Založ si blog

Zistite, prečo sú šnekové prevodovky stále tak rozšírené v bežných aj priemyselných aplikáciách

Niektoré technologické riešenia doslova predstihli svoju dobu. Takým sú bezpochyby aj šnekové prevodovky, ktoré sa využívajú v mnohých bežných aj priemyselných aplikáciách. Tento typ prevodoviek je osvedčeným riešením vhodným na rôzne typy použitia a my sme sa zamerali na hlavné dôvody, prečo sú také populárne.

Plynulý chod

Šneková prevodovka dostala svoj názov podľa šnekového súkolia, ktoré sa nachádza vo vnútri. Toto súkolie vytvára kinematickú väzbu medzi mimobežnými hriadeľmi, vďaka čomu je možné dosiahnuť veľký prevodový pomer. Tieto prevodovky vynikajú schopnosťou dlhodobého a plynulého chodu, čo ich priam predurčuje na použitie v rôznych priemyselných dopravníkových systémoch, stavebnej a tiež miešacej technike.

Zvládnu aj veľké zaťaženie

Vďaka svojej koncepcii sa šnekové převodovky výborne hodia všade tam, kde je potrebné, aby pohonný mechanizmus zvládal vysoké zaťaženie. Ak si vyberiete šnekovú prevodovku s extra spevneným ozubením či predstupňami, môžete sa spoľahnúť na skutočne veľkú výdrž, vďaka ktorej prevodovka obstojí aj v tých najnáročnejších podmienkach.

šneková převodovka
Šneková prevodovka WGM025

Výborným príkladom univerzálnej šnekovej prevodovky s vyváženým pomerom kvality a ceny sú modely WGB od VYBO Electric, ktoré vás nesklamú pri bežných ani náročnejších aplikáciách.

Cenovo dostupné riešenie uhlového pohonu

Šneková převodovka právom patrí medzi cenovo najdostupnejšie riešenia uhlového pohonu. Za týmto účelom môžete siahnuť po prevodovkách s čelným predstupňom, v rámci ktorého výstupný hriadeľ prevodovky a hriadeľ motora zvierajú uhol 90°. Ak si túto vlastnosť spojíte s kompaktnou konštrukciou samotnej prevodovky, zistíte, že aj z pohľadu priestoru ide o veľmi výhodné riešenie.

šnekové převodovky
Kelheim šnekové prevodovky

Napokon treba dodať, že šneková prevodovka môže byť prispôsobená na mieru vašim potrebám, o čom sa môžete presvedčiť na Kelheim.cz. S výberom vám tu nielen poradia, ale pomôžu aj so samotnou konfiguráciou parametrov.

Kvalita vyhotovenie je zárukou vysokej účinnosti

Ak je reč o šnekových prevodovkách starších typov, možno ste sa aj vy stretli s tvrdeniami, že nie sú príliš účinné a z tohto pohľadu patria skôr k priemerným zariadeniam. V prípade moderných šnekových prevodoviek vyhotovených z kvalitných materiálov to už ale neplatí. Veľmi vysokú účinnosť sa podarilo dosiahnuť precízne optimalizovanou geometriou ozubenia. Nevyhnutnosťou na dosiahnutie vyššej účinnosti je tiež špeciálne syntetické mazivo, ktoré sa stará o efektívne znižovanie trenia medzi pohyblivými komponentmi.

Presnosť konštrukcie a starostlivý výber materiálov je dôležitý aj z pohľadu hlučnosti. Nekvalitnú, prípadne poškodenú šnekovú prevodovku ľahko spoznáte, okrem iného, aj podľa hlučnosti. Presné uloženie šneka, ale aj pokročilá technológia výroby sú dôvodom, pre ktorý sú moderné prevodovky v porovnaní so svojimi predchodcami výrazne tichšie.

Výborné aj pre bežné aplikácie

Vhodnosť využitia šnekových prevodoviek v priemysle sme už spomínali. Svoje využitie si však nenachádzajú iba tam. Sú ideálne všade, kde vzhľadom na nízke otáčky a požadovaný krútiaci moment nestačí iba pohon elektromotorom. Kým v priemyselných aplikáciách sú šnekové prevodovky kombinované spravidla s trojfázovými asynchrónnymi motormi, pri bežných aplikáciách sú to rôzne iné typy elektromotorov.

Zaujímavou voľbou sú z tohto pohľadu pohonné komplety elektromotor + šneková prevodovka, ktoré sa používajú napríklad na pohon mlynčekov na mäso, prípadne zabezpečujú pohon grilovacích zariadení. Ak potrebujete zmeniť otáčky elektromotora, regulovať jeho výstupný moment alebo redukovať rýchlosť, obráťte sa na expertov z VYBO Electric. Táto spoločnosť patrí medzi popredných dodávateľov elektromotorov a prevodoviek v strednej Európe.

elektromotor
Elektromotor

Zdroj: vyboelectric.cz, kelheim.cz, elektromotory-vybo.cz

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 730867x
Priemerná čítanosť článkov: 1403x

Autor blogu