Založ si blog

Pri rekonštrukcii garáže sme stavili na zelenú strechu a ďalšie vylepšenia

Po vyše 15 rokoch od výstavby si naša garáž pri rodinnom dome vyžadovala pozornosť. Rozhodli sme sa preto, že v rámci letného oddychu sa pustíme do jej zveľaďovania. Snáď najväčšou zmenou bolo osadenie novej zelenej strechy, ktorú vám bližšie predstavíme. Venovať sa však budeme aj ostatným vylepšeniam. 

S rekonštrukciou sme začali vo vnútri

Už od začiatku sme mali celkom jasnú predstavu o tom, čo chceme rekonštrukciou garáže dosiahnuť. V prvom rade išlo o odstránenie zatekania zo strechy, aby sme následne mohli vymaľovať. Oslovili sme viacero spoločností, napokon sme sa s najlepšou cenou a veľmi prívetivým prístupom stretli v Maľovanie LUX. Potrebovali sme tiež vynoviť podlahu, ktorá má teraz odolnejší povrch a omnoho ľahšie sa čistí. 

Nasledovalo ešte pár ďalších úprav, ako napríklad montáž držiakov na steny, ktoré nám uľahčia skladovanie bicyklov, strešného boxu či niektorých rastlín vyžadujúcich si zazimovanie. To najpodstatnejšie sa ale v rámci rekonštrukcie odohralo vonku. 

renovacia garaze
zdroj: freepik.com

Hlavný cieľ – zelená strecha

Ešte pred začatím rekonštrukcie garáže boli pre nás inšpiráciou zelené strechy. Vraveli sme si, že by sme určite tento spôsob zastrešenia chceli, na druhej strane sme sa ale neodvážili pre rekonštrukciu strechy celého domu. Rozhodli sme sa, že si teda starostlivosť o zelenú strechu vyskúšame práve pri garáži. Naša garáž má plochú strechu, stačilo opraviť drobné netesnosti, ktoré spôsobovali už spomínané zatekanie a mohli sme sa pustiť do budovania. 

Zistili sme, že existujú dva typy zelených striech – intenzívne a extenzívne. Pri prvom spomenutom type ide o strechu, ktorej súčasťou môžu byť aj stromy či väčšie pochôdzne plochy. Na realizáciu intenzívnej zelenej strechy je potrebné počítať s veľkým zaťažením, hrubým substrátom a preto sa vyžaduje pevná strešná konštrukcia. Pochopili sme, že toto pre našu garáž nie je realizovateľné riešenie a tak sme nemali inú možnosť, ako realizáciu extenzívnej zelenej strechy. 

Stavili sme na kompletný systém, ktorý bol veľmi podobný skladačke. V rámci neho nám boli dodané koreňové bariéry, zelené rohože, filtračné tkaniny, odvodňovací systém a samozrejme aj vegetácia. Vďaka dôkladnej strešnej izolácii sme pre našu novú zelenú strechu vytvorili nevyhnutný základ. Mimochodom, ak uvažujete o zelenej streche, odporúčame poradiť sa so statikom, aby to strecha celé uniesla. 

zelena domacnost
zdroj: freepik.com

Nová garážová brána nemôže chýbať

Keďže sa nám zelenú strechu na garáži podarilo vyhotoviť lacnejšie, ako sme pôvodne predpokladali, zostalo nám viac financií na kúpu novej brány. Stará síce ešte ako tak fungovala, no poriadne cez ňu prefukovalo. Aby sme nemuseli upravovať stavebný otvor, jednoznačným riešením bola garážová brána na mieru. Dolieha úplne tesne a okrem toho má vďaka svojej konštrukcii omnoho lepšie izolačné vlastnosti. 

Veríme, že náš príbeh o rekonštrukcii garáže môže byť inšpiráciou aj pre vás, zelené strechy sú totiž zaujímavým spestrením obytnej zástavby. 

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 725432x
Priemerná čítanosť článkov: 1392x

Autor blogu