Založ si blog

Výberom investičného poradcu ušetríte množstvo času: ako sa zorientovať?

Na investičných poradcov sa veľa ľudí pozerá s nedôverou, a to celkom nezaslúžene. Laická verejnosť si ich totiž často pletie s investičnými sprostredkovateľmi. Medzi nimi je však hneď niekoľko zásadných rozdielov. Ako sa v tejto problematike zorientovať, aké odpovede si pripraviť pre investičného poradcu a akým prínosom pre vás budú jeho služby? 

Investovanie je pomerne náročnou disciplínou lákajúcou každého, kto chce zhodnotiť svoje úspory a nechať peniaze pracovať. Porozumieť investičným nástrojom a stratégiám si vyžaduje veľa času a samoštúdia, pretože ak investujete len tak podľa pocitov, ide skôr o hazard. Veď napokon, podobne ako pri investovaní je to aj s inými činnosťami. Ak napríklad vo firme potrebujete marketingovú stratégiu, mali by ste si nájsť profesionálne marketingové poradenstvo. Svet investícií v tomto smere nie je iný a zorientujete sa v ňom až na základe znalostí a skúseností. 

financny poradca

Investičný poradca a sprostredkovateľ nie je to isté

Už v úvode sme načrtli, že poradenstvo pri investovaní je niečo iné, ako sprostredkovanie finančných produktov. Ak sa obrátite na profesionálneho finančného poradcu, platiť ho budete vy podľa cenníka za jeho poradenské služby. 

V prípade finančných sprostredkovateľov je to ale inak, pretože sprostredkovateľ dostane províziu za predaný produkt. Môže teda nastať situácia, že sprostredkovateľ sa vám bude snažiť odporučiť ten produkt, pri ktorom bude mať províziu najvyššiu, kdežto finančný poradca odporučí to, čo je najvýhodnejšie pre vás. Ide teda o drobný, ale v praxi dosť podstatný rozdiel. 

Pripravte sa na veľa otázok

Skôr ako sa obrátite na finančného poradcu so svojou požiadavkou, pripravte sa na rôzne otázky. Na to, aby vám poradca mohol zmysluplne radiť, potrebuje vás spoznať. Na začiatku spolupráce preto bude musieť zistiť, aké sú vaše príjmy, výdavky, aktuálne dlhy, plány do budúcnosti, zázemie a v neposlednom rade aj investičné ciele. Pre poradcu je ideálne, ak klienta spozná aj po ľudskej stránke, vďaka čomu bude schopný odhadnúť napríklad mieru znášania rizika. 

poradca na financie

Na začiatku spolupráce vám poradca zostaví investičný plán na rôzne dlhé časové obdobia a bude sa snažiť, aby ste svojimi investíciami dosiahli čo najvyššie zhodnotenie. 

Zdroj: elements.envato.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 732433x
Priemerná čítanosť článkov: 1406x

Autor blogu