Založ si blog

Viete, čo dnes dokáže moderná technika v drevospracujúcom priemysle?

Drevospracujúci priemysel je sám o sebe veľmi pestrým odvetvím, ktoré v uplynulých rokoch zažíva nebývalý rozvoj. Dôvodom je nielen stúpajúci záujem o produkty z dreva, ale aj využívanie tejto suroviny na vykurovanie či rovno stavanie. Predpokladáme, že tento segment čaká ešte svetlá budúcnosť a je to tak aj vďaka modernej technike, ktorá samotné spracovanie dreva stále vo väčšej miere uľahčuje. Pozreli sme sa na niektoré z príkladov. 

Bez preháňania môžeme uviesť, že drevo sa používa prakticky všade okolo nás, a to v rozličných formách. Či už hovoríme o dreve ako stavebnom prvku, alebo o drevených polotovaroch, s týmto prírodným materiálom je možné dosiahnuť veľmi vysokú kvalitu výsledného produktu s prísľubom dlhej životnosti. Istá miera automatizácie sa samozrejme nevyhýba ani tomuto segmentu a práve v tomto smere je vývoj veľmi zaujímavý. 

Spracovanie dreva a drevených polotovarov

Prvým dôležitým krokom k výrobe akéhokoľvek dreveného produktu, resp. polotovaru je spracovanie a zušľachtenie suroviny. Vyťaženému drevu je potrebné, takpovediac, dodať požadovaný tvar, formu a adekvátne ho pripraviť na ďalšie využitie. V menších, ale aj väčších podnikoch stále častejšie zastávajú túto úlohu práve pílové elektromotory, ktorých ceny sú dnes už veľmi priaznivé. 

Popri stále dostupnejších cenách však netreba zabúdať ani na ich funkčné a prevádzkové vlastnosti, ktoré vyplývajú z ich prepracovanej konštrukcie. S moderným pílovým elektromotorom totiž nielenže šetríte energie, ale aj priestor – základnou filozofiou je totiž ponúkať pílové elektromotory s útlou a plochou konštrukciou, ktorá vás nebude nijako obmedzovať. 

drevospracujuci priemysel
zdroj: pixabay.com

Automatické linky pre drevospracujúci priemysel

Drevospracujúci priemysel, resp. jeho prostredie je vo viacerých smeroch špecifické. Vyžaduje si presúvanie relatívne ťažkého materiálu na kratšie či stredne dlhé vzdialenosti a zároveň treba počítať s pomerne veľkou mierou znečistenia a prašnosti. Týmto podmienkam musí byť prirodzene prispôsobená aj akákoľvek technika. Skutočným high-tech prvkom sú automatické linky odolné voči prachu, pilinám a ďalším nečistotám, ktorých prevádzka je v takomto prostredí absolútne bezpečná. Výborným doplnkom k linkám s elektro pohonom je frekvenční měnič, ktorý je dnes už veľmi dostupným krokom k zefektívneniu produkcie a zvýšeniu úrovne bezpečnosti.   

V drevospracujúcom priemysle si svoje uplatnenie nachádzajú aj rôzne pneumatické systémy, ktoré sú neoceniteľným pomocníkom v procese automatizácie. Popri tom však netreba zabúdať ani na bežné prvky, bez ktorých by pohyb dopravníkových pásov rozhodne nebol tak spoľahlivý. Riešením aj do tohto prostredia je šneková převodovka, ktorá stále v ohľade pomeru cenu a výkonu patrí medzi najlepšie riešenia. 

Presadzovať sa začína aj robotizácia

Hoci miera automatizácie nie je v prípade drevospracujúceho priemyslu tak rozšírená ako v iných segmentoch, už aj tu sa začína presadzovať robotizácia. Postupne sa do praxe začínajú zavádzať rôzne kompaktné roboty popredných výrobcov, ktoré sú schopné lepiť, zostavovať a prípadne aj frézovať jednotlivé komponenty dreveného produktu. 

Veľkou devízou tohto riešenia je nielen zrýchlenie spracovania a výroby, ale aj jej vysoká presnosť a možnosť v dlhšom horizonte dosiahnuť veľmi zaujímavú úsporu výrobných nákladov. Popri tom je vďaka kompaktnosti možné tieto roboty umiestniť priamo vo výrobnej hale alebo trebárs na stavenisku. 

robotizacia
zdroj: pixabay.com

Manipulátory pre trvalé zvýšenie produktivity

Manipulátory si v drevospracujúcom priemysle nachádzajú stále väčšie uplatnenie. Ide o zariadenia, ktoré môžu slúžiť na premiestňovanie a prípravu jednotlivých drevených komponentov, prípadne na obsluhu lisov či iných zariadení. Zvlášť užitočné sú rôzne baliace manipulátory, ktoré dokážu výrazne zrýchliť proces nakladania drevených výrobkov na palety. Teleskopické manipulátory sú zasa univerzálnym pomocníkom pri preprave na kratšie vzdialenosti v rámci prevádzky, vykladaní a vkladaní materiálu. 

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 730333x
Priemerná čítanosť článkov: 1402x

Autor blogu