Založ si blog

Nedostatok čipov znižuje ponuku skladových vozidiel, neplatí to však univerzálne

Nebolo to tak dávno, čo sa výrobcovia vozidiel v dôsledku pandémie začali obávať o to, či bude dostatočný dopyt po nových autách. Dnes je problém skôr opačný, dopyt je, no v dôsledku nedostatku čipov sa obmedzuje výroba a tak sa čakacie doby na nové vozidlá výrazne predlžujú. Rovnako tak celkom rýchlo ubúda aj skladových zásob. Našťastie stále sa dá nájsť svetlá výnimka. Pozreli sme sa bližšie na to, čo trápi automobilový priemysel. 

Chýbajúce nové autá sú problém

Nedostatok nových áut sa vôbec nemusí na prvé počutie javiť ako nejaký zásadný problém. Dotýka sa však takmer všetkých, a to hneď z viacerých dôvodov. Každá odstávka či obmedzenie výroby predstavuje pre automobilky obrovské straty, dlhodobé obmedzenie výroby navyše spravidla vedie k prepúšťaniu, čo môže byť bolestivé najmä pre tie regióny, v ktorých je výroba vozidiel sústredená. 

vyroba automobilov
zdroj: pixabay.com

Ďalším dôvodom sú stúpajúce ceny áut, keďže ich je nedostatok, tí čo auto potrebujú si jednoducho budú musieť priplatiť. Netýka sa to však iba nových áut. Spolu s cenami nových áut sa totižto začali citeľne dvíhať aj ceny áut ojazdených. Pre kúpu auta tak teda bude musieť siahnuť hlbšie do vrecka každý, kto nejaké potrebuje. 

Autá na sklade stále sú, nie ale všade

Ako sme už vyššie spomenuli, hlavným dôvodom súčasnej situácie je globálny nedostatok čipov. Ten je dôsledkom najmä protipandemických opatrení a narušenia dodávateľských reťazcov. Aktuálne to vyzerá tak, že tento problém ešte nejakú dobu potrvá a minimálne rok ešte budeme počuť o obmedzovaní výroby nielen v automobilkách, ale aj rôznych iných segmentoch. 

Ak si dnes hľadáte auto, v porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi budete mať situáciu o niečo ťažšiu. Dobrou správou ale je, že na skladoch niektorých predajcov ešte autá stále nájdete. Ak túžite po prémiovom zážitku z jazdy a vašim snom je napríklad Jaguar či Land Rover, máte možnosť vybrať z celkom širokej ponuky skladových a predvádzacích vozidiel. 

predajca automobilov
zdroj: freepik.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 732065x
Priemerná čítanosť článkov: 1405x

Autor blogu