Založ si blog

Podporujete lokálnu ekonomiku? Zistite, prečo sa oplatí podporiť služby miestnych

lokalna ekonomika

Hlasy, že obdobie masívnej globalizácie je pomaly za nami znejú čoraz silnejšie a stále častejšie sa kladie dôraz na podporu lokálnych predajcov, výrobcov a poskytovateľov služieb. Skrátka, do popredia sa dostáva téma lokálnej ekonomiky prinášajúcej viaceré výhody ako pre podnikateľov, tak aj spotrebiteľov. Ak teda niečo zháňate, oplatí sa najprv porozhliadnuť v okolí. O akých výhodách je reč? 

Peniaze zostávajú v danej lokalite môžu prispieť k jeho rozvoju

V prípade služieb lokálneho charakteru je úplne prirodzené začať hľadať predovšetkým na miestach, kam to nemáte ďaleko. Napríklad, ak hľadáte video ateliér Bratislava, nebudú vás zrejme zaujímať ateliéry na druhom konci republiky, pretože takýto výber by sa vám jednoducho neoplatil. Uvedomelé nákupné správanie však nespočíva iba v tom, koľko peňazí utratíte a či sa vám to oplatí, ale aj kde tak urobíte. Pri podpore lokálnych podnikateľov je dôležité uvedomiť si, že vaše minuté peniaze zostanú v danom regióne a môžu prispieť k jeho ďalšiemu rozvoju. 

Podpora sociálnej a ekonomickej udržateľnosti

Globalizácia doslova vymazala mnohé podniky z mapy a vo viacerých regiónoch došlo v dôsledku toho k zníženiu životnej úrovne a tiež odlivu obyvateľov. Samozrejme, toto nie sú jediné negatívne javy, ktoré je možné v súvislosti s globalizáciou zaznamenať, v každom prípade je však najbolestivejší odliv kapitálu, nech už ho vnímame z ktoréhokoľvek uhla pohľadu. 

Spomenúť si na tento argument môžete pri riešení mnohých životných situácií a s tým súvisiacich problémov, napríklad ak si budete dať potrebovať vymeniť alebo opraviť čelné sklo. Stačí si totiž vyhľadať výmena autoskla Zlate Moravce, alebo bližšie k miestu vášho pobytu a ušetríte čas, cenné kilometre a podporíte podnikateľa z vášho okolia. 

ekonomicka udrzatelnost

Zmiernenie negatívnych dopadov na životné prostredie

O potrebe redukovať svoju uhlíkovú stopu sa nehovorí len tak pre nič za nič. Napokon, k zodpovednému spotrebiteľskému správaniu patrí aj snaha zredukovať negatívne dopady svojich nákupov na minimum. Pri využívaní služieb na lokálnej úrovni nie je potrebné cestovať tak ďaleko, čím šetríte nielen svoju peňaženku, ale aj životné prostredie. 

Potenciál pre budovanie osobnejších vzťahov a lepšieho zákazníckeho servisu

Globalizácia posilnila vo vzťahoch medzi podnikateľmi a zákazníkmi prvok anonymity. Pre mnohé nadnárodné spoločnosti je prirodzené, že individuálneho zákazníka berie skôr ako číslo, resp. kvapku v mori, čo by tak pochopiteľne vôbec nemalo byť. Skôr lokálni podnikatelia sú v tomto smere schopní venovať jednotlivým zákazníkom viac pozornosti a prípadne im aj individuálne prispôsobiť svoje služby či ponúkaný sortiment. 

usmiata predavacka

Podporiť lokálnych podnikateľov sa oplatí aj v prípade služieb, pri ktorých je dôležitá vzájomná dôvera. Ak sa napríklad rozhodnete pre bielenie zubov Bratislava, je dobré mať na blízku ambulanciu, na ktorú sa budete môcť s dôverou obrátiť. 


Foto: elements.envato.com

Prečo je prenájom fotoštúdia pre fotografov nevyhnutný?

28.03.2024

Ako fotografi neustále hľadáme nové spôsoby, ako posúvať hranice našej kreativity a zachytávať momenty, ktoré u zákazníkov vyvolajú odozvu. Hoci má fotografovanie v exteriéri svoje čaro, kontrolované prostredie profesionálneho fotoštúdia má v sebe niečo jedinečne podmanivé. Ak ste o tom ešte neuvažovali, tu je dôvod, prečo by prenájom fotoštúdia mohol zmeniť vašu [...]

6 prírodných spôsobov bielenia zubov

27.03.2024

Ľudia každoročne minú veľké sumy peňazí na liečbu zubného kazu a bielenie zubov. Aké by mohlo byť alternatívne riešenie? Používanie prírodných produktov a spôsobov na bielenie zubov je tou správnou cestou. Tu je šesť spôsobov, ako si môžete vybieliť zuby bez použitia akýchkoľvek škodlivých chemikálií: Pravidelne si čistite zuby Hneď si to vyjasníme, [...]

Dokáže vás (ne)prekvapiť cesta na letisko? Vyskúšajte taxi Vienna Bratislava

26.03.2024

Jarná dovolenka v exotike alebo medzinárodný kongres letecky? Vaše nové dobrodružstvo aj zbieranie podnetných informácií začne v komfortnom a spoľahlivom taxi Vienna Bratislava. Rezervujte si online transferovú taxi službu, ktorá vás odvezie z Bratislavy (letisko alebo centrum mesta) do Viedne (letisko alebo centrum mesta) bezpečne a načas. A prečo práve oni?

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 516
Celková čítanosť: 710623x
Priemerná čítanosť článkov: 1377x

Autor blogu