Minulý rok sme spolu s manželom dospeli k rozhodnutiu, začať podnikať v niečom, čo by nás vystihovalo, bavilo a zároveň sa nám postaralo o živobytie. Oboch nás zaujímajú trvalo udržateľné riešenia, zdravé stravovanie a tak bola naša voľba celkom jasná, sprostredkovať našu ideu cez malé vegan bistro.
Príbeh nášho malého podniku sa začal písať začiatkom roka 2020, kedy sme ešte ani zďaleka nevedeli čo nás čaká. Po vybavení všetkých byrokratických záležitostí sme našu prevádzku otvorili, avšak iba na krátko. Kvôli protipandemickým opatreniam sme museli po celkom krátkom čase opäť zavrieť a v neistote sme čakali, čo bude ďalej. Ešte sme v podstate ani nezačali a už naša skromná vegan reštaurácia čelila prvej vážnej kríze.
Manžel mal svoju vlastnú terapiu proti stresu
Stresové obdobie manžel prežil vďaka svojim elektronickým cigaretám. Vyskúšal v nich CBD e-liquid, ktorý mu pomohol vyrovnať sa so stresom a to pritom celkom legálne a v súlade s prírodou. CBD nie je psychoaktívnou látkou a tak od neho nevzniká závislosť.
CBD e-liquidy si novodobí fajčiari pochvaľujú vďaka celému radu aromatických látok, sladkých a drevnatých chutí, ktoré vám umožnia naplno si vychutnať každé potiahnutie. CBD produkty už aj u nás naberajú na popularite, keďže po dlhých rokoch bola vyradená zo zoznamu zakázaných látok. Zďaleka pritom nejde iba o e-liquidy, kompletnú ponuku CBD olejov, kvapiek a kozmetiky nájdete na produkty-cbd.sk.
Áno donáške – má to svoje ale
Po niekoľkých mesiacoch sprísnených opatrení bolo jasné, že na to, aby sme vydržali, budeme musieť začať s donáškou jedál, hoci pôvodne tento spôsob predaja do nášho konceptu vôbec nezapadal. Sústredili sme sa totiž skôr lokálne a tak, aby sme nijako nezaťažovali životné prostredie. Ak mala naša maličká vegan reštaurácia prežiť, napokon sme museli spustiť donášku.
Prvým krokom bolo osloviť veľkých poskytovateľov a dohodnúť sa tak, aby bola donáška realizovaná výlučne bez motorových vozidiel. Chceli sme sa spoľahnúť na rozvážačov, ktorí naše jedlo dodajú napríklad na bicykli alebo kolobežke. Skrátka, aby uhlíková stopa nášho podnikania bola čo najmenšia.
Na donášku musíte ale jedlo dobre zabaliť. Trošku sme preto upravili naše porcie, aby nám to išlo jednoduchšie a zároveň sme začali hľadať spôsob, ako baliť jedlo ekologicky. Už po krátkom čase sa ako najlepšie riešenie ukázali ekologické obaly na jedlo vyrobené z recyklovateľných materiálov, ktoré sme si objednávali z markbal.sk.
Čo je ale najdôležitejšie, takéto obaly sú v súlade s našou filozofiou trvalo udržateľnej prevádzky a minimalizácie dopadov nášho podnikania na životné prostredie. Spolu s manželom veríme, že náš príbeh môže byť inšpiráciou aj pre ostatných, a to najmä ohľadom využívania opakovane použiteľných materiálov.
Zdroj: markbal.sk, produkty-cbd.sk, pixabay.com
Celá debata | RSS tejto debaty