Založ si blog

Chráňte pohonné zariadenia pred poškodením: tieto faktory skracujú život elektromotorom aj prevodovkám

Dlhoročná a bezproblémová prevádzka s minimom prestojov je cieľom mnohých majiteľov priemyselných prevádzok. Akékoľvek odstavenie zariadení môže mať veľmi citeľné finančné dopady a preto je dôležité staviť na spoľahlivú techniku. Platí však, že aj tá najkvalitnejšia technika môže zlyhať v prípade nedodržania odporúčaní výrobcu, nesprávneho používania a v nevhodných prevádzkových podmienkach. Zamerali sme sa preto na najčastejšie faktory, ktoré životnosť elektromotorov a prevodoviek skracujú. 

Prevádzka v nevyhovujúcom prostredí

Pri každom zariadení výrobca stanovuje prevádzkové podmienky. V prípade priemyselných zariadení to samozrejme nie je inak. Vždy už pri výbere konkrétneho zariadenia je potrebné brať ohľad na to, v akom prostredí bude prevádzkované. V prípade elektromotorov platí, že by mali byť prevádzkované v prostredí s nízkou vlhkosťou, chránené pred dažďom, teplotou okolia do 40 °C a v nadmorskej výške do 1 000 m. n. m. Tieto nároky však neplatia univerzálne, avšak v prípade potreby prevádzkovania elektromotora v náročnejších podmienkach, budú vyžadované určité konštrukčné úpravy. 

Medzi najrozšírenejšie dôvody, prečo dochádza k poruchám či skracovaniu životnosti priemyselných zariadení je práve ich prevádzkovanie v nevyhovujúcom prostredí. To môže byť aj dôsledkom nadmerného znečistenia. Ako príklad uveďme pílové elektromotory, ktoré sú síce odolnejšie voči prachu a pilinám, avšak prílišné znečistenie môže spôsobiť obmedzenie ich funkčnosti. 

priemyselne prostredie
zdroj: pixabay.com

Prúdové alebo napäťové preťaženie

Prúdové preťaženie je veľmi často spôsobené práve preťažením motora. Hoci moderné elektromotory si s krátkodobým preťažením vedia celkom dobre poradiť, dlhodobé pôsobenie môže viesť k skráteniu životnosti pohyblivých komponentov a v krajom prípade aj ku skratu.

Za napäťové preťaženie môže najčastejšie prepätie v sieti, ktoré najčastejšie vzniká pri dobrzďovaní motora. V tomto smere je účinnou prevenciou použitie kvalitného frekvenčného meniča s brzdným tranzistorom. 

Prehrievanie a nadmerné vibrácie

Prehrievanie elektromotora môže mať viacero príčin. Či už ide o poddimenzované chladenie, nevyhovujúcu teplotu okolitého prostredia, nedostatočný prísun vzduchu, resp. znečistenie elektromotora, vždy je potrebné prehrievaniu zabrániť. K prehrievaniu motora môže dochádzať aj vplyvom nevyvážených fázových napätí. Počas prevádzky je preto potrebné pravidelne sledovať aktuálne prevádzkové parametre.

Elektromotorom a prevodovkám škodia aj nadmerné vibrácie. Ich dôvodom môže byť nesprávne vyváženie, vada ložiska alebo v horšom prípade aj poškodenie prevodovky či nedostatočné mazanie. Nadmerné vibrácie ľahko spoznáte už pohľadom prípadne podľa zvuku. V každom prípade je ale vhodné pravidelne vykonávať diagnostiku vibrácií a riešiť aj menšie odchýlky od normálnych hodnôt. Čo môžu nadmerné vibrácie spôsobiť? Pre samotný stroj predstavujú vyššie dynamické zaťaženie, námahu pre pohyblivé súčasti a poškodenie ložísk. 

Nesprávna montážna poloha

Pri montáži zariadenia je vždy potrebné postupovať odborne a s ohľadom na pokyny výrobcu. Nesprávna montážna poloha môže pri prevádzke spôsobiť množstvo problémov a dokonca viesť k veľmi nákladným škodám. Napríklad taká čelná převodovka by aj po montáži a testovacej prevádzke mala byť pravidelne kontrolovaná, či nedošlo k uvoľneniu montážnych prvkov. 

čelní elektropřevodovka
Čelní elektropřevodovka (zdroj: elektromotory-menice.cz)

Nedostatočné množstvo prevádzkových náplní

V prípade nášho posledného bodu platí tiež to, že by ste sa mali presne riadiť pokynmi výrobcu zariadenia a nezanedbávať pravidelné kontroly. Tento problém sa týka najmä olejov v prevodovkách, ktorých výmena, resp. dopĺňanie sa často úplne zanedbáva. Dôležité je ustriehnuť hladinu oleja aj po prvotnom naplnení a po testovacej prevádzke. V prevodovke totiž môžu zostať vzduchové bubliny a po naplnení oleja preto môže jeho hladina klesnúť. 

Odmenou za dodržanie vyššie uvedených opatrení bude dlhšia životnosť a nižšie servisné náklady pohonných zariadení. Zároveň platí, že dodávateľ elektromotorov, prevodoviek a ďalších pohonných zariadení by sa mal stať vašim spoľahlivým obchodným partnerom, na ktorého sa kedykoľvek budete môcť obrátiť.  

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 726275x
Priemerná čítanosť článkov: 1394x

Autor blogu