Založ si blog

Stena ako umelecké dielo: tri tipy pre moderné a kreatívne dekorácie stien

Tradičné biele steny sú klasikou, ktorá len tak ľahko neomrzí. Ak ale radi experimentujete a chcete mať vo svojom obytnom priestore niečo neobyčajné, tradičné biele steny zrejme pre vás nebudú to pravé. Pozreli sme sa na možnosti, ako môžete dodať vnútornému priestoru celkom originálny vzhľad vďaka dekorácii stien pestrými farbami alebo menej tradičnými materiálmi. 

Vnímanie určitého priestoru je veľmi ovplyvnené jeho farebným a materiálovým spracovaním. Ak vás už nudia biele steny, možno rozmýšľate nad vhodnou alternatívou, ktorá by miestnosti dodala na vzdušnosti či podnecovala vašu kreativitu, alebo navodila lepšiu náladu. Zaujímavý efekt môžete dosiahnuť nielen kombináciou farebných stien, ale aj rôznymi prírodnými dekoračnými materiálmi. 

Vyberáme farby na stenu

Vybrať si farbu, resp. kombináciu farieb na stenu môže byť poriadny oriešok. Vzorkovníky síce obsahujú stovky rôznych odtieňov, no farba na väčšej ploche bude predsa vyzerať trochu inak. Výber farieb na stenu si tak bude vyžadovať aj určitú dávku fantázie. Pomôže vám možno psychológia farieb. Vedeli ste napríklad, že zelená spolu s modrou sú považované za upokojujúce farby, ktoré pomáhajú pri relaxovaní? Svetlohnedé a zemité odtiene stien zas môžete kombinovať s prírodnými materiálmi a sú ideálne aj do interiérov s vintage nábytkom. Pre detskú izbu vyberajte žiarivé farebné odtiene, do spálne však radšej uprednostnite jemnejšie farebné tóny.

Vybrať farby na stenu je teda hotová veda. Ak si nebudete vedieť poradiť, pomôže vám aj skúsený maliar, ktorý vás môže inšpirovať a navrhnúť niektoré kombinácie. Či už sa rozhodnete pre farebné steny, alebo zostanete verní klasickej bielej, obráťte sa radšej na odborníkov. Maľovanie je v skutočnosti náročnejšie ako sa zdá. Spoľahnite sa preto na profesionálne maliarske práce Bratislava a budete mať istotu precízne namaľovaných stien. 

Prírodné dekorácie stien – korkové obklady sú stále populárnejšie 

Obrovský boom zažívajú prírodné obklady na steny do interiéru, ktoré sú vhodné nielen do bytov, ale napríklad aj do kancelárií či komerčných priestorov. Korkové obklady na stenu sú zaujímavou alternatívou k rôznym iným dekoráciám. Ide o 100 % prírodný materiál, ktorý sa získava z kôry korkového duba. Táto vrstva sa neskôr zregeneruje, takže výroba korkových obkladov nepredstavuje záťaž pre životné prostredie.

Argumentov v prospech korku na stenu je viacero – môžete si vybrať zo stoviek rôznych farieb aj tvarov. Korkové obklady môžete umiestniť na celú stenu alebo jej časť a tvarovo sa dajú dodatočne upraviť. Vyzerať tak môžu presne podľa vašich predstáv. Mimochodom, korkové obklady na stenu nie sú len atraktívnou dekoráciou, ale oceníte aj ich funkčné vlastnosti, medzi ktoré patrí napríklad odolnosť voči vode, tlmenie zvuku v miestnosti a tiež zlepšenie tepelnej izolácie. 

korkove obklady na stenu
Korkový obklad HEXAGON (zdroj: naturaldesign.sk)

Nálepky na stenu – keď sa ozdobovaniu stien nekladú žiadne hranice

Papierové, vinylové či tkané – dekoračné nálepky na stenu sú celkom lacným spôsobom, ako si doma alebo v kancelárii ozdobiť steny. V tomto smere sa fantázii naozaj nekladú žiadne hranice, nálepky na steny sú k dispozícii v tisíckach rôznych motívov. Pri výbere si však ustrážte celkovú kvalitu materiálu. Tie menej kvalitné majú tendenciu odlupovať sa a zároveň veľmi rýchlo vyblednú. Ak si naopak vyberiete kvalitné tkané nálepky, ich výhodou je možnosť opätovného odlepenia a nalepenia. Znamená to, že ak vás nálepka na stenu omrzí, stačí ju prelepiť na iné miesto. 

Nálepky na steny pritom nie sú výsadou iba detských izieb a rôznych kreslených motívov. Môžu vám sprostredkovať aj umelecký zážitok. Nájsť si môžete napríklad aj nálepky na steny s motívmi slávnych umeleckých diel alebo pop-art plagátov. 

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Zoran Milanovič

Chcel byť hráč i rozhodca. Záhrebský Trump ešte nepovedal posledné slovo

18.04.2024 17:31

Bolo to, akoby sa Zuzana Čaputová z pozície hlavy štátu uchádzala o premiérsky post. A hoci chorvátsky prezident Zoran Milanovič so svojimi sociálnymi demokratmi parlamentné voľby nevyhral, v procese formovania budúcej vlády zostáva stále v hre.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 725177x
Priemerná čítanosť článkov: 1392x

Autor blogu