Založ si blog

Cez internet sa dá predať prakticky čokoľvek: čo potrebujete vedieť skôr ako začnete s online predajom?

Internet je bez preháňania miestom neobmedzených možností a platí to bezpochyby aj o e-shopoch. Samozrejme v prípade, ak hovoríme o tovare, ktorý je možné legálne predávať. Veľké, malé, ťažké či ľahké predmety. Pri dnešnej úrovni skladovacích a logistických služieb už nie je problémom predávať online ani tovar náročný na prepravu. Čo by ste mali vedieť skôr, ako sa pustíte do online predaja prostredníctvom e-shopu? 

Prieskum trhu

Ak s predajom ešte len plánujete začať, nevyhnutným krokom je prieskum trhu. Platí, že čím bude podrobnejší, tým lepšiu predstavu získate o tom, komu by ste mali predávať, aká je vaša cieľová skupina, akú budete mať konkurenciu a tiež, akú môžete očakávať ziskovosť pri jednotlivých produktoch. Kvalitný prieskum trhu vám síce môže zabrať relatívne dosť času, no ak si dáte naozaj záležať, eliminujete riziko nesprávnej investície. 

Prieskum trhu by vám mal poskytnúť aspoň približné otázky, aká veľká je vaša cieľová skupina, ako by mohla reagovať na váš podnikateľský zámer a tiež, aká veľká konkurencia je v danom segmente. Pri prieskume zároveň nezabudnite premýšľať aj nad rôznymi eventualitami – teda rozširovaním vášho záberu, zúžením vášho zamerania na najziskovejšie položky či doplnkovými službami, v ktorých má napríklad vaša potenciálna konkurencia viditeľné medzery. 

vytvorenie eshopu
Zdroj: pixabay.com

Výber toho správneho e-shopového riešenia

Vytvorenie eshopu dnes nie je otázkou veľkých investícií a v princípe ide stále o tú jednoduchšiu časť online podnikania. Pri výbere riešenia budete mať na výber medzi e-shopom na prenájom, individuálnym riešením, prípadne tzv. krabicovým riešením, ktoré si jednoducho odkúpite. Prirodzene, každá z uvedených možností má určité výhody a nevýhody. Tvorbu e-shopu je preto dobré skonzultovať s niekým, kto sa v problematike naozaj vyzná. 

Prečo by ste si na vytvorenie e-shopu mali vybrať si spoľahlivého dodávateľa? Dôvodov je viacero, ten najdôležitejší ale súvisí s vašimi potrebami v budúcnosti. Ak sa trebárs rozhodnete pre rozšírenie funkcionality vášho e-shopu, bola by škoda, keby sa nedali realizovať z dôvodu, že váš dodávateľ riešenia medzičasom zanikol. Spočiatku si každopádne vyberte funkčne vyvážené riešenie a časom uvidíte, čo všetko budete pre váš e-shop potrebovať a ktoré doplnky vám uľahčia podnikanie.   

Kľúčový je spôsob predaja

Ak už viete, čo budete predávať a zároveň ste si už vybrali e-shop riešenie, je načase dotiahnuť do finále stratégiu predaja. Ako sme už spomenuli, online je možné predať prakticky čokoľvek, samotný spôsob predaja je ale potrebné prispôsobiť danej kategórii produktov.

online nakupovanie
Zdroj: pixabay.com

Po príklady ani netreba chodiť ďaleko. Ak sa napríklad rozhodnete predávať oblečenie, alebo obuv, dôležité budú fotografie, 360° fotografie a presná tabuľka rozmerov. Pri predaji šperkov sú zas rozhodujúce údaje o použitých materiáloch a lákavé fotografie. Naopak, pri predaji elektroniky sú zas najdôležitejšie parametre a kvalitný popis produktu, prípadne tipy, ako je možné produkt využiť. 

Predávať cez e-shop môžete aj špecifické produkty, s ktorými medzi konkurenciou zaručene vyniknete. Dobrým príkladom sú slovenské obliečky s jedinečnými vzormi inšpirovanými folklórom. V bežných obchodoch ich len tak ľahko nezoženiete, no v e-shope si môžete vybrať rovno z viacerých vzorov a rozmerov. Navyše, vďaka kvalitne spracovanému obsahu hneď vidíte, z čoho sú obliečky vyrobené, aké majú rozmery a aké vlastnosti od nich môžete očakávať. Skrátka, dostanete toľko informácií, ako keby ste sa v obchode radili priamo s predavačom. A presne tak by mal vyzerať kvalitný produktový popis, ktorý je základným obsahovým prvkom nejedného e-shopu. 

Nenechajte sa preto odradiť množstvom e-shopov, ktoré aktuálne existujú. Miesto pre nové projekty stále je a tí šikovnejší sa v online prostredí ľahko presadia. 

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 725583x
Priemerná čítanosť článkov: 1393x

Autor blogu