Založ si blog

Chyby vo fleet manažmente vozidiel môžu stáť vašu firmu nemalé peniaze: ako sa im vyhnúť?

Máte vo firme flotilu služobných vozidiel? Ak áno, určite viete, koľko starostí môže jej prevádzka so sebou prinášať. Kým zamestnanci ich zväčša obľubujú, pre firmu môže prevádzkovanie služobných vozidiel predstavovať poriadny finančný odliv. Pozreli sme sa na najčastejšie chyby pri fleet manažmente a spôsoboch, ako zamedziť nadmerným nákladom. 

Každý dobrý manažér si určite uvedomuje dôležitosť plánovania, plnenia cieľov a ich priebežného vyhodnocovania. Platí to prakticky v každej sfére podnikového života, či už ide o kancelárske priestory, údržbu budov, ľudské zdroje alebo aj služobné vozidlá a s tým súvisiace záležitosti. Tak ako je pre firmu dôležité mať reprezentatívne priestory, ktoré zvládne financovať, nemenej dôležitá by mala byť aj udržateľná starostlivosť o firemné vozidlá.

Každá väčšia firma má manažéra, ktorý sa stará o priestory, kancelárie, prípadne budovu. Hlavnou úlohou manažéra v tejto pozícii je vybavovať veci súvisiace s nevyhnutnou údržbou a prípadnou rekonštrukciou. Ak bude treba vymaľovať, nájde trebárs maliarske práce Bratislava a dodanie služieb zariadi. V prípade, ak sa napríklad pokazí vzduchotechnika, zabezpečí opäť pomocou odborníkov rýchlu nápravu. 

zdroj: pixabay.com

Často sa ale stáva, že facility manažérovi „prischne“ aj starostlivosť o flotilu služobných vozidiel, a to už môže byť poriadne veľké sústo. Navyše, nie každý môže byť odborníkom na starostlivosť o motorové vozidlá a pre firmu je veľmi užitočné, ak sa tejto činnosti venuje niekto, kto má k autám vzťah a v tejto problematike sa orientuje. 

Starostlivosť o vozidlá bez jasných pravidiel

Tu sa už dostávame k prvej častej chybe, ktorá spočíva v nedostatočnom stanovení pravidiel. Odbornejšie sa označuje ako absencia car policy a znamená, že firma nemá jasne stanovené pravidlá nákupu, údržby a vyraďovania služobných vozidiel. Prevádzka vozidlového parku je pritom celkom nákladnou záležitosťou, a preto by sa k nej malo pristupovať odborne a s rozvahou. Pri tvorbe car policy je potrebné zvážiť konkrétne potreby firmy, finančný rozpočet, prevádzkové náklady jednotlivých vozidiel. 

Nielen nadobúdacia cena, ale aj prevádzkové náklady

Častou chybou je, ak sa príliš veľký dôraz kladie na nadobúdaciu cenu a popri tom sa zabúda na prevádzkové náklady, ktoré vás s daným vozidlom čakajú. V tomto smere je potrebné pracovať s rôznymi modelmi vývoja a pri výbere porovnávať nielen nadobúdaciu cenu vozidiel v rámci jednotlivých ponúk, ale aj ich prevádzkové a servisné náklady. V tejto súvislosti netreba podceňovať parameter TCO – total cost of ownership, teda celkové náklady vlastníctva konkrétneho vozidla počas jeho životnosti. 

Šetriť na údržbe sa neoplatí

Vzťah zamestnancov k služobným vozidlám spravidla nebýva príliš vrúcny, o to viac by mala firma venovať pozornosť ich údržbe. Zanedbávanie údržby síce môže v krátkodobom horizonte ušetriť finančné prostriedky, z dlhodobého hľadiska však vždy ide o tú najhoršiu možnosť. Takto ušetrené peniaze sa vám totiž „vrátia“ v podobe vyšší servisných nákladov, zhoršením stavu, či vo forme zvýšenej spotreby paliva. 

V tomto smere sa teda oplatí obrátiť sa na spoľahlivého servisného partnera, ktorý vám ponúkne ideálny pomer ceny a kvality. Dobrým príkladom je ja pneuservis Pneufol, ktorý ponúka starostlivosť o prezúvanie a uskladňovanie pneumatík aj pre firmy za veľmi výhodných podmienok. Obutie vašich firemných vozidiel je vždy vhodné konzultovať s odborníkmi, pretože sú to práve pneumatiky, ktoré majú nemalý vplyv na bezpečnosť prevádzky vozidla, spotrebu aj celkové úžitkové vlastnosti. 

Pneuservis Pneufol (zdroj: pneuservis-ba.sk)

Na záver dodajme, že snaha znižovať náklady na prevádzku služobných vozidiel je prirodzenou snahou. Mala by však viesť cez premyslenú car policy, ktorá vám v konečnom dôsledku ušetrí množstvo starostí, času a v neposlednom rade aj financií. Rozhodne, preto nenechávajte prevádzku svojich fleet vozidiel „napospas osudu.“ 

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 725294x
Priemerná čítanosť článkov: 1392x

Autor blogu