Založ si blog

Paušálne prídavky na dieťa v Nemecku – veľká výzva pre Slovákov v Nemecku

pridavky na dieta

Zaujímavým peňažným impulzom pre rodičov, ktorí sa rozhodnú pre prácu v Nemecku, je určite Kindergeld. Rodinné prídavky na dieťa sú v roku 2023 stanovené paušálom v hodnote 250 € na dieťa. Čo je dobré vedieť, ak chcete poberať rodinné prídavky na dieťa v Nemecku?

Pracovná zmluva a rodinné prídavky na dieťa v Nemecku

Rodinné prídavky na dieťa v Nemecku môže žiadať rodič na vlastné deti, na nevlastné deti, ako aj na deti, ktoré má legálne zverené do opatery.

Základnou podmienkou je, že pracuje ako zamestnanec nemeckej firmy a platí sociálne poistenie. Podľa nových nariadení zákona od 1. februára 2023 nemajú na Kindergeld nárok vyslaní zamestnanci slovenských a českých firiem.

Je teda jasné, že k žiadosti o rodinné prídavky sa nevyhnutne prikladá pracovná zmluva a rodné listy detí. Ďalšie dokumenty, ktoré je potrebné priložiť k žiadosti o rodinné prídavky, vám určite poradí odborná konzultantská spoločnosť zo Slovenska s dlhoročnými skúsenosťami v daňovom a sociálnom systéme Nemecka.

Čas na žiadosť o prídavky na deti

Keď sa chystáte za prácou do Nemecka, vybavujete mnoho podstatných záležitostí. Žiadosť o rodinné prídavky môžete podať priamo v Nemecku, hneď ako tam začnete pracovať.

V prípade, že sa do Nemecka sťahujete, tak ihneď po prihlásení na pobyt. Ak už v Nemecku žijete a očakávate prírastok do rodiny, požiadajte si o Kindergeld po narodení dieťaťa.

ziadost

Pokiaľ si chcete vybaviť žiadosť o prídavky na dieťa bez zbytočných komplikácií, oslovte aj z Nemecka slovenskú poradenskú spoločnosť a spolu to vyriešite bez zbytočných prieťahov a komplikácií.

Samotná žiadosť sa zasiela na príslušný nemecký úrad Familienkasse a určite počítajte s 5 – 6 mesiacmi, kým sa všetko vybaví. Zaujímavou informáciou je, že rodinné prídavky môžete získať až 6 mesiacov spätne. Opýtajte sa vášho poradcu na nemecký sociálny a daňový systém zo Slovenska.

Komunikácia s Familienkasse o zmenách

Podľa skúseností Slovákov žijúcich v Nemecku je zrejmé, že nemecký úrad Familienkasse veľmi precízne kontroluje aktuálne životné situácie zamestnancov, ktorí poberajú rodinné prídavky v Nemecku.

Je preto dôležité, aby ste pravidelne posielali akékoľvek zmeny, ktoré sa udejú v súvislosti s vami alebo vašimi deťmi.

Dokonca sú známe prípady, keď nemecký úrad písomne preveruje súčasnú situáciu v rodine (či stále bývate v Nemecku, či vaše dieťa stále študuje, či po rozvode žijú deti v spoločnej domácnosti s vami).

Určite túto komunikáciu nepodceňujte a vždy odpovedajte. Pokojne aj v spolupráci s odbornými konzultantmi zo Slovenska.

komunukacia v cudzom jazyku

Tip na záver: Na vybavenie rodinných prídavkov na dieťa si vyberte poradenskú spoločnosť, ktorá má zabezpečenú komunikáciu prostredníctvom moderných technológií. Jednoduchá aplikácia vám umožní zaslať žiadosť aj prílohy cez mobil a kedykoľvek podľa vašej potreby – pokojne aj večer z pohodlia vašej obývačky.


Foto: elements.envato.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 734567x
Priemerná čítanosť článkov: 1410x

Autor blogu