Založ si blog

Nemusíte iba chudnúť: dáme vám tipy na netradičné novoročné predsavzatia

novorocne predsavzatia

Nový rok je už tradične spojený s plánmi do budúcnosti a predsavzatiami. Zrejme to aj sami poznáte, prestať fajčiť, schudnúť, venovať sa pohybovým aktivitám či zdravšie jesť. Tieto predsavzatia patria medzi najčastejšie a dokonca prvé týždne nového roka sa ich aj mnohí snažia dôsledne dodržiavať. Ak si radi stanovujete ciele, nemusíte sa zameriavať iba na svoje zlozvyky či postavu, dáme vám tipy na trochu iné, menej tradičné predsavzatia, ktorých dodržiavanie môže napokon priniesť celkom zaujímavé výsledky. 

Viac sa usmievajte

Zdá sa vám, že máte počas bežného pracovného dňa iba málo dôvodov na úsmev? Skúste sa na svoje každodenné aktivity pozrieť trošku z iného uhla pohľadu. Sústreďte sa na to, koľko sa počas bežného dňa usmievate a možno vás to prekvapí, no vďaka úsmevu dokážete doslova zázraky. Vďaka úsmevu si posilníte dobrú náladu a čo je ešte lepšie, úsmevy sú „nákazlivé“, takže týmto spôsobom vás omnoho pozitívnejšie bude vnímať aj vaše okolie. 

Pokúste sa aspoň prvé týždne nového roka poriadne usmievať a brať všetky každodenné problémy trochu s nadhľadom a výsledky sa veľmi rýchlo dostavia. A že vám v širokom úsmeve niečo bráni? Nenechajte sa odradiť, napríklad si vybieliť zuby doma nie je ničím zložitým a ak vám tento proces posilní sebavedomie, prečo ho neabsolvovať? 

Spravte si „day off“ – celý deň len pre seba

Vaše predsavzatia samozrejme nemusia iba začínať pri bělení zubů, pre niektoré z nich si nemusíte nič kupovať ani zháňať, iba si trošku upraviť svoje vnútorné nastavenie. Máte rodinu, deti, milujete ich nadovšetko, no to neznamená, že s nimi musíte stráviť všetok svoj voľný čas. Neberte to pritom čisto egoisticky. Skúste si aspoň raz za jeden či dva týždne spraviť deň len a len pre seba. Urobte si program presne podľa toho, po čom túži vaše srdce a doprajte si. Chvíľky pre seba aj mnohí psychológia považujú za veľmi dôležité pre psychohygienu a dosiahnutie vnútornej rovnováhy. 

Pozor, day off neznamená, že počas takéhoto dňa nič neurobíte, ale aktivity budete robiť presne podľa svojho uváženia. Môžete pokojne oprať celej rodine, využiť pri tom oleje na praní, dopriať si pohárik vína a následne skončiť v bublinkovom kúpeli. Je to len a len na vás. Hlavne ale, buďte chvíľu sami. 

day off

Nájdite pozitíva na svojej práci?

Možno sa to ani nezdá, no v práci trávime podstatnú časť svojho života, teda ak pracujete na trvalý pracovný pomer. Oplatí sa teda vybrať si prácu, ktorá vás bude naozaj baviť. So všetkou úprimnosťou ale treba dodať, že zrejme každá práca po čase omrzí, resp. v každej práci prídu momenty, kedy asi nebudete úplne spokojný. Aj keď nemáte práve ideálnu prácu, skúste na nej nájsť niečo pozitívne. Ak budete každé ráno vstávať s tým, že sa vám nechce a po príchode do práce len odrátavate minúty do skončenia pracovnej doby, skúste zmeniť svoj postoj a nájsť na svojej práci aj nejaké pozitíva. 

Prakticky akúkoľvek prácu sa dá brať s úsmevom a nemali by ste teda dovoliť, aby vám práca kazila radosť zo života. 

Urobte malú zmenu

Zdá sa vám tvrdenie, že niekedy stačí urobiť malú zmenu ako klišé? Platí však, že práve cesta k veľkým zmenám vedie cez tie malé, ktorých je veľa. Napokon, vyplýva to aj zo samotnej ľudskej povahy. Malé zmeny dokážu totiž vyvolať veľké účinky a zároveň, omnoho ľahšie ich budete vedieť zrealizovať, ako veľké zmeny, ktoré si vyžadujú veľa času aj sebadisciplíny. A príklady? Tých je nespočetné množstvo a môžu sa týkať prakticky čohokoľvek. Zodpovedného nakupovania, efektívnejšieho šetrenia, ale povedzme aj bežných úkonov v domácnosti, kedy začnete používať vonné oleje na pranie

Spôsobov, ako si vylepšiť život je naozaj veľa a zďaleka nemusí ísť iba o „veľké záväzky“, že okamžite prestanete fajčiť či v priebehu mesiaca výrazne schudnete. Začnite v malom a dosiahnite veľké výsledky.

usmev

Foto: elements.envato.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 730073x
Priemerná čítanosť článkov: 1401x

Autor blogu