Založ si blog

Trend tiny house nie je len bývaní, ale aj o prístupe k životu

Ak aspoň okrajovo sledujete trendy v bývaní a stavebníctve, tak pojem tiny house pre vás zrejme nebude žiadnou novinkou. Vedeli ste však, že nejde iba o typ stavebnej konštrukcie, ale tiny house sú istým spôsobom aj životnou filozofiou? Ako dokážu ovplyvniť a zároveň vyjadriť váš prístup k životu? 

Všimli ste si, že do módy sa dostávajú maličké príbytky, ktoré môžu pri pohľade z diaľky pripomínať maringotky? Ani zďaleka nejde o ubytovanie pre ľudí, ktorí by mali hlboko do vrecka, prípadne by si kvôli svojej zložitej životnej situácii nemohli dovoliť niečo lepšie. Hoci stále dosť ľudí má záujem o priestorovo štandardné rodinné domy a rovnako neustáva záujem ani o rodinné bazény, ktoré sú k nim doslova ako stvorené, tak v prípade tiny house môžeme bez preháňania hovoriť o celosvetovom trende.  

Ako spoznáte tiny house? 

Kladiete si otázku, prečo sú tiny house také populárne a v čom sú také výnimočné? Stačí letmý pohľad na zazelenajú lúku, na ktorej sa skvie útulná drevostavba vypínajúca sa do výšky postavená na kolieskach. Samozrejme, kolieska pri tiny house nie sú nevyhnutnosťou, môže byť totiž postavený aj na pevných základoch. Platí však, že často netreba čakať ani žiadne kanalizačné prípojky či inú infraštruktúru. Mnohé tiny housy sú navrhnuté a zrealizované ako tzv. off grid stavby, takže sú od svojho okolia prakticky úplne nezávislé. 

Výhody domčekov typu tiny house sú teda zrejmé. Je to nezávislosť, možnosť premiestnenia, ale aj zaujímavá koncepcia, pri ktorej sa striedajú drevené stavebné prvky so sklom a niečím nezvyčajným nie sú ani pomerne vysoké stropy. Tie aj napriek skromnému pôdorysu dodávajú celému priestoru dojem vzdušnosti. Skrátka, ako už ich názov napovedá, tieto domčeky sú kompaktné, sebestačné a zažiť v nich môžete len ťažko opísateľný pocit voľnosti. Dokonca, aj napriek pomerne skromným stavebným riešeniam sú tieto domčeky vhodné na celoročné bývanie a ak by ich odborne posúdila pracovná zdravotná služba, tak pokojne aj ako miesto výkonu práce. 

Pár metrov štvorcových pre jednotlivcov aj rodiny

Ak sa na tiny house pozriete zvonku, mohlo by sa zdať, že takéto obydlie je vhodné akurát tak pre dobrodruhov a individualistov, ktorí preferujú samotu. Takto univerzálne to ale pochopiteľne neplatí a hoci neoplývajú veľkorysým priestorom, dokážu poskytnúť dostatok miesta aj pre niekoľkočlennú rodinu. Prioritou totiž nie je mať čo najviac metrov štvorcových, ale dokázať ich zmysluplne využiť vďaka variabilným interiérovým doplnkom a premyslenému dizajnu. 

Hnutie tiny house – keď je menej v skutočnosti viac

Tiny house ale nie je len o konštrukčnom riešením priestorovo skromných domčekov. Okolo tohto trendu sa vyvinulo celé hnutie ľudí, ktorý si ho osvojili doslova ako svoju životnú filozofiu. Nejde teda o koncepciu stavby, ktorá spravidla nemá ani 40 metrov štvorcových, ale o to, že aj v takomto skromnom priestore nájdete všetko, čo potrebujete na dôstojný život. Nechýba kúpeľňa, kuchyňa či spálňa spolu s obývačkou. 

Medzi hlavné princípy hnutia Tiny house patrí minimalizmus, v rámci ktorého zvážite, čo je v skutočnosti pre vás to najdôležitejšie. Nemenej dôležité sú ale aj dopady na životné prostredie. Menšie domčeky sú ekologickejšie, keďže na ich výstavbu sa neraz používajú recyklované materiály. V neposlednom rade je to mobilita a flexibilita, pretože prestavať tiny house môže byť pomerne jednoduché. Svoje opodstatnenie má preto nielen podvozok na kolieskach, ale aj montáž sadrokartónu

Pre mnohých priaznivcov týchto domčekov ide aj o symbol resp. snahu o finančnú slobodu. Život v skromnom domčeku v kombinácii s nižšími nárokmi vedú aj zníženiu životných nákladov. Ľahšie môžete vypadnúť z každodenného kolotoča pracovných povinností a robiť hoci aj za menej peňazí to, čo vás skutočne baví a napĺňa. Tiny house sú preto vhodným východiskom aj pre manažérov veľkých firiem, podnikateľov a každého, kto má pocit, že potrebuje dať svojmu životu hlbší zmysel.


Foto: elements.envato.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 732474x
Priemerná čítanosť článkov: 1406x

Autor blogu