Stravovanie je nielen nevyhnutnosťou, ale pre mnohých ľudí aj akýmsi rituálom či vyjadrením svojej osobnosti. Cieľom stravovania totiž nie je iba zasýtiť, ale aj vychutnať si momenty oddychu a tiež potešiť svoje chuťové poháriky. Prirodzene, aj v stravovaní sa striedajú rôzne trendy. Vybrali sme tie aktuálne, niektoré z nich možno poznáte a iné sa možno pre vás stanú inšpiráciou.
Donáška jedla s označením EKO
Zatvorené reštaurácie z dôvodu protipandemických opatrení spôsobili doslova raketový nárast počtu donášok jedla. Väčšina reštaurácií zostala odkázaná na práve tento spôsob fungovania a rovnako tak aj ich stravníci, ktorí si na donášku jedla museli zvyknúť. Hoci tento spôsob stravovania je veľmi pohodlný, nesmieme zabúdať ani na to, aké má dopady na životné prostredie.
Viaceré donáškové služby sa tak snažia aktuálne lákať na to, že rozvoz jedla zabezpečujú čo najviac eko. V praxi to znamená rozvážanie do blízkych lokalít na kolobežkách alebo bicykloch, no zabúdať netreba ani na obaly. Pri stovkách až tisíckach vydaných jedál denne totiž nie je jedno, v čom sa hotové pokrmy prepravujú. Stále viac gastro prevádzok tak využíva ekologické obaly na jedlo vyrobené z opakovane využiteľných materiálov.
Biomarkety a konzumácia potravín vlastnej výroby
Pekné balenie a nízka cena už nezohrávajú tak dôležitú úlohu pri rozhodovaní ako kedysi. Čoraz viac ľudí má záujem o kvalitné potraviny, pričom ich zaujíma pôvod, zloženie a spôsob výroby. Stále obľúbenejšie sú preto rôzne menšie biomarkety a obchody zamerané na predaj kvalitných potravín z trvalo udržateľných fariem a chovov. Okrem tohto trendu je možné badať aj zvyšovanie popularity tzv. komunitného poľnohospodárstva, kedy sa aj ľudia veľkomiest vedia dostať k surovinám priamo z fariem.
Diétne jedlá bez premáhania
Rôzne diéty s cieľom redukcie hmotnosti nie sú samozrejme žiadnou novinkou. Stále častejšie si však ľudia túžiaci po nižšej hmotnosti vyberajú také diéty, ktoré príliš neobmedzujú a dajú sa dodržiavať dlhodobo. Rôzne drastické redukčné diéty, kedy by ste museli dať zbohom všetkému, čo máte radi sa tak postupne stávajú minulosťou. Naopak, jedálniček si treba prepracovať tak, aby ste sa udržiavali v kalorickom deficite, ale zároveň mali dostatočne vyváženú stravu.
Vôbec sa pritom nemusíte vzdať chutných jedál. Vyskúšajte napríklad diétne polievky, ktoré nielenže skvele chutia, ale aj poriadne zasýtia.
Jasné a pravdivé informácie o pôvode jedál
Pri nákupe potravín stále viac čítame etiketu. Je to dobrý zvyk a uvedomujú si to aj výrobcovia. Čoraz viac ľudí sa zaujíma nielen o skutočné zloženie potravinových výrobkov, ale aj o ich pôvode. Dobrým príkladom sú vajcia, stále častejšie sú vyhľadávané vajcia z podstieľkového, prípadne voľného chovu. Naopak, vajcia od sliepok chovaných v klietkach sú považované za kvalitatívne horšie a dopyt po nich postupne klesá.
Vegán, mäsožravec alebo niečo medzi?
Svet sa už nedelí na vegánov, vegetariánov a tých ostatných. Stále častejšie sa skloňuje tzv. flexitariánstvo. Ide o kombináciu rôznych prístupov k jedlám, najčastejšie v prípade, ak si vegetarián z času na čas dopraje mäso, ktoré nepochádza z veľkochovu. Nemusíte byť teda zarytým prívržencom jedného zo spôsobov stravovania. Hranice v tomto prípade samozrejme nie sú pevne stanovené, no je stále viac ľudí, ktorí niektoré dni konzumujú výlučne zeleninu a po iné dni si doprajú aj mäso.
Celá debata | RSS tejto debaty