Založ si blog

Chcem požiadať o vrátenie daní z Holandska – 5 tipov, ako postupovať

holandsko vratenie dani

Ak patríte k Slovákom, ktorí pracovali v Holandsku, za istých okolností máte nárok na vrátenie daní z Holandska. Platí to pre prípady, že ste pracovali v Holandsku celý rok, ale aj pre sezónnych pracovníkov. O vrátenie daní z Holandska môžete žiadať až 5 rokov spätne. Čo je dôležité pre úspešné podanie žiadosti, vďaka ktorej si môžete zaujímavo navýšiť rodinný rozpočet?

Podanie daňového priznania v Holandsku

Vrátenie daní z Holandska je v podstate podaním holandského daňového priznania a získanie daňového preplatku, ktorý vám mohol vzniknúť.

Daňové priznanie v Holandsku môžete podať, aj keď ste už z Holandska odišli naspäť na Slovensko alebo do inej krajiny. Podstatné je, že ste tam pracovali ako zamestnanec pre holandského alebo slovenského zamestnávateľa.

Tip odborníkov: Mnohé poradenské spoločnosti poskytujú zdarma predbežný výpočet výšky vrátených daní zo zahraničia. Preverte si vaše možnosti.

1. Vypísať žiadosť o vrátenie daní z Holandska

Zistite si, ktorý typ daňového priznania musíte vypísať a starostlivo ho vyplňte.

Pre Slovákov v Holandsku platí najčastejšie daňové priznanie typ C (C-form). Je určený tým, ktorí tam pracujú, ale nežijú – daňovým nerezidentom.

Daňový úrad v Holandsku (Belastingdienst) očakáva, že je vašou povinnosťou podať správny typ daňového priznania.

2. Nachystať si pracovnú históriu

Pripravte si zoznam všetkých zamestnávateľov a obdobia (mesiace), ktoré ste pre nich pracovali v kalendárnom roku, za ktorý podávate žiadosť o vrátenie daní v Holandsku.

3. Pripraviť si nevyhnutné dokumenty

Prvým potrebným dokumentom je takzvaný Jaaropgaaf (holandské potvrdenie o príjmoch). Potrebujete ho od každého zamestnávateľa, pre ktorého ste pracovali. V krajnom prípade priložíte poslednú výplatnú pásku.

Druhým dokumentom pri vrátení daní z Holandska je formulár E9 (EÚ/EHP).

vratenie dani

4. Podať slovenské daňové priznanie k dani z príjmov

Aj v prípade, že ste pracovali celý rok v Holandsku, je potrebné podať slovenské daňové priznanie k dani z príjmov za príslušný kalendárny rok.

5. Vyhľadať odbornú poradenskú spoločnosť

Vrátenie daní z Holandska si podáte sami alebo cez vášho účtovníka. S ohľadom na zložitosť holandského daňového systému je ideálnym riešením spolupráca s odbornou poradenskou spoločnosťou zo Slovenska.

Odborný konzultant vám poradí s vybranými časťami podania daňového priznania v Holandsku alebo vybaví všetko vo vašom mene.

Celý proces vrátenia daní z Holandska trvá v priemere 16 týždňov. Neváhajte a vyhľadajte odbornú pomoc, aby ste si váš rodinný rozpočet navýšili legálne a v maximálnej výške čím prv.


Foto: elements.envato.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Rusko, Deň víťazstva

Poľský minister: Západ má na výber, či porazí Rusko na Ukrajine alebo na poľských hraniciach

28.04.2024 12:48

Sikorski tvrdí, že keby Putin vyhral, bol by ako Hitler. Zmocnil by sa priemyslu a Ukrajincov by poslal bojovať ďalej na západ.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 732097x
Priemerná čítanosť článkov: 1405x

Autor blogu