Založ si blog

Výstavba oplotenia je aj o povinnostiach voči stavebnému úradu: na čo nezabudnúť?

Ploty sú základným prvkom, bez ktorého si okolie domu či rôznych iných stavieb prakticky ani nevieme predstaviť. Výber plotu je dôležitý nielen s ohľadom na to, aké sú vaše očakávania a vkus, ale aj ako vyzerá okolie vášho pozemku. Pri výstavbe oplotenia netreba zabúdať ani na niektoré administratívne povinnosti. Čo vás čaká skôr ako začnete s výstavbou plota a ako sa vyhnúť potenciálnym problémom? 


Vyhliadli ste si na tureality.sk stavebný pozemok, ktorého lokalita, veľkosť a cena vás chytili za srdce? Tak v tom prípade už určite premýšľate, ako na tomto pozemku bude vyzerať váš vysnívaný dom so všetkým, čo k nemu patrí. Prenesme sa teraz o pár desiatok mesiacov neskôr, kedy už váš vysnený dom získava reálne kontúry a možno sa už chystáte aj na sťahovanie. Hoci so stavbou už finišujete, vášmu domu predsa len ešte niečo chýba, a tým je poriadne oplotenie.

Práve výstavba oplotenia je to, čo celej stavbe dodá tú pomyselnú bodku. Veľa majiteľov rodinných domov si vyberá kombináciu dekoratívneho plota zo strany ulice a naopak, vyššieho a praktickejšieho oplotenia z ostatných strán na to, aby si mohli užívať zaslúžené súkromie. Hoci pozemok patrí vám, nie je jedno čo si na ňom postavíte a rovnako ani to, ako svoj pozemok oplotíte. Aké povinnosti máte voči stavebnému úradu? 

Rekonštruujete starý plot alebo staviate úplne nový?

Z pohľadu stavebného zákona je rozdiel či staviate úplne nový plot alebo rekonštruujete ten starý. V tom druhom prípade, ak sa povedzme rozhodnete vybudovať prípojky kanalizácie a popri tom si starý plot aj výrazne vylepšiť, nemáte voči stavebnému úradu žiadne povinnosti. Nesmie sa však meniť trasovanie plota a takisto aj jeho výška. Pri výstavbe nového plota je však už situácia o trochu iná. 


Plot je v zmysle platnej legislatívy, teda podľa stavebného zákona, považovaný za tzv. drobnú stavbu a teda nie vždy budete potrebovať na jeho stavbu aj platné stavebné povolenie. Na strane druhej, bez komunikácie so stavebným úradom to nepôjde, pretože podľa správnosti potrebujete aj realizáciu drobnej stavby riadne ohlásiť – ide o tzv. ohlášku. Výstavbu plota teda môžete realizovať až po vyjadrení príslušného stavebného úradu.

Nemusíte sa ľakať, ide o relatívne jednoduchý úkon, ku ktorému vám bude stačiť aj vysvetľujúci náčrt a základné informácie o proporciách a materiálovom vyhotovení vášho plota. Vykonať ohlášku zvládnete aj bez právnika či predchádzajúcich skúseností. Po podaní stačí spravidla pár dní počkať na kladné stanovisko úradu a môžete sa pustiť do výstavby. Ak sa predsa len nechcete týmito „papierovačkami“ zaťažovať, uprednostnite stavbu plota na kľúč. Vtedy sa realizátor postará aj o komunikáciu so stavebným úradom a všetky záležitosti súvisiace s ohlásením stavby či stavebným povolením. 


Kedy to bez stavebného povolenia nepôjde? 

Z pohľadu zákona je v princípe jedno či staviate betónový plot, drevený plot alebo uprednostníte moderné hliníkové ploty. Relevantné je, na akom pozemku bude plot postavený, aká bude výška a kadiaľ bude plot viesť. V určitých prípadoch môže stavebný úrad podmieniť realizáciu plota stavebným povolením. Ide najmä o prípady, kedy je plot vyšší ako 2 metre, pozemok sa nachádza v ochrannom pásme, pamiatkovej zóne, alebo budete stavať plot na nezastavenom pozemku. Stavebné povolenie môže úrad vyžadovať aj vtedy, ak by ste výstavbou plota zasahovali do inžinierskych sietí, prípadne by si výstavba vyžadovala rozsiahle terénne úpravy.

V krajných prípadoch sa môže stať, že stavebný úrad vám povolenie nevydá. Stáva sa tak pri nedodržaní lehôt v rámci konania, ale aj vtedy, ak by plot ohrozoval iné stavby či obmedzoval prístup na iné pozemky. Rovnako nemusíte pochodiť, ak by ste si chceli v zástavbe rodinných domov postaviť veľmi vysoký plot.


Foto: elements.envato.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

električka snd

Ministerstvo električku popred SND neodmietlo. Divadlo argumentuje garážami a štúdiám neverí

30.04.2024 20:53

Vedenie SND si okrem toho plánuje dať posúdiť výsledky štúdií, na ktoré sa hlavné mesto odvoláva

Covid

EMA požaduje aktualizáciu vakcín proti covidu pred ďalšou očkovacou kampaňou

30.04.2024 20:19

Najrozšírenejším variantom na svete je teraz variant JN.1, ktorý "predbehol" subvariant XBB

Javelin, vojna na Ukrajine, vojaci, raketomet, protitanková strela

Čaputovej poradkyňa: Vláda vníma to, čo sa deje na Ukrajine ako bezpečnostnú hrozbu, rozdiel v porovnaní so susedmi je v rétorike

30.04.2024 19:07

Kobzová tvrdí, že Poľsko sa jednoznačne vybral cestou, „ak chceš mier, priprav sa na vojnu“.

Grécko Rodos požiare lesné ľudia evakuácia

Na ruskej Sibíri sa začína sezóna lesných požiarov

30.04.2024 18:52

Kým na východe Sibíri vyčíňajú lesné požiare, viaceré regióny v jej západnej časti pri hraniciach s Kazachstanom sužujú rozsiahle záplavy.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 734083x
Priemerná čítanosť článkov: 1409x

Autor blogu