Založ si blog

Vyhrňte si rukávy a využite tieto tri tipy na skrášlenie okolia vášho domu

S príchodom slnečnejších a teplejších dní sa doslova žiada vyjsť na záhradku a užívať si pekné počasie. Ešte predtým si však zazelenané okolie vášho rodinného domu zaslúži malú pozornosť, aby ste sa mohli pokochať pohľadom na krásne upravenú záhradku. Pripravili sme pre vás tri tipy, s ktorými okolie vášho domu povýšite na novú úroveň, a viete čo je najlepšie? Všetko zvládnete aj svojpomocne!

Začnite bránou a oplotením

Začínať budeme paradoxne nie hneď pri dome, ale na okrajoch vášho pozemku. Práve tu sa spočiatku oplatí obrátiť svoju pozornosť. Vzhľad, kvalita a úžitkové vlastnosti oplotenia a brány by ste určite mali vziať do úvahy. Pre vaše návštevy ide takpovediac o „miesto prvého kontaktu“ a tak sa v tomto ohľade určite oplatí mať všetko v poriadku.

Zimné výčiny počasia mohli dať vášmu oploteniu zabrať a to najmä vtedy, ak je vyrobené z prírodných materiálov. Drevené časti je potrebné ošetriť a natrieť. Kovové časti plotu je zas dobré prehliadnuť a ich prípadné hrdzavenie začať riešiť. Vašej pozornosti by nemala uniknúť ani prístupová brána. Ak máte krídlovú bránu, zamerajte svoju pozornosť predovšetkým na pánty. Posuvné brány si zas vyžadujú pravidelné odstraňovanie nečistôt z vodiacej koľajnice.

posuvné brány
Posuvné brány visio.systems

Akékoľvek neštandardné zvuky či obmedzenú hybnosť brány by ste mali okamžite riešiť, kým nedôjde k poškodeniu motora. Vo všeobecnosti sa odporúča, aby aspoň raz ročne vašu posuvnú bránu skontroloval odborník, ktorý sa zameria na pohyblivé súčasti a vyrieši akýkoľvek problém už v začiatkoch. Napriek uvedenému ale platí, že posuvné brány si vyžadujú len minimálnu údržbu. Prehliadnite si realizácie moderných posuvných brán VISIO systems, ktoré vám vrásky na čele rozhodne spôsobovať nebudú.

Zonácia záhrady? Nič zložité!

Jedným z aktuálnych trendov záhradného dizajnu je tzv. zonácia záhrady. Ide o spôsob organizácie záhrady na viacero zón. Ako príklad uveďme, že jedna zóna môže byť určená na váš relax a stretávanie s priateľmi, ďalšia zas bude vyhradená pestovaniu byliniek, tretia zóna bude patriť okrasným rastlinám a štvrtá môže byť určená pre deti. Rozdelenie záhrady na zóny je veľmi dobrým nápadom nielen v prípade svahových, ale aj rovných pozemkov.

Rozdelenie záhrady na zóny zvládnete aj sami, stačí len naplno zapojiť svoju fantáziu a trošku sa „pohrať“. Na oddelenie jednotlivých zón je vhodné použiť betónové obrubníky, ktoré sa dajú jednoducho zakomponovať do prostredia vašej záhrady. Manipulácia s betónovými obrubníkmi je pritom celkom jednoduchá a samotný betón je mimoriadne odolným materiálom, ktorý vám vydrží aj desiatky rokov. Realizácie s využitím betónových obrubníkov si môžete pozrieť na webe spoločnosti StavPlot.

betonové obrubníky
Betónové obrubníky stavebniny-stavplot.sk

Naplánovanie výsadby na záhrade

Práve na jar sa mnohí záhradkári rozhodujú, čím vylepšia svoje „zelené kráľovstvo“. Čoraz väčšiu popularitu si aj u nás získavajú pomerne exotické rastliny, ktoré boli donedávna pestované iba výnimočne.

Tento rok môžete aj vy skúsiť pestovať niečo nové a neobvyklé. Stále populárnejšie sú olivovníky alebo palmy, ktoré vašej záhrade dodajú trochu prímorskej atmosféry. Olivovníky a palmy sa dajú bez väčších problémoch pestovať aj v našich zemepisných šírkach a nejde navyše o nič, s čím by si aspoň minimálne skúsený záhradkár neporadil. Palma či olivovník preto môže byť perfektným spestrením okolia vášho domu. Ak to s pestovaním olivovníka a palmy myslíte vážne, určite sa obráťte na odborníkov z Olivovníky s.r.o., ktorí vás oboznámia so všetkými postupmi a zásadami od výberu, cez výsadbu až po dlhodobé a úspešné pestovanie.

palmy na zahradu
Palmy a olivovníky na záhradu olivovniky.sk

Zdroj: stavebniny-stavplot.sk, olivovniky.sk, visio.systems

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 725457x
Priemerná čítanosť článkov: 1392x

Autor blogu