Založ si blog

Gres alebo drevoplast: ktorý materiál sa k bazénu hodí viac?

Bazén, jeho príslušenstvo, ako aj bezprostredné okolie sú investíciou, ktorá môže výrazne zvýšiť atraktivitu a cenu vášho pozemku. Ako pri každej investícii, aj v tomto prípade si treba všetko poriadne premyslieť. Bezprostredné okolie bazéna je potrebné patrične upraviť, čím si uľahčíte údržbu bazéna a zvýšite bezpečnosť pri jeho využívaní. Zameriame sa na dva materiály do okolia bazéna, ktoré atakujú najvyššie priečky popularity.

Prečo sú záhradné bazény stále populárnejšie?

Záhradné bazény sú nepopierateľným trendom posledných rokov. Kto by predsa časť svojej záhrady nechcel pretvoriť na miesto, ktoré si užije celá rodina? Cesty k bazénu na záhrade sú rôzne, na začiatok si väčšina majiteľov vyskúša aspoň väčší nafukovací bazén. Vždy však svojim spôsobom ide o dočasné riešenie, ktoré si vyžaduje mnohé kompromisy. Ak si chcete vodu v bazéne poriadne užiť, skôr či neskôr sa rozhodnete pre poriadny záhradný bazén, a to či už liaty alebo zapustený antikorový.

Výška vašej investície do bazéna sa bude odvíjať najmä od toho, pre aký typ sa nakoniec rozhodnete. Ako sme už vyššie naznačili, cenovo najdostupnejšie sú rôzne nadzemné montované bazény, ktoré ale nepôsobia vždy práve esteticky a aj z rozmerového hľadiska majú viacero obmedzení. Pri veľkorysejšom rozpočte sa preto určite oplatí investovať do zapusteného bazéna, ktorý je možné rozmerovo prispôsobiť presne podľa vašich predstáv.

zahradne bazeny
Záhradné bazény (zdroj: bazenservis.sk)

Nezabudnite ani na okolie bazéna

Vybrať si iba samotný bazén nestačí, patrične je potrebné upraviť aj jeho okolie. Dôvody sú nielen estetické, ale predovšetkým praktické. Okolie bazéna musí byť dostatočne spevnené, odolné voči vode, UV žiareniu a poveternostným vplyvom. Rovnako netreba zabúdať ani na to, že okolie bazéna by malo byť bezpečné a zároveň jednoduché na čistenie a údržbu.

Už vo fáze projektu je preto dôležité rozhodnúť sa, ako bude okolie bazéna vyzerať a aké materiály uprednostníte. Ak vám záleží na estetickom dizajne je vhodné, ak je podlaha okolo bazéna zladená s terasou, čo ale vzhľadom na materiály využívané na terasách nie je vždy možné. Spomedzi materiálov vhodných na spevnenie okolia bazéna sa najväčšej popularite teší gresová dlažba a WPC dosky. Tieto dva materiály sme sa rozhodli porovnať.

Gresová dlažba do okolia bazéna

Gresová dlažba je vyrábaná z kameňa, ktorý je rozdrvený na jemný prach. Ten sa následne niekoľkokrát lisuje a vypaľuje, čím dlažba získava vysokú pevnosť a odolnosť. Vybrať si ju môžete v rôznych farebných vyhotoveniach. Pri vhodnej voľbe vzoru a sfarbenia môže gresová dlažba svojim vzhľadom z diaľky pripomínať napríklad aj drevo. Okrem toho, táto dlažba je veľmi tenká a pevná. Pohodlne sa po nej chodí aj naboso a z pohľadu bezpečnosti zas oceníte jej protišmykový povrch.

Exkluzívny vzhľad a vysoká odolnosť sú teda zásadnými výhodami, treba si však siahnuť trochu hlbšie do vrecka.

Drevoplastové WPC dosky

Ak je vašou prioritou kvalitná podlaha okolo bazéna, uprednostniť môžete aj cenovo dostupnejšie drevoplastové dosky. Perfektne poslúžia nielen na pokrytie terasy, ale vďaka svojim úžitkovým vlastnostiam a vzhľadu si svoje uplatnenie nachádzajú aj v okolí bazénov. Sú zaujímavým kompromisom medzi prírodným drevom a umelými materiálmi. Nevyžadujú si navyše ani žiadnu zložitú údržbu. Vyberajte si však podľa referencií, pretože aj v tomto prípade platí, že nie každá drevoplastová zmes je kvalitná.

podlaha okolo bazena
WPC terasa k bazénu (zdroj: wpcterasa.sk)

Ak uprednostníte kvalitu, tak sa môžete spoľahnúť na vysokú odolnosť voči poveternostným vplyvom a mechanickému zaťaženiu. Po týchto doskách sa navyše môžete veselo prechádzať naboso aj hneď po vyjdení z bazéna, nehrozí vám pošmyknutie ani zadretie triesky do nohy.

Materiál do okolia bazénu teda odporúčame vyberať v prvom rade podľa úžitkových vlastností, vzhľadu a rovnako aj vášho rozpočtu. Myslite na to, že prioritou je vysoká odolnosť a bezpečnosť.

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 729505x
Priemerná čítanosť článkov: 1400x

Autor blogu