Založ si blog

5 tipov, ako sa lepšie stravovať v práci

Opätovný návrat do kancelárií po rôznych obmedzujúcich opatreniach môže mnohým nabúrať zaužívané návyky. To sa týka samozrejme aj stravovania. Počas pracovných dní často na jedlo nezostáva dostatok času a tak sú pre mnohých riešením narýchlo pripravené jedlá, ktoré ešte rýchlejšie zhltnete, aby ste mohli opäť pracovať. Takýto spôsob stravovania však z dlhodobého hľadiska vášmu zdraviu rozhodne neprospieva. Čo môžete v tomto smere urobiť pre svoje zdravie? 

Začínate pociťovať, že vaše stravovanie sa počas pracovných dní neuberá práve správnym smerom? Nepáčia sa vám stále stúpajúce hodnoty na váhe a pripadáte si, že jedlo vám energiu skôr uberá? To sú prvé vážne signály, že by ste so stravovaním mali niečo robiť. Mnohí síce túto teóriu aj ovládajú, no v pracovnom zhone si na stravovanie nevedia vyhradiť dostatok času. Prinášame vám preto 5 tipov, ako môžete svoje stravovanie vylepšiť počas pracovných dní. 

zdrava strava
Zdroj: pixabay.com

Plánujte a všetko si zapisujte

Prvým krokom k lepšiemu stravovaniu je uvedomenie si, že niekde je problém. Hneď druhým krokom by malo byť dôsledné plánovanie toho, ako svoje stravovacie problémy vyriešiť. Drastické hladovanie na pár dní rozhodne nie je dlhodobým riešením, ktorým takpovediac zatiahnete „ručnú brzdu“. Preto si vezmite do ruky pero a papier a začnite si dôsledne zapisovať, čo všetko ste za daný deň zjedli a koľko kalórií ste prijali. 

Takéto zhodnotenie vášho aktuálneho kalorického príjmu vám pomôže uvedomiť si, ako na tom v skutočnosti ste. Začiatok cesty za lepšími stravovacími návykmi vedie cez dôkladné zhodnotenie súčasného stavu. 

Využite zdravú donášku 

Ak si nechcete nosiť zdravé jedlo z domu, prípadne viete, že by ste takýto režim dlhodobo nezvládli, nájdite si vo svojom okolí donášku zameranú na zdravé stravovanie. Vyskúšate niečo nové a hoci spočiatku vám možno budú chýbať menu boxy s rezňom alebo iným vyprážaným jedlom, na ľahšie pokrmy si rýchlo zvyknete. Sami zistíte, že zdravé jedlo môže byť nutrične veľmi bohaté a dostatočne vás zasýti. 

Vyhraďte si na stravovanie dostatok času

Uvedomujeme si, že dodržať túto zásadu nie je vôbec jednoduché. Nie je však dôležité iba to čo jete, ale aj kedy a najmä akým spôsobom. Pokúste sa obedovú prestávku využiť naozaj na to, na čo je určená a snažte sa jedlo vychutnávať pomaly. Základnou zásadou pri ceste za lepším stravovaním je totiž obmedzenie rušivých vplyvov pri jedení a vyhradenie si dostatočného časového priestoru. 

zapisovanie jedal
Zdroj: pixabay.com

Jednotlivé pauzy na jedenie si teda naplánujte tak, aby ste zabezpečili, že od jedla nebudete musieť odbiehať a ani sa nenecháte vyrušovať telefonátmi. 

Obmedzte sladené nápoje a sladkosti

Popíjanie džúsu či sem tam nejaká sladkosť môžu poriadne zvýšiť váš kalorický príjem za daný deň. Ak dodržíte tip č. 1 o plánovaní a počítaní kalórií, prídete na to aj sami. A čo vtedy, keď sa takýchto sladkých drobností neviete vzdať? Ak pri práci potrebujete niečo občas „zajesť“ či zapiť, vyskúšajte zdravšie alternatívy, ako napríklad nakrájané ovocie či vodu ochutenú citrónom. Príprava je síce dlhšia, no týmto spôsobom ľahko nahradíte bežné sladkosti a sladené nápoje. 

Diétu nemusíte obmedzovať ani cez pracovné dni

Náš posledný tip je určený pre všetkých, ktorí by okrem zdravších stravovacích návykov chceli aj zhodiť nejaké to kilo zo svojej hmotnosti. 

Výbornou možnosťou aj pre pracovne vyťažených sú diétne polievky, ktoré si ľahko pripravíte aj priamo v práci. Čo ale ešte lepšie, aj keď ide o nízkokalorické polievky, sú veľmi chutné, takže ich konzumácia vám rozhodne nebude spôsobovať vrásky na čele. Naopak, na chuť týchto polievok sa budete tešiť. 

dietna paradajkova polievka
SLIM Queen diétna polievka paradajková (zdroj: mozli.sk)

Na záver dodajme, že ak chcete vyskúšať redukčnú diétu, vyberte si takú, ktorú budete môcť dodržiavať dlhodobo – teda nemalo by ísť o nevyhnutné utrpenie, ktoré si bude vyžadovať veľa sebazaprenia a príprav.

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 729808x
Priemerná čítanosť článkov: 1401x

Autor blogu