleným biznis centrám. 

Ich návrh a tvorba si ale vyžaduje nápaditosť. Nie je totiž vždy jednoduché dostať všetky žiadané prvky na jeden malý priestor, ktorý by bol navyše aj trvalo udržateľný. Spoľahnúť sa môžete najmä na trávnik a menšie kríky. Výnimkou nie sú ani malé cestičky, ktoré cez takýto parčík môžu viesť. Na ich vytvorenie je možné využiť klasiku v podobe zámkovej dlažby alebo zatrávňovacie tvárnice. Na oddelenie jednotlivých plôch sa využívajú betónové obrubníky, ktoré môžu byť celkom nenápadne umiestnené tak, aby vôbec nevytŕčali. 

betónové obrubníky
Betónové obrubníky (zdroj: stavebniny-stavplot.sk)

Pocket parky sú trendom, ktorý sa rozširuje vo väčších, ale aj menších mestách a sme presvedčení, že stále viac ich bude aj u nás. 

Čo je parfum na pranie?

29.03.2024

Zaujíma vás, prečo niektoré oblečenie v porovnaní s iným nádherne a sviežo vonia? Takúto úžasnú sviežu vôňu im nedokáže dodať len aviváž. Dokáže to pomerne nový výrobok známy ako parfum na pranie. Je to jedinečný výrobok s upokojujúcou vôňou, ktorý je navrhnutý tak, aby udržal vôňu bielizne až niekoľko týždňov. Na rozdiel od aviváže nemá žiadne [...]

Prečo je prenájom fotoštúdia pre fotografov nevyhnutný?

28.03.2024

Ako fotografi neustále hľadáme nové spôsoby, ako posúvať hranice našej kreativity a zachytávať momenty, ktoré u zákazníkov vyvolajú odozvu. Hoci má fotografovanie v exteriéri svoje čaro, kontrolované prostredie profesionálneho fotoštúdia má v sebe niečo jedinečne podmanivé. Ak ste o tom ešte neuvažovali, tu je dôvod, prečo by prenájom fotoštúdia mohol zmeniť vašu [...]

6 prírodných spôsobov bielenia zubov

27.03.2024

Ľudia každoročne minú veľké sumy peňazí na liečbu zubného kazu a bielenie zubov. Aké by mohlo byť alternatívne riešenie? Používanie prírodných produktov a spôsobov na bielenie zubov je tou správnou cestou. Tu je šesť spôsobov, ako si môžete vybieliť zuby bez použitia akýchkoľvek škodlivých chemikálií: Pravidelne si čistite zuby Hneď si to vyjasníme, [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

migranti

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 517
Celková čítanosť: 711303x
Priemerná čítanosť článkov: 1376x

Autor blogu