Založ si blog

Zistite, ako dosiahnete ešte efektívnejší pohon čerpadiel so softštartérom a frekvenčným meničom

Medzi najpoužívanejšie mechanické stroje v priemysle, ale aj v bežných aplikáciách, patria čerpadlá. Stretnúť sa s nimi môžete prakticky vo všetkých odvetviach priemyslu, v doprave, poľnohospodárstve a v neposlednom rade aj domácnostiach. Pohon samotného čerpadla má neraz na starosti práve elektromotor a pomáhať mu pri dosahovaní ešte väčšej efektivity môžu aj ďalšie zariadenia. Reč bude konkrétne o softštartéroch a frekvenčných meničoch. 

Piestové, membránové alebo lamelové čerpadlá nepotrebujú zvlášť siahodlhé predstavovanie. Vo svojej podstate ide o veľmi často využívané zariadenia nachádzajúce si uplatnenie všade tam, kde je potrebné dodať kinetickú alebo tlakovú energiu tekutine, ktorá cez čerpadlo preteká. Čerpadlá sa teda využívajú ako v náročných priemyselných aplikáciách, tak aj v bežných domácnostiach či záhradách. Typickým príkladom sú najmä čerpadlá, ktoré sú súčasťou zavlažovacej sústavy, prípadne vodné čerpadlá bazénových systémov. 

Všetko začína výberom čerpadla

Aby sme mohli ďalej hovoriť o optimalizácii pohonu čerpadla, je potrebné uvedomiť si, že pre celkovú funkčnosť a spoľahlivosť je dôležité vybrať si správne čerpadlo. Stále sa ešte objavujú prípady, kedy je čerpadlo na určitú činnosť poddimenzované, čo v priebehu prevádzky spôsobuje mnohé problémy, od častých výpadkov až po veľmi krátku životnosť samotného čerpadla. Napokon, výber čerpadla ale vôbec nie je jednoduchou disciplínou. Pre laikov však existuje jedna veľmi užitočná pomôcka. 

Ako príklad si vezmime čerpadlá do domácich studní, alebo do systémov domácich vodární. Pri výbere vodného čerpadla na tento účel je potrebné zohľadniť dĺžku potrubia, výškové rozdiely medzi nasávaním a výtokom, prípadne požadovaný tlak vody a spôsob, akým bude celá domáca vodáreň fungovať. Znamená to teda, že sa nestačí orientovať iba podľa výkonu čerpadla, ale aj mnohých ďalších parametrov. Dobrou správou je, že existuje tzv. charakteristika čerpadla, v ktorej sú zhrnuté všetky jeho vlastnosti a spôsoby použitia. Tento parameter môže byť pri výbere vášho nového čerpadla veľmi užitočnou pomôckou, aj keď sa v tejto problematike vôbec neorientujete. 

Softštartér k čerpadlu? 

Za ideálnych podmienok vám čerpadlo vydrží slúžiť dlhé roky. Nie vždy sa však podarí zachovávať priaznivé prevádzkové podmienky, čo je dané spôsobom používania, ale napríklad aj kolísaním napätia v sieti či premenlivým tlakom v sústave. Typickým príkladom je časté zastavovanie a následné rozbiehanie čerpadla, pri ktorom v potrubí dochádza k tvorbe tlakových rázov. Tie samozrejme životnosti čerpadla príliš neprospievajú. 

Riešením, ako sa vyššie spomenutej situácii vyhnúť, je použitie softštartéra. Ide o zariadenie určené na plynulé spúšťanie elektromotorov, pričom umožňuje nastaviť priebeh momentových charakteristík pri rozbehu aj dobehu. Softštartéry tak zabraňujú príliš rýchlemu, resp. pomalému spúšťaniu a tiež redukujú skokové zaťaženie čerpadla. Moderné softštartéry sa už okrem iného vyznačujú celým radom ochranných funkcií, ktoré celú poháňanú sústavu šetria. 

Softštartér (zdroj elektromotory.sk)

Frekvenčný menič na čerpadlo

Okrem použitia softštartéra môžete využiť ešte jednu možnosť a tou je implementácia frekvenčného meniča. Tie už dávno nie sú doménou iba priemyselných aplikácií. Frekvenčný menič na čerpadlo vám do značnej miery umožní automatizovať celý pohon, aby ste sa už viac nemuseli o nič starať. 

Hlavnou výhodou použitia frekvenčného meniča na čerpadlo je predovšetkým vysoká úspora elektrickej energie. Dôvod je pritom veľmi jednoduchý. Zapojením frekvenčného meniča do sústavy budete môcť regulovať otáčky elektromotora tak, aby čerpadlo vždy pracovalo s najväčšou účinnosťou. Čerpadlo tak nebude pracovať na prázdno, či s polovičnou záťažou. Správnu konfiguráciou frekvenčného meniča dosiahnete prevádzku čerpadla v optimálnych podmienkach.  

Pri využívaní čerpadiel teda existuje viacero spôsobov, ako dosahovať vyššiu efektivitu celého pohonného systému. Či už hľadáte možnosti zvyšovania efektivity pohonu v priemyselnej alebo takpovediac bežnej hobby oblasti, neváhajte sa obrátiť na odborníkov a preberte s nimi všetky dostupné možnosti. 

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 726015x
Priemerná čítanosť článkov: 1394x

Autor blogu