Založ si blog

Chceli by ste poberať prídavky na dieťa v Nemecku?

Zákonný nárok na poberanie prídavkov od našich neďalekých nemeckých susedov vzniká hlavne v prípade, ak v krajine pracujete ako zamestnanec s odvádzaným sociálnym poistením a ste daňovým rezidentom. Avšak túto príležitosť vedia využiť za určitých podmienok aj živnostníci.

Aktuálna výška rodinných prídavkov v Nemecku je 219 € za mesiac na prvé a druhé dieťa. S väčším počtom detí sa príspevok zvyšuje. Na tretie dieťa môžete dostať 225 € a na štvrté a každé ďalšie dieťa pripadá suma 250 € mesačne. Pri súčasnom čerpaní prídavkov zo Slovenska sa ich výška odráta z nemeckých prídavkov. Z toho vyplýva, že príspevok môžete získať aj z oboch krajín naraz, avšak pri výpočte bude táto skutočnosť zohľadnená.

Zákonný nárok na prídavky na dieťa v Nemecku vzniká najmä tým, ktorí v krajine pracujú v zamestnaneckom pracovnom pomere, odvádzajú sociálne poistenie a sú daňovým rezidentom.

Všetky štátne príspevky so sebou prinášajú aj mantinely, v ktorých fungujú. Z tohto pohľadu sú pre poberateľov dôležité informácie o maximálnom veku dieťaťa, dokedy je možné prídavky poberať, a maximálna spätná doba, za ktorú sa prídavky vyplácajú. V prípade Nemecka sa detské prídavky totiž môžu preplatiť až pol roka spätne. Zohľadňuje sa tiež vek dieťaťa – strop je 18 rokov, prípadne 25 rokov, ak dieťa stále študuje na vysokej škole.

Detské prídavky po rozvode

Všetkým rodičom pracujúcim v Nemecku vzniká nárok na rodinné prídavky. To sa týka aj rozvedených párov – je ale potrebná ich vzájomná spolupráca. V prvom rade sa pre poberanie prídavkov na deti uprednostňuje rodič, ktorý ma dieťa v starostlivosti. Rolu môže zohrávať aj to, s tým toto dieťa žije v domácnosti. Vo väčšine prípadov ide o matku, no na druhej strane je otcova pracovná aktivita v Nemecku dôvodom pre vznik nároku na prídavky.

Praktický to znamená, že žiadosť podáva rodič žijúci s dieťaťom v spoločnej domácnosti, no potrebné doklady k žiadosti o prídavky na dieťa prikladá rodič pracujúci v Nemecku.

pridavky na dieta nemecko
Zdroj: freepik.com

Ak sa dokáže nájsť medzi exmanželmi ochota spolupracovať, je v určitých prípadoch možnosť požiadať o prídavky, aj keď s vami dieťa nežije v spoločnej domácnosti. Vzájomná kooperácia je nevyhnutná aj pre dohodu v otázke, na koho účet budú finančné prostriedky vyplácané.

Ako požiadať o nemecké prídavky čo najjednoduchšie

Zoznam podkladov šitý na mieru vašej situácii aj bez znalosti nemeckého jazyka vedia poskytnúť v spoločnosti Kindergeld.click, s. r. o., ktorá zároveň ponúka jednoduchý spôsob, ako požiadať o detské prídavky z Nemecka. V online aplikácii si môžete bezplatne overiť nárok na dávky Kindergeld, čo sa môže hodiť, ak si nie ste istí, či aj vy môžete pomerať nemecké prídavky. V priebehu vyplňovania online formulára vám budú k dispozícii vysvetlivky a pomôcky, aby bol celý proces čo najjednoduchší.

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 730140x
Priemerná čítanosť článkov: 1401x

Autor blogu