Založ si blog

Čo je e-commerce marketing a ako s ním začať?

online nakupovanie

Globálna pandémia prinútila veľa ľudí k presunu svojho podnikania do online sveta. Ak ste aj vy noví v e-commerce a chceli by ste sa dozvedieť viac o tom, ako uspieť v mori konkurencie, ste na správnom mieste.

Čo je e-commerce a optimalizácia?

Elektronický obchod (e-commerce) je proces nákupu alebo predaja výrobkov alebo služieb cez internet. Zahŕňa peňažné alebo dátové transakcie prostredníctvom internetu. Popri bežných internetových obchodoch sú súčasťou elektronického obchodu napríklad aj internetové aukcie, spoločnosti na sprostredkovanie práce v zahraničí, podniky založené na predplatnom, predaj digitálnych produktov (ako sú elektronické knihy, softvér, videokurzy, zvukové nahrávky atď.). 

Optimalizácia e-commerce sa vo všeobecnosti vzťahuje na podrobný prístup, ktorý môžete použiť na zlepšenie konverzie (predaj tovaru, služieb, digitálnych produktov) vašej webovej stránky. 

Čo je e-commerce marketing?

Marketing v elektronickom obchode sa týka činností, ktoré vedú potenciálnych zákazníkov cez konverzný lievik. Marketing elektronického obchodu umožňuje:

  • Vytvorenie povedomia o vašom e-shope
  • Zvýšenie návštevnosti
  • Premena návštevníkov na platiacich zákazníkov
e commerce marketing a biznis

Ako začať s e-commerce marketingom?

Krok 1: Definujte svoje ciele

Ak ste úplný začiatočník, začnite stanovením cieľov pre svoj nový elektronický obchod. Existujúce predajne by mali preskúmať svoju súčasnú výkonnosť a porovnať ju so štandardmi v danom odvetví.

Krok 2: Vymedzte svoju cieľovú skupinu a preskúmajte konkurenciu

Poznáte svojich ideálnych zákazníkov? Ak áno, aké sú ich vlastnosti, záujmy, kúpna sila a ďalšie demografické a geografické charakteristiky? Je vaša cieľová skupina všeobecná alebo konkrétna? Ak ponúkate bielenie zubov v Bratislave, vašou cieľovou skupinou budú pravdepodobne ženy a muži vo veku 25-55 rokov.

Zhromaždite všetky tieto informácie a myslite na to, že marketingovú stratégiu budete musieť prispôsobiť podľa nich.

Zároveň sledujte aktivity konkurencie a zistite, čo funguje u nich. Investujú veľa do reklám na Facebooku alebo vytvárajú videá na YouTube? Pomocou týchto informácií sa rozhodnite pre najlepšie techniky na rozbehnutie e-commerce marketingového plánu.

tocit online video

Krok 3: Vyberte si marketingové stratégie

Aké aktivity vám pomôžu dosiahnuť vaše marketingové ciele a zámery? Ak to budete vedieť, umožní vám to vybrať marketingové kanály a vhodné taktiky na dosiahnutie svojich stanovených cieľov. Ak ponúkate služby alebo produkty priamo pre spotrebiteľa (predaj bio potravín, potlač na mikinu, masáže), investujte do reklám na sociálnych sieťach.

Krok 4: Zvoľte nástroje a aplikácie 

Súbor aplikácií a nástrojov, ktorý používate na realizáciu marketingovej stratégie sa často označuje aj ako „martech“ (marketing technology). Identifikujte marketingové kanály (e-mail, webstránka, sociálne siete…), ktoré budete využívať a nájdite nástroje a aplikácie, ktoré uľahčujú automatizáciu a správu marketingových aktivít na rôznych kanáloch.

Vyberte si produkty, ktoré ponúkajú komplexné funkcie. Napríklad okrem platformy pre elektronický obchod pomôže vytvoriť základ pre vaše marketingové aktivity aj platforma na automatizáciu marketingu (MAP) a aplikácia na riadenie vzťahov so zákazníkmi (CRM).

E-commerce marketing sa môže zdať komplikovaný, no ak si vyhradíte čas na získanie potrebných informácií, zrazu sa stane oveľa menej strašidelným. Ponorte sa do sveta marketingu a dosiahnite svoje obchodné ciele. Či ako spoločnosť ponúkate sprostredkovanie práce ako zdravotný asistent Rakúsko alebo jednoducho predávate elektroniku, z online e-commerce marketingovej stratégie môžete len vyťažiť.

automazizacia procesov

Prečítajte si aj tento zaujímavý článok: Ako mobilné technológie ovplyvnili vývoj online kasín


Foto: elements.envato.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 725502x
Priemerná čítanosť článkov: 1393x

Autor blogu