Založ si blog

6 bezpečnostných tipov na pracovisku

bezpecnost na pracovisku

Zodpovednosť za bezpečnosť na pracovisku by nemala byť – a ani nie je – na pleciach samotných zamestnancov. V prvom rade by mal bezpečnosť a ochranu zdravia zabezpečiť zamestnávateľ a PZS (pracovná zdravotná služba). No to sa nevylučuje s faktom, že aj každý zamestnanec môže prispieť k celkovej bezpečnosti na pracovisku.

1. Nahláste nebezpečné podmienky

Pri nahlasovaní vzniknutých nebezpečenstiev netreba váhať. Ignorovanie a zanedbanie problému môže zvýšiť riziko nehody alebo zranenia. Všetci zamestnanci by mali okamžite nahlásiť nebezpečné podmienky, aby pomohli ochrániť svojich spolupracovníkov a sami seba. 

2. Noste ochranné pomôcky

Hoci sa tento bod môže zdať zrejmý, je dôležité, aby ste za každých okolností nosili potrebné osobné ochranné pomôcky. Pracovníci často zabudnú alebo sa rozhodnú nenosiť konkrétny kus vybavenia, ako sú ochranné okuliare alebo prilba, pretože majú pocit, že to je zbytočné alebo že môžu úlohu rýchlo dokončiť aj bez neho. No používanie týchto ochranných prostriedkov má svoje opodstatnenie, hoci prácu dokončíte za pár minút.

ochranne pomocky

3. Robte si prestávky

Zamestnanci, ktorí sú unavení a prepracovaní, predstavujú riziko na pracovisku. Robiť si prestávky je dôležité na to, aby si pracovníci oddýchli a načerpali nové sily pred dokončením všetkých úloh. Unavení členovia tímu nie sú schopní plne sa sústrediť na danú úlohu, čo by mohlo spôsobiť nehodu z nepozornosti.

4. Majte prehľad o nových postupoch

Na pracoviskách sa z času na čas implementujú nové postupy či protokoly alebo sa nakúpi vybavenie, takže treba si vždy dať záležať na tom, aby ste sa vždy s nimi oboznámili. Zamestnávateľ síce poskytne školenie, no je na vás, aby ste si z neho zobrali čo najviac. Ak niečo nepochopíte, nebojte sa klásť otázky.

5. Udržujte správne držanie tela

Je dôležité vykonávať prácu so správnym držaním tela. Od zdvíhania ťažkých predmetov až po sedenie za počítačom. Zamestnanci musia mať na pamäti správne držanie tela, pretože im to môže pomôcť vyhnúť sa bolestiam a potenciálnemu dlhodobému poškodeniu krku, chrbta alebo ramien.

6. Udržujte čistý pracovný priestor

Zamestnanci by mali odstrániť akékoľvek nepotrebné predmety vo svojej blízkosti alebo na svojich pracovných staniciach. Platí to dvojnásobne, ak daný priestor zdieľajú s ostatnými. Tesne pred koncom smeny treba skontrolovať, či netreba niečo poutierať, pozametať alebo vydezinfikovať. Vždy treba spraviť všetko pre to, aby ste sa vyhli pošmyknutiu na rozliatych tekutinách, zakopnutiu o zbytočný predmet a pádom, ktoré sú najčastejšou príčinou zranení na pracovisku.

mokra podlaha

Firma AcraClean ponúka okrem rôznych druhov utierok, mydiel a dezinfekcií aj hydrofóbne súpravy, sypké sorbenty a mnoho ďalších produktov.


Foto: elements.envato.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

26.04.2024 16:34

namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší súd NS

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 730491x
Priemerná čítanosť článkov: 1402x

Autor blogu