Založ si blog

Aby sa pozemok pred domom stal vašou vizitkou – tipy a odporúčania

pozemok pred domomv

Pozemok pred domom je predĺžením vášho domova i miestom, ktoré odráža váš osobitý štýl, potreby a vkus. Ako postupovať pri plánovaní predzáhradky alebo vstupnej časti pred domom? Pokojne sa inšpirujte nasledujúcim postupom a prvkami, ktoré zvážte pri rozhodovaní.

Skôr, ako sa pustíte do vytvorenia vašej ideálnej predzáhradky, zvážte nasledujúce veci:

– vyhodnoťte a analyzujte priestor, ktorý máte k dispozícii;

– stanovte si, aký účel má mať vaša predzáhradka (funkčná alebo okrasná, kombinácia obidvoch);

– urobte si predbežný plán trávnika, rastlín, stromov, vstupnej brány, plotov, chodníkov;

– pripravte si „podklad“ na vytvorenie predzáhradky – pôdu, substráty, chodníky, dlažbu, závlahy, elektroinštalácie a naplánujte si jednoduchú údržbu.

Rada odborníka: Keď sa rozhodnete upraviť si priestor pred domom svojpomocne, myslite na ochranné pomôcky, ochranné oblečenie i ochranné masky počas akejkoľvek činnosti.

Vstupná brána a plot

Vstupné brány a plot k vášmu domu vyberajte s ohľadom na funkčnosť, bezpečnosť a estetiku. Brána má umožniť pohodlný prístup na pozemok a zároveň chrániť váš majetok. Rovnako, plot má vymedziť hranice vášho pozemku, zabezpečiť súkromie a znížiť hluk z ulice.

Samozrejme, rozhoduje aj estetická stránka – farby, vzhľad, materiály a celkový harmonický súlad s domom a jeho okolím.

Chodníky, zámková dlažba a parkovacie plochy

Úprava pozemku pred domom zahŕňa nielen estetické hľadisko, ale aj praktické riešenia pre uľahčenie každodenného života. Správne navrhnuté a kvalitne zrealizované dlažby, chodníky a parkovacie plochy môžu zvýšiť funkčnosť aj vzhľad vášho pozemku.

Môžete sa rozhodnúť pre pokládku zámkovej dlažby, vybetónovať cestu k domu a plochu na parkovanie alebo si vybrať iné druhy materiálov ako prírodná žula či drevo (aj na ohraničenie záhonov a častí predzáhradky).

zamkova dlazba

Trávnik, kvetinové záhony alebo skalky

Výber stromov, kvetov a kríkov do predzáhradky zohľadnite podľa štýlu domu, veľkosti a orientácie pozemku.

Pre vidiecky štýl domu sa hodí viac hravá pestrá výsadba, pre moderné štýly mestských domov viac minimalistická a usporiadaná.

Trávnik dodá priestoru sviežosť a zeleň. Pri výbere trávnika sa zamerajte na podmienky údržby, jeho odolnosť voči pošliapaniu i voči suchu.

Pri voľbe stromov a kvetov myslite na príťažlivosť a jednoduchosť údržby počas celého roka – vždyzelené rastliny, letničky, malé stromy s guľovou korunou, stromy so stĺpovitým vzrastom, dreviny s prevísajúcimi konárikmi.

Ak sa chcete vyhnúť pravidelnej údržbe, porozmýšľajte nad skalkami a skalnými záhonmi, kde pomocou sukulentov, kaktusov a skalničiek vytvoríte oku lahodiace a originálne prvky predzáhradky.

Tip odborníka: Dopredu si zistite, či platia alebo neplatia predpisy na úpravu vybraných prvkov v predzáhradke v tejto časti zástavby alebo obce.

Príjemné osvetlenie a vodné prvky

Atmosféru vašej predzáhradky, nielen po zotmení, zvýrazní záhradné osvetlenie. Pomocou rôznych druhov lámp a svietidiel, v rôznych štýloch a farbách vytvoríte očakávaný želaný nádych romantiky, svetla alebo pokoja.

Pokiaľ je plocha vašej predzáhradky dostatočne veľká, môžete do nej umiestniť aj vodné prvky (fontánky jazierka), ktoré jej dodajú zase iný originálny a netradičný rozmer.

Pozrite si rôzne inšpirácie na webových stránkach, nechajte si čas na plánovanie a zapojte vlastnú kreativitu, aby vám i malý pozemok pred domom prinášal potešenie a pôsobil vytúženým i funkčným dojmom.


Foto: elements.envato.com

Neobyčajný priestor pre neobyčajné chvíle – prečo si vybrať bioklimatickú pergolu?

31.08.2024

Terasy pri rodinnom dome sú v súčasnosti žiadaným exteriérovým doplnkom. Zaujímavý trend predstavujú bioklimatické pergoly, ktoré kombinujú krásu, funkčnosť a moderné technológie. Prečo sú bioklimatické pergoly ideálnou voľbou, ak túžite po vonkajšom priestore, kde budete tráviť celý rok?

Prečo váš obsah potrebuje viac ako len slová

30.08.2024

Chcete, aby bol váš e-shop úspešný? Zamerajte sa na kvalitný obsah. Content marketing je stále dôležitým nástrojom pre podporu online obchodov a predaja. Ak chcete udržať váš online biznis na špici, sledujte 3 trendy v oblasti content marketingu.

Zabudnite na starosti s faktúrami – objavte silu fakturačných aplikácií

28.08.2024

Ste začínajúci podnikateľ alebo freelancer? Nechcete sa trápiť zdĺhavou tvorbou faktúr? Riešenie je jednoduché a efektívne – využite aplikáciu na tvorbu faktúr. Zjednodušte si administratívu a venujte sa kreatívnym aktivitám a vášmu podnikaniu.

Erdogan

Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

07.09.2024 22:35

Turecký prezident vyhlásením reagoval na smrť aktivistky s tureckým a americkým občianstvom, ktorú zabila izraelská armáda počas protestu.

letisko, vide, schwechat

Muž chcel prepašovať cez rakúske letisko kokaín v opierke invalidného vozíka. Odhalili ho policajné psy

07.09.2024 21:50

Muž vzbudil u polície podozrenie. Tá následne odhalila 14 kilogramov kokaínu v hodnote približne 1,5 milióna eur.

Michel Barnier

Vo Francúzsku vyšli do ulíc tisícky demonštrantov. Nesúhlasia s vymenovaním Barniera za premiéra

07.09.2024 20:26

Na protesty proti Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší účastník nehody mal iba 11 rokov.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk www.krtkovanie-nitra24.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk www.a-servislipka.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 552
Celková čítanosť: 824841x
Priemerná čítanosť článkov: 1494x

Autor blogu