Založ si blog

Výberom investičného poradcu ušetríte množstvo času: ako sa zorientovať?

Na investičných poradcov sa veľa ľudí pozerá s nedôverou, a to celkom nezaslúžene. Laická verejnosť si ich totiž často pletie s investičnými sprostredkovateľmi. Medzi nimi je však hneď niekoľko zásadných rozdielov. Ako sa v tejto problematike zorientovať, aké odpovede si pripraviť pre investičného poradcu a akým prínosom pre vás budú jeho služby? 

Investovanie je pomerne náročnou disciplínou lákajúcou každého, kto chce zhodnotiť svoje úspory a nechať peniaze pracovať. Porozumieť investičným nástrojom a stratégiám si vyžaduje veľa času a samoštúdia, pretože ak investujete len tak podľa pocitov, ide skôr o hazard. Veď napokon, podobne ako pri investovaní je to aj s inými činnosťami. Ak napríklad vo firme potrebujete marketingovú stratégiu, mali by ste si nájsť profesionálne marketingové poradenstvo. Svet investícií v tomto smere nie je iný a zorientujete sa v ňom až na základe znalostí a skúseností. 

financny poradca

Investičný poradca a sprostredkovateľ nie je to isté

Už v úvode sme načrtli, že poradenstvo pri investovaní je niečo iné, ako sprostredkovanie finančných produktov. Ak sa obrátite na profesionálneho finančného poradcu, platiť ho budete vy podľa cenníka za jeho poradenské služby. 

V prípade finančných sprostredkovateľov je to ale inak, pretože sprostredkovateľ dostane províziu za predaný produkt. Môže teda nastať situácia, že sprostredkovateľ sa vám bude snažiť odporučiť ten produkt, pri ktorom bude mať províziu najvyššiu, kdežto finančný poradca odporučí to, čo je najvýhodnejšie pre vás. Ide teda o drobný, ale v praxi dosť podstatný rozdiel. 

Pripravte sa na veľa otázok

Skôr ako sa obrátite na finančného poradcu so svojou požiadavkou, pripravte sa na rôzne otázky. Na to, aby vám poradca mohol zmysluplne radiť, potrebuje vás spoznať. Na začiatku spolupráce preto bude musieť zistiť, aké sú vaše príjmy, výdavky, aktuálne dlhy, plány do budúcnosti, zázemie a v neposlednom rade aj investičné ciele. Pre poradcu je ideálne, ak klienta spozná aj po ľudskej stránke, vďaka čomu bude schopný odhadnúť napríklad mieru znášania rizika. 

poradca na financie

Na začiatku spolupráce vám poradca zostaví investičný plán na rôzne dlhé časové obdobia a bude sa snažiť, aby ste svojimi investíciami dosiahli čo najvyššie zhodnotenie. 

Zdroj: elements.envato.com

Čo je parfum na pranie?

29.03.2024

Zaujíma vás, prečo niektoré oblečenie v porovnaní s iným nádherne a sviežo vonia? Takúto úžasnú sviežu vôňu im nedokáže dodať len aviváž. Dokáže to pomerne nový výrobok známy ako parfum na pranie. Je to jedinečný výrobok s upokojujúcou vôňou, ktorý je navrhnutý tak, aby udržal vôňu bielizne až niekoľko týždňov. Na rozdiel od aviváže nemá žiadne [...]

Prečo je prenájom fotoštúdia pre fotografov nevyhnutný?

28.03.2024

Ako fotografi neustále hľadáme nové spôsoby, ako posúvať hranice našej kreativity a zachytávať momenty, ktoré u zákazníkov vyvolajú odozvu. Hoci má fotografovanie v exteriéri svoje čaro, kontrolované prostredie profesionálneho fotoštúdia má v sebe niečo jedinečne podmanivé. Ak ste o tom ešte neuvažovali, tu je dôvod, prečo by prenájom fotoštúdia mohol zmeniť vašu [...]

6 prírodných spôsobov bielenia zubov

27.03.2024

Ľudia každoročne minú veľké sumy peňazí na liečbu zubného kazu a bielenie zubov. Aké by mohlo byť alternatívne riešenie? Používanie prírodných produktov a spôsobov na bielenie zubov je tou správnou cestou. Tu je šesť spôsobov, ako si môžete vybieliť zuby bez použitia akýchkoľvek škodlivých chemikálií: Pravidelne si čistite zuby Hneď si to vyjasníme, [...]

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 517
Celková čítanosť: 711455x
Priemerná čítanosť článkov: 1376x

Autor blogu