Založ si blog

Nenápadné príznaky toho, že vám hrozí nezvratné poškodenie zubov: dokážete ich identifikovať?

Mať krásne a zdravé zuby je obrovskou devízou prakticky v každom veku. Napriek tomu ich starostlivosť často podceňujeme a nevenujeme im dostatočnú pozornosť, až kým nezačne byť situácia neznesiteľná. Navyše, ignorovaním niektorých príznakov uberáte aj zo svojho finančného rozpočtu, pretože riešenie nezvratného poškodenia zubov je spravidla veľmi drahou záležitosťou. Ak vám na stave chrupu naozaj záleží, je dôležité dokázať rozoznať aj nenápadné príznaky, ktoré sú znamením, že vaše zuby nie sú až tak v poriadku. Poradíme, ako tieto nenápadné príznaky identifikovať.

Čo budete potrebovať? 

Ak chcete mať niečo dokonale pod kontrolou, potrebujete mať tie správne nástroje. Na sledovanie a finančný manažment vo firme sa vám zíde hosting Pohody a na dôkladnú starostlivosť o zuby zas budete potrebovať viac ako len zubnú kefku a pastu. Pri starostlivosti o chrup by ste určite nemali vynechať medzizubnú kefku a ťažko prístupné miesta dočisťovať aj špeciálnou jednozväzkovou kefkou. K tomu ešte pridajme občasné použitie ústnej vody, zubné nite a pre tých najnáročnejších aj ústnu sprchu. Pri domácej diagnostike stavu chrupu pomôže aj zväčšovacie sklíčko, aby ste prípadné nedostatky odhalili ľahšie. 

Citlivosť alebo bolesť na teplé a studené

Nepríjemné pocity pri konzumácii horúcich alebo studených nápojov síce rýchlo prejdú, no sú jednoznačným príznakom poškodenej skloviny, odhalených zubných krčkov alebo zubného kazu. Ak táto citlivosť pretrváva aj po niekoľkých dňoch, mali by ste tento problém riešiť kým sa váš stav nezhorší. Záchovná stomatológia síce dokáže skoro až zázraky, avšak na značne deštruované zuby v dôsledku kazov je aj táto disciplína krátka. 

Zvýšená krvácavosť ďasien

Časté krvácanie ďasien pri čistení zubov je zvyčajne znakom zápalu ďasien, známeho ako gingivitída, ktorá môže pomerne ľahko prerásť do závažnejšej formy – parodontitídy, ktorá už môže viesť k strate zubov. Inak môže byť zvýšená krvácavosť dôsledkom nesprávnej hygieny, medzizubných kazov, prípadne zachytávania potravy v ťažko dostupných medzizubných priestoroch. Na krátkodobé zmiernenie ťažkostí pomáha ústna voda, no pamätajte, že týmto spôsobom príčinu krvácania ďasien nemusíte odstrániť. 

Zmeny sfarbenia zubov

Zuby by mali byť svetložlté, prípadne slonovinové. Ak si všimnete zmeny v farbe, ako sú tmavé škvrny alebo hnedé škvrny na zuboch, môže to byť znakom zubného kazu alebo iných problémov. Ak sa sfarbenie týka všetkých zubov a radi by ste, aby bol váš úsmev belší, využite bělící pásky

Erózia zubnej skloviny

Erózia zubnej skloviny sa dokáže postarať o poriadne nepríjemnosti. Jej častou príčinou sú kyseliny, ktoré sú voči zubnej sklovine veľmi agresívne a zmäkčujú jej povrch. Zuby sú tak následne menej odolné. Oplatí sa vedieť, že v počiatočných štádiách erózie ešte existuje možnosť prirodzenej regenerácie odborne označovaná ako remineralizácia. Tú môžete podporiť napríklad používaním vhodnej zubnej pasty a úpravou stravovacích návykov, pričom by ste mali vynechať aj bielenie zubov doma. Dlhotrvajúca erózia skloviny vedie k nezvratným poškodeniam zubov, preto je vhodné odhaliť ju čo najskôr. Pri tom si môžete pomôcť aj sami poctivou kontrolou, alebo pravidelnými návštevami zubára. 

Nepríjemný zápach z úst

Tento príznak si zrejme ako prvé všimne vaše okolie a jeho dôvodom vôbec nemusí byť iba zanedbávaná hygiena úst. Zápal ďasien a zubné kazy sa neraz prejavujú aj nepríjemným zápachom z úst. Príčin „zlého dychu“ samozrejme môže byť viac a nie všetky musia nevyhnutne súvisieť so stavom vášho chrupu. Ak vám, prípadne vášmu okoliu je nepríjemný zápach z úst na príťaž, tak práve zuby patria medzi „prvých podozrivých“. Chybu preto neurobíte, ak začnete pátrať práve v ústach, prípadne sa poradíte so svojím stomatológom. 


Foto: elements.envato.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 732577x
Priemerná čítanosť článkov: 1406x

Autor blogu