Založ si blog

Prestaňte robiť tieto chyby pri praní

chyby pri prani

Pranie má za sebou dlhú históriu. Prešli sme si dlhú cestu od čias ručného drhnutia, používania umývacích dosiek a žmýkačiek. Pranie už nie je ani zďaleka tak fyzicky a časovo náročná úloha ako kedysi.

Ale priznajme si, že aj s vymoženosťami dnešných inteligentných high-tech spotrebičov a účinnejších čistiacich prostriedkov na bielizeň je pranie stále jednou z našich najmenej obľúbených domácich prác. Určite vám nepomôže, keď bežné chyby pri praní spôsobujú problémy, ktoré môžu poškodiť vaše oblečenie, predĺžiť proces prania a dokonca znížiť bezpečnosť vášho domova.

Vyhnite sa týmto bežným chybám pri praní:

Použitie príliš veľkého množstva pracieho prostriedku

Nadmerné používanie pracieho prostriedku je jednou z najčastejších chýb pri praní. Vytvorí sa tak zbytočne veľa peny, kvôli ktorej práčka nedokáže tak efektívne odvádzať vodu. Navyše pena, ktorá sa z oblečenia nevymyje, v ňom zanechá zbytky pracieho prostriedku alebo dokonca baktérie. Nebojte sa, bielizeň sa operie aj s menším množstvom prostriedku. No ak chcete mať pocit, že je vaše oblečenie stopercentne čisté, použite parfémy do prania.

Nesprávne ošetrenie škvŕn

So škvrnami na oblečení sa treba vysporiadať čo najskôr. Čím promptnejšie budete konať, tým jednoduchšie ju odstránite. Ak chcete efektívne ošetriť škvrny na oblečení, najprv skontrolujte štítok oblečenia. Čistenie záleží na type oblečenia, ale aj pôvode škvrny.

Na čistenie škvŕn je možné použiť sprej na odstraňovanie škvŕn z bielizne alebo bežný prací prostriedok. Ak nemáte poruke žiadny odstraňovač škvŕn, oblečenie aspoň ponorte do studenej vody, aby škvrna nezaschla.

skrvny na obleceni

Pranie malého alebo príliš veľkého množstva bielizne

Nie je energeticky úsporné prať len malé množstvo bielizne, a to ani v práčke s nastavením množstva vody. Pranie predstave približne pätinu spotreby vody v priemernej domácnosti a dávka menšieho množstva bielizne tak či tak spotrebuje približne rovnaké množstvo elektriny.

Ďalšou chybou je prepĺňanie práčky. Naplňte ju tak, aby ste oblečenie nemuseli tlačiť rukou. Ak budete práčku preťažovať, oblečenie sa rovnomerne nevyčistí a práčka sa opotrebuje oveľa rýchlejšie.

Chcete, aby bola vaša bielizeň ešte voňavejšia? Dobrou voľbou je olejová aviváž, vďaka ktorej bude oblečenie voňať dlhšie.

Rozopnuté zipsy a zapnuté gombíky

Nenechávajte gombíky na košeliach zapnuté. Točenie oblečenia v bubne práčky ich zaťažuje, čo môže spôsobiť uvoľnenie nití a vypadávanie gombíkov.

gombiky na obleceni

Naopak zipsy na nohaviciach, sukniach a rifliach treba nechávať vždy zapnuté. Kovové zuby zipsu sa môžu ľahko zachytiť o iný kus oblečenia a spôsobiť poškodenie najmä jemných látok.
Tip: Upratovacia firma Bavaris ponúka tie najlepšie služby vrátane: pravidelné upratovanie, chemické čistenie, tepovanie kobercov a upratovanie firiem Bratislava.


Foto: elements.envato.com

Prečo je prenájom fotoštúdia pre fotografov nevyhnutný?

28.03.2024

Ako fotografi neustále hľadáme nové spôsoby, ako posúvať hranice našej kreativity a zachytávať momenty, ktoré u zákazníkov vyvolajú odozvu. Hoci má fotografovanie v exteriéri svoje čaro, kontrolované prostredie profesionálneho fotoštúdia má v sebe niečo jedinečne podmanivé. Ak ste o tom ešte neuvažovali, tu je dôvod, prečo by prenájom fotoštúdia mohol zmeniť vašu [...]

6 prírodných spôsobov bielenia zubov

27.03.2024

Ľudia každoročne minú veľké sumy peňazí na liečbu zubného kazu a bielenie zubov. Aké by mohlo byť alternatívne riešenie? Používanie prírodných produktov a spôsobov na bielenie zubov je tou správnou cestou. Tu je šesť spôsobov, ako si môžete vybieliť zuby bez použitia akýchkoľvek škodlivých chemikálií: Pravidelne si čistite zuby Hneď si to vyjasníme, [...]

Dokáže vás (ne)prekvapiť cesta na letisko? Vyskúšajte taxi Vienna Bratislava

26.03.2024

Jarná dovolenka v exotike alebo medzinárodný kongres letecky? Vaše nové dobrodružstvo aj zbieranie podnetných informácií začne v komfortnom a spoľahlivom taxi Vienna Bratislava. Rezervujte si online transferovú taxi službu, ktorá vás odvezie z Bratislavy (letisko alebo centrum mesta) do Viedne (letisko alebo centrum mesta) bezpečne a načas. A prečo práve oni?

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 516
Celková čítanosť: 710793x
Priemerná čítanosť článkov: 1378x

Autor blogu