Založ si blog

Čo by ste mali vedieť pred výstavbou bazéna?

Bazén je veľká investícia. Výstavba alebo inštalácia môže byť nákladná a do jeho údržby budete musieť investovať značné množstvo času, energie a peňazí. Aby bol projekt úspešný, musíte realizáciu starostlivo naplánovať.

Prvým krokom v tomto procese je rozhodnutie, aký veľký bazén si môžete dovoliť. Stanovenie realistického rozpočtu je dôležité pre všetky nasledujúce rozhodnutia týkajúce sa veľkosti, materiálu a vlastností bazéna. Je váš dvor vhodný pre bazén? Bude nutná aj výstavba múrov na vytvorenie súkromia pri kúpaní? Navyše určité podmienky vrátane strmých svahov alebo nešikovne tvarovaného priestoru môžu výstavbu skomplikovať a predražiť.

Náklady na nadzemný bazén

Keďže nadzemné bazény sa inštalujú, a nie stavajú, sú vo všeobecnosti lacnejšie ako zapustené bazény. Najzákladnejšie nadzemné bazény sa pohybujú medzi 100-800 €. Väčšie, zložitejšie nadzemné bazény s filtračným zariadením stoja od 800 do 8 000 €. K týmto nákladom sa pripočítavajú ďalšie prvky, ako sú bazénové terasy, terénne úpravy a príslušenstvo.

Náklady na zapustený bazén

Náklady na projektovanie a výstavbu sú pri zapustených bazénoch vyššie. S terasou a základným oplotením sa cena týchto bazénov pohybuje okolo 10 000-30 000 €. Zložitejšie návrhy bazénov sa vedia vyšplhať aj na 40 000 €. Náklady určuje výber dizajnu a stavebných materiálov, terasy, terénnych úprav, osvetlenia a ďalších prvkov, ako fontány alebo schody. K cene treba pripočítať aj náklady na údržbu a chemikálie.

Bazén s keramickým obkladom

Celkové náklady na výstavbu bazéna budú závisieť od viacerých faktorov vrátane veľkosti, konštrukcie a typu bazéna. Spomenuté údaje použite ako hrubý odhad a presné cenové ponuky si overte u konkrétnych firiem – napríklad bazény bratislava.

Veľkosť bazéna

Veľkosť bazéna je predovšetkým osobným rozhodnutím. Niektorí uprednostňujú úplné odstránenie trávnika a vyplnenie priestoru bazénom a terasou, zatiaľ čo iní si chcú ponechať aj trávnaté plochy. Uistite sa, že vy a váš dodávateľ ovládate najaktuálnejšie územné a stavebné obmedzenia pre bazény.

Podmienky na stavbu bazéna na dvore

Pri výbere bazéna zvážte sklon pozemku, typ pôdy a dostupnosť pre stavebné zariadenia. Bazény sa vo všeobecnosti ľahšie stavajú alebo inštalujú, ak je dvor rovný. Nové technológie však umožňujú inštalovať bazény prakticky kdekoľvek. No nepriaznivé podmienky zvyčajne zvyšujú celkové náklady a trvanie projektu.

Ak máte podozrenie, že váš bazén preteká, oslovte Vodár Bratislava.

Doba výstavby

Počas výstavby zapusteného bazéna sa nedá vždy presne odhadnúť jej trvanie. Váš dodávateľ môže odhadnúť termín dokončenia projektu, ale pamätajte, že matka príroda nie vždy spolupracuje. Výstavba zapusteného bazéna trvá od 3 do 12 týždňov v závislosti od zložitosti projektu. Nadzemné bazény sa zvyčajne dajú nainštalovať v priebehu niekoľkých hodín alebo dní.

Plánovanie výstavby bazéna

Počítajte aj s dobou, ktorú budete potrebovať na upratovanie a vytvorenie tip-top prostredia pre svoju rodinu. Oblečte si pracovné oblečenie a hurá do práce.

Bezpečnosť bazénov

Bezpečnosť je pre majiteľov bazénov najdôležitejším aspektom. Správne ohradenie a pozornosť sú vždy nevyhnutné na zaistenie bezpečnosti detí, domácich zvierat a voľne žijúcich živočíchov, ktoré by sa mohli zatúlať do blízkosti bazéna. Na zvýšenie bezpečnosti bazénov je k dispozícii mnoho špeciálnych prvkov. Pre väčší pokoj zvážte pridanie vodných alarmov, špičkových laserových technológií, bezpečnostných krytov a osobných bezpečnostných doplnkov, ako sú záchranné vesty a bazénové plaváky.

Dúfame, že teraz už viete o bazénoch viac. Niekde predsa treba začať. Veľké projekty ako výstavba bazéna si vyžadujú, aby ste boli čo najviac informovaní o každom aspekte.


Foto: elements.envato.com, bazenservis.sk

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Bíreša na poste šéfa veterinárnej a potravinovej správy nahradil Martin Chudý

02.05.2024 18:47

Po návrate z Bruselu bol od roku 2017 nepretržite vedúcim odboru zdravia a ochrany zvierat.

Mária Kolíková

Kolíková návrh na svoje odvolanie vníma ako výkrik koalície: Kto sa nám postaví, pôjde dole

02.05.2024 17:57

Koaliční poslanci Kolíkovej vyčítajú aj to, že podpísala podnet na generálnu prokuratúru týkajúci sa zmeny štatútu SIS.

Robert Kaliňák

Krúpa má podozrenie, že Kaliňák koná v záujme cudzích zbrojárskych spoločností

02.05.2024 16:19

Krúpa avizoval, že téma sa možno bude riešiť aj na budúcotýždňovom výbore.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 735108x
Priemerná čítanosť článkov: 1411x

Autor blogu