Založ si blog

Byť pod vplyvom alkoholu v práci môže byť dôvodom na okamžitý vyhadzov

Určite netreba polemizovať nad tým, že alkohol nepatrí nielenže za volant, ale ani na pracovisko. Každý zamestnanec, ktorý sa rozhodne zariskovať a bude počas pracovnej doby pod vplyvom alkoholu sa vystavuje mnohým rizikám. Napriek tomu, byť pod vplyvom alkoholu v práci neznamená vždy automatický vyhadzov, ako to teda je? 

alkohol skuska
zdroj: elemenets.envato.com

Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci, dodržiavanie jej zásad a samotný dohľad nad dodržiavaním, patrí medzi mnohé povinnosti zamestnávateľov. Veľa zamestnávateľov však celú agendu súvisiacu s BOZP považuje iba za otravnú formalitu, ak sa však niečo stane, akékoľvek zanedbanie BOZP je veľkým problémom, a to predovšetkým pre zamestnávateľa. V každom prípade, do práce treba nastupovať s „čistou hlavou“ a poriadnou pracovnou výbavou, napríklad z https://odevypracovne.sk/. Svet ale nie je ideálny, čo teda hrozí zamestnancovi, ktorý počas pracovnej doby nafúka a čo robiť, ak sa tak stane pred nástupom do práce? 

Dychové skúšky zamestnávatelia vykonávajú čoraz častejšie

Prečo je alkohol na pracovisku problém? Nielenže si pod jeho vplyvom môže zamestnanec sám spôsobiť pracovný úraz ale môže ublížiť aj svojím kolegom či spôsobiť veľké materiálne škody. Nie je preto nič výnimočné, že najmä vo výrobnom sektore sa zamestnanci podrobujú dychovej skúške ešte pred nástupom na zmenu. V prípade pozitívneho výsledku má zamestnanec absenciu, prípadne iný trest. Hrošou situáciou je, ak sa pozitívny výsledok skúšky na alkohol zistí počas pracovnej doby. 

pracovne odevy
zdroj: elemenets.envato.com

Napriek tomu, že ide o závažný prehrešok, nie vždy musí pre zamestnanca znamenať, že príde o prácu. Väčšina zamestnávateľov síce v pracovnom poriadku stanovuje, že výkon práce pod vplyvom alkoholu, resp. požívanie alkoholu na pracovisku, je závažným porušením pracovnej disciplíny, trest môže však môže byť aj miernejší. Len pre porovnanie, medzi vážne porušenie pracovnej disciplíny radi mnohí zamestnávatelia napríklad aj nepoužívanie ochranných pracovných pomôcok, také reflexné pracovné vesty sú pri mnohých prácach nevyhnutnou súčasťou pracovného odevu. 

Zákonník práce v tomto smere umožňuje zamestnávateľovi okamžité skončenie pracovného pomeru, avšak nejde o povinnosť. Zamestnávateľ tak napríklad môže „prižmúriť oko“ nad vypitým pohárom vína počas pracovnej doby u zamestnanca, ktorý si doteraz bezchybne plnil pracovné povinnosti a svojim počínaním nemohol s prihliadnutím na okolnosti nikoho ohroziť. Napokon, vždy treba brať do úvahy aj povahu vykonávanej práce, absolútne nulová tolerancia je totiž napríklad pri šoféroch z povolania či výrobnom sektore celkom odôvodnená. Otázky sústavnej kontroly dodržiavania BOZP a s tým súvisiacich tém je v každom prípade najlepšie rozobrať s odborníkmi na túto problematiku, napríklad z mg-service.sk, ktorí sú spoľahlivými partnermi mnohých zamestnávateľov.

skolenie bozp
zdroj: elemenets.envato.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 730877x
Priemerná čítanosť článkov: 1403x

Autor blogu