Založ si blog

Mentálne zdravie na pracovisku – ako znížiť stres

Nové negatívne udalosti, ako rastúca inflácia, pandémia a vojna na Ukrajine neustále ovplyvňujú psychické zdravie takmer celej populácie. Rovnako rastie aj stres spojený s prácou, a to hlavne preto, že si ho ľudia začali spájať s úspechom. Myslia si, že pokiaľ nie sú v strese, nerobia dosť. Nie je to však pravda. Stres výrazne ovplyvňuje zdravie a ohrozuje ziskovosť a úspech akejkoľvek spoločnosti.

Zistite príčinu stresu

Ak chcete odstrániť stres, musíte zistiť jeho hlavné príčiny. Cítite sa izolovaní kvôli zlým vzťahom s kolegami alebo vám chýba podpora vedenia? Konflikty rýchlo vyčerpajú vašu energiu a zostanete podráždení. Dôvodom môže byť aj pracovná vyťaženosť. Ak trávite v práci príliš veľa času alebo si na seba beriete zbytočne veľa povinnosti, môže to viesť k vyhoreniu.

stres z prace

Sami sa zamyslite sa nad tým, čo vás trápi a ak je to možné, skúste sa porozprávať s kolegami. Zistite, či majú rovnaké pocity. Svoje obavy môžete nahlásiť vedeniu, ktorých hlavným záujmom je aj bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci. Netreba zabúdať na to, že psychické zdravie je rovnako dôležité ako fyzické.

Ako znížiť stres počas pracovného dňa?

Pracovná pozícia bez akéhokoľvek stresu pravdepodobne neexistuje. Treba byť realistický a nájsť spôsoby, ako ho minimalizovať.

Začnite svoj deň správne. Stres sa začína už doma – rýchlo spravíte deťom raňajky a pošlete ich do školy, vyvenčíte psa a spravíte si rýchlu kávu na cestu. Do práce už prídete podráždení a ste náchylnejší na stres. Skúste si vytvoriť stálu rannú rutinu, zaujmite pozitívny prístup a nezabúdajte na svoju zdravú výživu a pohyb. Po ceste do práce si pustite obľúbenú hudbu, podcast alebo audio knihu. Pripravte svoju myseľ na interakcie s kolegami a vyhýbajte sa akýmkoľvek konfliktom. 

zvladanie stresu v praci

Či už je náplňou vašej práce pokládka zámkovej dlažby alebo asistencia predaja, dbajte na to, aby nebolo vaše povolanie neustálym zdrojom stresu. Ak sa vám mentálne zdravie vymyká spod kontroly, nehanbite sa osloviť psychológa.


Foto: elements.envato.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

26.04.2024 16:34

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší súd NS

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 730502x
Priemerná čítanosť článkov: 1402x

Autor blogu