Založ si blog

Chcem požiadať o vrátenie daní z Holandska – 5 tipov, ako postupovať

holandsko vratenie dani

Ak patríte k Slovákom, ktorí pracovali v Holandsku, za istých okolností máte nárok na vrátenie daní z Holandska. Platí to pre prípady, že ste pracovali v Holandsku celý rok, ale aj pre sezónnych pracovníkov. O vrátenie daní z Holandska môžete žiadať až 5 rokov spätne. Čo je dôležité pre úspešné podanie žiadosti, vďaka ktorej si môžete zaujímavo navýšiť rodinný rozpočet?

Podanie daňového priznania v Holandsku

Vrátenie daní z Holandska je v podstate podaním holandského daňového priznania a získanie daňového preplatku, ktorý vám mohol vzniknúť.

Daňové priznanie v Holandsku môžete podať, aj keď ste už z Holandska odišli naspäť na Slovensko alebo do inej krajiny. Podstatné je, že ste tam pracovali ako zamestnanec pre holandského alebo slovenského zamestnávateľa.

Tip odborníkov: Mnohé poradenské spoločnosti poskytujú zdarma predbežný výpočet výšky vrátených daní zo zahraničia. Preverte si vaše možnosti.

1. Vypísať žiadosť o vrátenie daní z Holandska

Zistite si, ktorý typ daňového priznania musíte vypísať a starostlivo ho vyplňte.

Pre Slovákov v Holandsku platí najčastejšie daňové priznanie typ C (C-form). Je určený tým, ktorí tam pracujú, ale nežijú – daňovým nerezidentom.

Daňový úrad v Holandsku (Belastingdienst) očakáva, že je vašou povinnosťou podať správny typ daňového priznania.

2. Nachystať si pracovnú históriu

Pripravte si zoznam všetkých zamestnávateľov a obdobia (mesiace), ktoré ste pre nich pracovali v kalendárnom roku, za ktorý podávate žiadosť o vrátenie daní v Holandsku.

3. Pripraviť si nevyhnutné dokumenty

Prvým potrebným dokumentom je takzvaný Jaaropgaaf (holandské potvrdenie o príjmoch). Potrebujete ho od každého zamestnávateľa, pre ktorého ste pracovali. V krajnom prípade priložíte poslednú výplatnú pásku.

Druhým dokumentom pri vrátení daní z Holandska je formulár E9 (EÚ/EHP).

vratenie dani

4. Podať slovenské daňové priznanie k dani z príjmov

Aj v prípade, že ste pracovali celý rok v Holandsku, je potrebné podať slovenské daňové priznanie k dani z príjmov za príslušný kalendárny rok.

5. Vyhľadať odbornú poradenskú spoločnosť

Vrátenie daní z Holandska si podáte sami alebo cez vášho účtovníka. S ohľadom na zložitosť holandského daňového systému je ideálnym riešením spolupráca s odbornou poradenskou spoločnosťou zo Slovenska.

Odborný konzultant vám poradí s vybranými časťami podania daňového priznania v Holandsku alebo vybaví všetko vo vašom mene.

Celý proces vrátenia daní z Holandska trvá v priemere 16 týždňov. Neváhajte a vyhľadajte odbornú pomoc, aby ste si váš rodinný rozpočet navýšili legálne a v maximálnej výške čím prv.


Foto: elements.envato.com

Využite silu profesionálnej fotografie pre váš e-commerce úspech

31.05.2024

Stále máte názor, že profesionálne fotografie pre vašu webovú stránku sú vyhodené peniaze? Skúsenosti marketérov a mnohých firiem však považujú kvalitné fotografie za dôležitú časť prezentácie produktov, služieb, značky. Prečo sú profesionálne fotografie i vo svete atraktívnych selfie dôležité?

Polovica sveta nakupuje cez mobil – nakúpi aj u vás?

30.05.2024

Viac ako polovica svetovej populácie používa pri nákupoch na internete mobilný telefón. Ak sa pozrieme na Slovensko, čísla sú porovnateľné. Ako je váš internetový obchod pripravený na éru nakupovania cez smartfón? Spoznajte dôležité prvky optimalizácie vášho e-shopu pre mobilné zariadenia.

Rituály pre váš šťastný život – ráno s energiou a večer s relaxom

29.05.2024

V dnešnom svete je ľahké zabudnúť na seba. Neustále sme pod tlakom pracovných povinností, požiadaviek detí, rodiny a priateľov. Nájsť si čas na seba sa dá veľakrát prirovnať k luxusu. No čas pre seba je rozhodujúci pre naše fyzické i duševné zdravie. Skvelý spôsob, ako si vytvoriť okamihy pre seba a priniesť do života viac radosti a pohody, predstavujú ranné a [...]

varechovy protest, protest proti interrupciam, umele prerusenie tehotenstva, interrupcie,

Interrupcií je na Slovensku najmenej za tri dekády. Ministerka zdravotníctva zvažuje schválenie interrupčnej tabletky

16.06.2024 12:35

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková si nechá v otázke interrupčnej tabletky poradiť od koaličných partnerov.

väzeň, väzenie, mreže

V ruskej base zajali väzni dvoch dozorcov. Zasiahli špeciálne jednotky, útočníkov zabili

16.06.2024 11:40

Skupina šiestich mužov sa v nedeľu vo väzenskej väznici v Rostove na Done na juhozápade Ruska zmocnila dvoch dozorcov.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

Nemci zaznamenali už dve tisícky nelegálnych migrantov, ktorí prešli cez Bielorusko

16.06.2024 11:20

Nemecká spolková polícia za prvých päť mesiacov tohto roka zaregistrovala 2215 nelegálnych migrantov, ktorí do krajiny dorazili tzv. bieloruskou cestou.

Valko

V kauze vraždy advokáta Valka ešte nie je vytýčený hlavný termín pojednávania

16.06.2024 10:36

V kauze vraždy advokáta Ernesta Valka stále nie je na Mestskom súde Bratislava I známy termín hlavného pojednávania.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk www.krtkovanie-nitra24.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk www.a-servislipka.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 534
Celková čítanosť: 767878x
Priemerná čítanosť článkov: 1438x

Autor blogu