Založ si blog

Spracovávajte drevo na brikety ľahko a rýchlo vďaka kvalitnej technike

Drevené brikety si nachádzajú využitie aj dnes a dokonca stále častejšie ako plnohodnotná náhrada palivového dreva. Využijete ich v krbe, kachliach, ale aj v kotloch. Oproti spaľovaniu dreva ponúkajú drevené brikety niekoľko výhod, ktoré zvyšujú komfort pri vykurovaní. 

Prečo sa drevené brikety tešia takej popularite? 

Stúpajúci dopyt po drevených briketách motivoval mnohé väčšie aj menšie podniky, aby tento produkt zaradili do svojho výrobného programu. Koneční spotrebitelia totiž rýchlo pochopili, aké sú ich hlavné výhody, a tak sa tešia stále väčšej popularite. Len pre ilustráciu dodajme, že drevené brikety v porovnaní s palivovým drevom ponúkajú lepšiu výhrevnosť a vyžadujú si nižšie priestorové nároky na skladovanie. 

V prípade drevených brikiet je to však iba začiatok celého radu výhod. Spomenúť ešte môžeme jednoduchšiu manipuláciu, menej dymu pri spaľovaní a dokonca aj opätovnú využiteľnosť popola, napríklad na hnojenie záhrady. Zabudnúť nemôžeme ani na to, že drevené brikety v porovnaní s palivovým drevom ponúkajú aj citeľne vyššiu výhrevnosť.

Výhody drevených brikiet pre konečných spotrebiteľov sú teda zrejmé, ako to ale je s ich výrobou, do akej miery je náročná a ako sa dá zabezpečiť aj v rámci inak zameranej zabehnutej prevádzky? Dobrou správou je, že výroba brikiet nie je vôbec zložitá a rovnako tak ani nevyhnutné technické vybavenie nepatrí medzi najdrahšie. Ako aj v iných prípadoch, tak aj pri výrobe drevených brikiet môžete staviť na rôzne riešenia, v závislosti od vášho aktuálneho technologického vybavenia. Poďme sa teda pozrieť na jednotlivé možnosti. 

Základom je kvalitná surovina

Základom pre výrobu kvalitných drevených brikiet je samozrejme kvalitná surovina. Na výrobu brikiet sa využíva spravidla zmes pilín z tvrdého aj mäkkého dreva, ktorá briketám prepožičiava vyvážené vlastnosti. Najčastejšie pritom ide o kombináciu bukového a smrekového dreva, resp. kôry. 

Ak sa rozhodnete pre spracovávanie suroviny sami, bude dôležité, aby ste mali v prvom rade zdroj rôznych drevín a v druhom rade adekvátne možnosti ich spracovania. Na to vám výborne poslúžia pilové elektromotory, ktorých celé konštrukčné vyhotovenie je prispôsobené na spracovanie dreva. Umožňujú jednoduchú výmenu kotúčov, ako aj veľmi ľahkú montáž na rôzne typy pílových stolov. 

Lisovanie drevnej zmesi na brikety

Briketovacie lisy sa dnes vyrábajú v rôznych veľkostiach. Na ich pohon je veľmi vhodné využiť kvalitný elektromotor, ako zdroj spoľahlivého pohonu za každých okolností. Briketovací lis si môžete zadovážiť v rámci rôznych cenových kategórií – od jednoduchých na domáce použitie až po profesionálne lisy s možnosťou balenia brikiet na ich skladovanie a prípadnú distribúciu. Drevená briketa, ktorá opustí takýto lis je dokonale tuhá bez akýchkoľvek umelých spojív. Postará sa o to dostatočný tlak vo valcovej komore spolu so zvýšenou teplotou, a tým dosiahne požadovanú tuhosť. 

Zdroj: kelheim.cz

Briketovacia linka je profesionálnym riešením

Ak to s výrobou drevených brikiet myslíte vážne a chcete sa jej venovať v rámci podniku naplno, oplatí sa vám vybrať niektorú z profesionálnych briketovacích liniek. Ide o plnohodnotné výrobné riešenie pozostávajúce z podávačov, baliaceho zariadenia a dopravníkov, s ktorým zvládnete vyrobiť a rovno aj baliť kvalitné drevené brikety. 

Pri pohone briketovacích liniek sú spoľahlivým pomocníkom šnekové převodovky, ktoré vynikajú svojou spoľahlivosťou a odolnosťou. Celá linka môže zároveň spolupracovať s briketovacím drvičom a lisom, čím si ušetríte množstvo práce. 

Riešení na produkciu drevených brikiet teda existuje viacero a výroba tohto produktu má rozhodne potenciál aj do budúcnosti. Drevené brikety ešte určite budú žiadaným artiklom v rámci alternatívnych spôsobov vykurovania.

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 732442x
Priemerná čítanosť článkov: 1406x

Autor blogu