Založ si blog

Systémové riešenia v stavebníctve sú prísľubom efektivity a úspornosti

Pri zostavovaní cenových rozpočtov stavieb sa veľmi často naskytá otázka, či zvoliť tie najlepšie možné stavebné riešenia, alebo sa za každú cenu snažiť ušetriť. Nejde pritom o jednoduché rozhodnutia a výpočty bez ohľadu na to, či je reč o projekte rodinného domu, alebo väčšieho komerčného objektu. Pozreli sme sa na konkrétne prípady, ako je možné ušetriť dôkladným výberom stavebných riešení. 

stavebny inzinier

Od projektu po realizáciu… čo však po tom? 

O tom, že základom úspechu je kvalitný projekt sa snáď ani nemusíme zmieňovať. Investor však veľmi často stojí pred otázkou, či vybrať najkvalitnejší stavebný materiál, alebo naopak, niečo na materiáli ušetriť. Pri výbere lacnejšieho, resp. nevhodného stavebného materiálu hrozí, že stavba nebude mať požadovanú životnosť ani vlastnosti. V praxi to potom môže znamenať potrebu skoršej a nákladnejšej rekonštrukcie či vyššie účty za energie. 

Niet preto divu, že stále viac sa presadzujú systémové stavebné riešenia, ktoré sú zamerané na maximalizáciu životnosti a dosiahnutie čo najlepšej energetickej efektivity. Ako to môže vyzerať v praxi? Predstavte si, že riešenie hrubej stavby budete mať od jedného výrobcu materiálu, čím získate kompletné riešenie od tvárnic, cez konštrukciu strechy až po XPS polystyrén na dôkladné zateplenie. Hoci sa táto cesta môže zdať drahšia, z dlhodobého hľadiska ide o zmysluplnejšie a cenovo dostupnejšie riešenie. 

stavebne materialy

Na nič nezabudnúť

Zábudlivosť vo fáze projektu vás môže vyjsť celkom draho. Akékoľvek dodatočné úpravy sú nielenže nákladnejšie, ale často aj zložitejšie. Je preto viac ako žiadúce, aby sa projektu chopil skúsený odborník, ktorý zohľadní nielen všetky materiálové a technické špecifiká, ale aj množstvo ďalších individuálnych faktorov. Možno by ste sa čudovali, ale stalo aj to, že pri výstavbe menších potravín v obci sa zabudlo na automatické závory na priľahlom parkovisku, čo následne vyústilo do pomerne drahej montáže. 

Napokon, nie je žiadnou novinkou, že práve zodpovedným a odborným prístupom sa dá predísť mnohým zbytočným výdavkom. Napriek tomu sa na túto zásadu veľmi často zabúda.

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 730806x
Priemerná čítanosť článkov: 1403x

Autor blogu