Založ si blog

Ako docieliť ekonomickú prevádzku pohonov v priemysle bez nadmerného zaťažovania vášho rozpočtu?

Elektrické pohony majú v priemysle svoje hojné zastúpenie predovšetkým pre svoju vysokú účinnosť, veľmi dobrú dostupnosť a široké možnosti využitia v rôznych typoch aplikácií. Napriek tomu sa často stáva, že pohonné systémy nie sú správne optimalizované. Problémy spôsobuje ako poddimenzovanie tak aj predimenzovanie výkonu elektrických pohonov, ktoré počas ostrej prevádzky môžu spôsobovať viaceré problémy. Okrem optimalizácie pohonných systémov sa zameriame aj na ďalšie možnosti zvyšovania efektivity.

Optimalizácia pohonu je kľúčová

Uvedenie nového pohonného zariadenia do prevádzky už po prvých kontrolných meraniach ukáže, či bol výber a inštalácia správna. Ide o základné predpoklady ďalšieho bezproblémového fungovania, motor dosahuje očakávané výkonové aj momentové parametre, nedochádza k prehrievaniu, nadmerným vibráciám a ani iným javom, ktoré by naznačovali, že niečo nie je v poriadku. Ak je pohon poddimenzovaný spravidla sa to dá veľmi ľahko a rýchlo odhaliť, iným problémom už je ale jeho predimenzovanie.

Pri každom výbere a návrhu pohonného riešenia by sa malo postupovať predovšetkým s ohľadom na funkčnosť, účelnosť a ekonomiku prevádzky. Ponechanie určitej výkonovej a momentovej rezervy je bežné, dlhodobo prevádzkovať elektromotory na maximách udávaných výrobcom si môže svoju daň vypýtať v podobe skrátenej životnosti. Takáto rezerva by mala dosahovať zhruba do 20 % menovitého výkonu, no neraz je to omnoho viac a elektromotor v podstate stále pracuje s minimálnym výkonom. Prečo je predimenzovanie pohonu problém?

V prvom rade ide o ekonomickú záležitosť, ak ste si mohli vybrať menší pohon s nižším výkonom, mohli ste výrazne ušetriť pri nákupe. Čo je z pohľadu samotnej prevádzky a nákladov ešte podstatnejšie, menší pohon, ktorý by efektívnejšie využíval svoj výkonový rozsah pracuje aj s lepšou účinnosťou a jeho prevádzka je teda lacnejšia.

Ak pre svoju prevádzku hľadáte elektromotor s převodovkou, obráťte sa na odborníkov z www.elektro-motor.cz konzultujte výber presne podľa vašich potrieb.

elektromotor s prevodovkou
Elektromotor s převodovkou

Znižovanie strát v pohonoch

Pohonné systémy s elektromotormi patria do kategórie veľmi efektívnych, avšak iba ak sú správne navrhnuté, tak ako sme spomínali v predchádzajúcej časti. Správnou optimalizáciou pohonu je možné dosiahnuť zníženie spotreby elektrickej energie v desiatkach percent. Straty vznikajúce v pohonnom systéme je potrebné v prvom rade správne zanalyzovať. Následne je potrebné prijať rôzne opatrenia, ktoré môžu mať podobu výmeny komponentov a iných konštrukčných úprav.

V prípade starších pohonných zariadení sa určite oplatí premýšľať nad ich úplnou výmenou, a to aj v prípade ak majú stále vlastnosti nového zariadenia. V prípade niekoľko desiatok rokov starých zariadení nielenže ťažko možno očakávať absolútne spoľahlivú prevádzku, ale zároveň sú neporovnateľne menej efektívne ako moderné zariadenia. Je každopádne pravdou, že takéto opatrenie za účelom dosiahnutia ekonomickejšej prevádzky si treba poriadne prepočítať a rozmyslieť. Tieto investície totiž môžu mať relatívne dlhú návratnosť.

frekvencni menice
Frekvenčný menič kelheim.cz

Vhodným kompromisom môže byť napríklad frekvenční měnič, ktorý vám prakticky okamžite zlepší efektivitu pohonného zariadenia, o čom sa môžete presvedčiť aj na kelheim.cz.

Použitie frekvenčného meniča

Napokon, pri frekvenčných meničoch sa ešte pristavme. Pohony s premenlivými otáčkami sa vyznačujú výbornou efektivitou, vysokou spoľahlivosťou a pri správnom nastavení dokážu ušetriť 30 až 40 % spotreby elektrickej energie. Frekvenčné meniče sú skvelou voľbou pre väčšinu pohonov s premenlivým zaťažením a tiež všade tam, kde nad pohonným systémom potrebujete mať maximálnu kontrolu.

frekvencni menic vector
Frekvenčný menič 15kW VECTOR V810 – 690V

Presvedčte sa aj vy o všetkých výhodách moderných frekvenčných meničov na www.el-motor.sk a zistite, ako s nimi môžete ušetriť na prevádzkových nákladoch. 


Zdroj: el-motor.sk, kelheim.cz, elektro-motor.cz

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 730068x
Priemerná čítanosť článkov: 1401x

Autor blogu