Založ si blog

Plánujete sa pustiť do rekonštrukcie záhradného domčeka? Na toto si dajte určite pozor!

Mať na záhrade malý domček na náradie či zazimovanie rastlín nie je ničím neobvyklým. Ide o praktické riešenie, ktoré v mnohých ohľadoch uľahčí vašu starostlivosť o záhradu a získate vďaka nemu viac miesta na odkladanie. Záhradný domček môže byť svojim vzhľadom ale veľmi zaujímavým dizajnovým doplnkom. Čo však v prípade, ak má váš záhradný domček už pár desiatok rokov a zaslúžil by si poriadnu rekonštrukciu? Zamerali sme sa na možné úskalia rekonštrukcie tohto typu stavieb.

Na začiatok potrebujete zhodnotiť stav a vypracovať plán rekonštrukcie

Každá jedna rekonštrukcia by mala začať dôkladným zhodnotením aktuálneho stavu. Zistite, v ktorých miestach zateká, ako sú na tom jednotlivé materiály a čo by prípadne mohlo zostať zachované. Po 20-30 rokoch od výstavby a iba minimálnych snahách o priebežnú údržbu sa ale môže stať, že samotné zbúranie a následná nová stavba bude lepším riešením.

Ak sa predsa len rozhodnete pre rekonštrukciu, mali by ste si vypracovať jej plán. V rámci neho si stanovte, čo budete meniť, akým spôsobom, čo zvládnete sami a na čo si budete musieť zavolať odborníkov, no a tiež samozrejme nezabudnite odhadnúť rozpočet rekonštrukcie.

Do likvidácie eternitu sa rozhodne nepúšťajte sami

Problematickým prvkom záhradných domčekov je spravidla strecha. Po rokoch nie je zatekanie ničím výnimočným a to samozrejme spôsobuje, že v domčeku sa drží vlhkosť a jeho využitie je z tohto dôvodu značne obmedzené. Problematické môžu byť aj niektoré materiály, ktoré sa v minulosti hojne využívali. Ak má váš starý záhradný domček ešte eternitovú strechu, na jej rozobratie a likvidáciu budete musieť zavolať profesionálov s osvedčením.

Likvidácia eternitu si vyžaduje odborný postup, keďže ide o nebezpečný a zdraviu škodlivý materiál. Za svojpomocné rozoberanie eternitovej strechy a manipuláciu s týmto materiálom môžete dostať celkom tučnú pokutu a okrem toho aj riskujete svoje zdravie. Obráťte sa radšej na Montes Company s.r.o a spoľahnite sa na bezpečnú, bezstarostnú a rýchlu likvidáciu starej eternitovej strechy.

Likvidácia azbestu a eternitu montescompany.sk

Prispôsobte záhradný domček zamýšľanému použitiu

Dobre si rozmyslite, akým spôsobom budete záhradný domček využívať a čo všetko by mal mať. Priestor pred domčekom navyše odporúčame spevniť a prípadne vydláždiť, čím vám vznikne dodatočný priestor buď na dekoráciu, malé posedenie alebo na odkladanie záhradného príslušenstva, ktoré nemusí byť nutne pod strechou.

K moderným záhradným domčekom, ktoré majú okolo seba dosť priestoru môžete napríklad umiestniť výrazný terakotový kvetináč, ktorý sa stane domovom pre zaujímavý krík, prípadne menší stromček. Napríklad taký citrus v terakotovom kvetináči pri útulnom záhradnom domčeku bude pôsobiť doslova ako vystrihnutý z romantickej knihy. Ak hľadáte inšpiráciu pre vašu záhradu, Bam Park Stupava je miestom, kde ju určite načerpáte.

Showroom Bam Park Stupava

Správne načasovanie rekonštrukcie je kľúčové

Čím dlhšie bude rekonštrukcia trvať, tým väčšie bude riziko, že ju nedokončíte, resp. ju nedokončíte podľa svojich predstáv. Naplánujte si rekonštrukciu na vhodné obdobie roka, teda tak, aby nebolo ani príliš zima, ani príliš teplo a zbytočne ju nepredlžujte. Snažte sa všetko zorganizovať tak, aby bola rekonštrukcia vášho záhradného domčeka hotová čo najskôr.

Nezabudnite na poriadnu pracovnú výbavu

Ak si v rámci rekonštrukcie budete chcieť niektoré úkony urobiť svojpomocne, nezabudnite ani na poriadnu pracovnú výbavu. Tou sú nielen rôzne nástroje ale aj adekvátny pracovný odev. Kvalitné pracovné oblečenie vám počas práce zabezpečí nielen pohodlie ale aj vašu ochranu pred rôznymi úrazmi. Preto by vám určite nemali chýbať pracovné rukavice, montérky a tiež pevná obuv. Prehľadnú ponuku pracovného oblečenia nájdete na odevypracovne.sk, kde nájdete stovky produktov pre všetkých pracantov. A ak by ste chceli niečo špeciálne len pre vás, vybrať si môžete aj pracovné oblečenie s logom vašej firmy, menom alebo iným originálnym rozlišovacím znakom.

Pracovné tričká s logom odevypracovne.sk

Zdroj: montescompany.sk, terakota.sk, odevypracovne.sk

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 730128x
Priemerná čítanosť článkov: 1401x

Autor blogu