Založ si blog

Flexibilita v podnikaní je výraznou konkurenčnou výhodou a takto ju s vaším biznisom môžete dosiahnuť

Ako ste na tom v rámci biznisu s flexibilitou a schopnosťou rýchlo sa prispôsobiť novovzniknutým situáciám? Ak cítite, že máte v tomto smere rezervy, máme pre vás tipy, ako svoje podnikanie zlepšiť a získať dôležitú konkurenčnú výhodu. 

Biznis nestačí iba dobre rozbehnúť, z dlhodobého hľadiska je omnoho dôležitejšie dokázať ho udržať na určitej úrovni a ďalej rozvíjať. Samozrejme, omnoho ľahšie je to napísať, ako v skutočnosti aj realizovať. Po úspešnom štarte a prvých úspechoch je totiž celkom jednoduché „zaspať na vavrínoch“. Ak tušíte, že nesmerujete s vašim biznisom tam, kam by ste chceli, je čas na zhodnotenie situácie. 

Ako ste na tom s flexibilitou naozaj? 

Úspešných od neúspešných často oddeľuje schopnosť prispôsobiť sa novým podmienkam trhu. Tie prakticky nikdy nie sú statické. Sú samozrejme segmenty, kde je situácia relatívne stabilná, no sú aj také, kde je potrebné stratégiu prispôsobovať veľmi často. V tomto smere je preto veľmi dôležité, do akej miery sa viete novej situácii prispôsobiť. Pred akýmikoľvek zmenami sa pokúste triezvo zhodnotiť, ako na tom s vašou flexibilitou skutočne ste. 

Zlepšenie interných procesov

Práve zhodnotenie a identifikácia vašich slabých miest je výborným odrazovým mostíkom na to, aby sa vám ich podarilo vylepšiť. Kameňom úrazu sú veľmi často nesprávne nastavené interné procesy. Pre biznis je doslova zabijakom, ak aj jednoduché úkony trvajú príliš dlho. 

Dôsledky nesprávne nastavených procesov môžu byť rôzne – neprehľadná komunikácia, príliš dlhé obsadzovanie pracovných pozícií, neschopnosť reagovať na zmeny v zákazníckom správaní či nerovnomerné rozloženie pracovného zaťaženia. V tomto smere je veľkou pomocou ERP systém, ktorý je nevyhnutnou súčasťou fungovania mnohých firiem. 

Pýtate sa, čo je ERP systém? Zjednodušene vyjadrené, ide o podnikový systém, ktorý vám pomôže riadiť nákupy, predaje, sledovať stav tovaru na sklade a umožní vám získať lepší prehľad o obchodných partneroch či zákazkách. ERP systémy dnes už zďaleka nie sú iba výsadou väčších firiem s desiatkami zamestnancov, ale aj pre začínajúcich podnikateľov a firmy doslova s „pár ľuďmi“. 

co je erp system
Online prehľad a poriadok vo firme (zdroj: flowii.com)

Učte sa a nestrácajte prehľad

Pravidelne sledujte dianie okolo seba, vyhodnocujte a nikdy nepodceňujte silu informácie. Udržiavať si prehľad a učiť sa je stále veľmi dôležité, aj keď sa v určitom segmente pohybujete už dlhé roky. Nikdy zároveň nepodceňujte ostatných a už vôbec nie svoju konkurenciu. Na sledovanie trendov využite rôzne online platformy, vďaka ktorým rýchlo získate prehľad o tom, čo sa v segmente vášho podnikania deje a aké sú aktuálne trendy. Ich včasnou identifikáciou získate cennú konkurenčnú výhodu a aj týmto spôsobom sa naplno prejaví vaša flexibilita.

Nestrácajte čas tým, čím nemusíte

Dôležitým krokom pre zvyšovanie flexibility je aj identifikovanie zbytočných činností, ktoré vás oberajú o čas. Ako sme už spomenuli, sú to predovšetkým správne nastavené procesy, čo vám ušetrí množstvo času a v konečnom dôsledku aj peniaze. Od procesov však prejdime k delegovaniu, pretože flexibilita sa prejavuje aj týmto spôsobom. 

Veľa začínajúcich podnikateľov robí tú chybu, že sa bojí delegovať činnosti. Plytvajú čas a energiu na niečo, čo by za nich mohol spraviť niekto iný, a to dokonca možno aj lepšie a rýchlejšie. Problémom je aj to, že biznis ďalej nerastie, pretože po celodennej tvrdej práci už na jeho rozvoj nezostáva energia.  

Po príklady ani netreba chodiť ďaleko. Čakáte obchodného partnera zo zahraničia? Nestrácajte čas za volantom, ale zabezpečte mu taxi Vienna airport Bratislava. Zaberá vám upratovanie kancelárií príliš veľa času? Nechajte to radšej na upratovací servis. Rovnako je to aj s účtovníctvom, ak nie ste práve účtovník, zrejme nebudete mať čas robiť si účtovníctvo svojpomocne a popri tom ešte sledovať aj všetky novely zákonov. Delegovanie činností je teda nevyhnutnou súčasťou posilňovania vašej biznis flexibility. 

Čo je parfum na pranie?

29.03.2024

Zaujíma vás, prečo niektoré oblečenie v porovnaní s iným nádherne a sviežo vonia? Takúto úžasnú sviežu vôňu im nedokáže dodať len aviváž. Dokáže to pomerne nový výrobok známy ako parfum na pranie. Je to jedinečný výrobok s upokojujúcou vôňou, ktorý je navrhnutý tak, aby udržal vôňu bielizne až niekoľko týždňov. Na rozdiel od aviváže nemá žiadne [...]

Prečo je prenájom fotoštúdia pre fotografov nevyhnutný?

28.03.2024

Ako fotografi neustále hľadáme nové spôsoby, ako posúvať hranice našej kreativity a zachytávať momenty, ktoré u zákazníkov vyvolajú odozvu. Hoci má fotografovanie v exteriéri svoje čaro, kontrolované prostredie profesionálneho fotoštúdia má v sebe niečo jedinečne podmanivé. Ak ste o tom ešte neuvažovali, tu je dôvod, prečo by prenájom fotoštúdia mohol zmeniť vašu [...]

6 prírodných spôsobov bielenia zubov

27.03.2024

Ľudia každoročne minú veľké sumy peňazí na liečbu zubného kazu a bielenie zubov. Aké by mohlo byť alternatívne riešenie? Používanie prírodných produktov a spôsobov na bielenie zubov je tou správnou cestou. Tu je šesť spôsobov, ako si môžete vybieliť zuby bez použitia akýchkoľvek škodlivých chemikálií: Pravidelne si čistite zuby Hneď si to vyjasníme, [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 517
Celková čítanosť: 711249x
Priemerná čítanosť článkov: 1376x

Autor blogu