Založ si blog

Ako podporiť výkon a spokojnosť zamestnanca pracovným prostredím – tipy, ktoré fungujú

spokojni zamestnanci

Chcete výkonných a spokojných zamestnancov? Vytvorte im pracovné prostredie, kde sa budú dobre cítiť a vnímať oporu pri riešení (nielen) pracovných povinností. Vyskúšajte overené možnosti, ktoré permanentne platia, keď chcete v práci stretávať vysmiatych, zanietených a aktívnych ľudí.

Otvorená komunikácia a spätná väzba

Kľúčom k vytvoreniu príjemného pracovného prostredia nie sú veci, ale ľudia a vzťahy medzi nimi. V atmosfére otvorenej a transparentnej komunikácie majú zamestnanci priestor pre vyjadrenie svojho názoru, prijímanie, odovzdávanie pozitívnej i konštruktívnej spätnej väzby a rôznych možností pre angažovanosť a sebarozvoj.

K základným nástrojom otvorenej komunikácie patria pravidelné stretnutia (s tímom, menšími skupinami, jednotlivcami) a otvorená diskusia, prieskumy spokojnosti zamestnancov, taktika takzvanej otvorenej kancelárie či zapojenie sa do rozhodovania (aj o dôležitých veciach v danej pracovnej oblasti).

Čistota a vybavenosť pracovného prostredia

Dostatok prirodzeného svetla a čerstvého vzduchu vytvárajú základ príjemného pracovného prostredia. Vhodne umiestnené okná, žalúzie a vetranie prispievajú k pocitu pohody a znižujú únavu.

Kvalitné ergonomické zariadenie (kancelárske stoličky, stoly a technické vybavenie) je dôležité pre správne držanie tela a zníženie rizika bolestí krku a chrbta vašich zamestnancov – aj po 8-hodinovom sedení pri počítači.

Spokojnosť zamestnancov ovplyvňujú i zdanlivé maličkosti ako izbové kvety, farebne zladené steny a upratovanie kancelárií, ktoré zabezpečí dokonalú čistotu a dezinfekciu pracovného prostredia.

Pohodlie a reprezentatívnosť pracovného oblečenia

Firemné pracovné oblečenie je odrazom firemnej kultúry spoločnosti, na druhej strane podporuje tímovú náladu a zároveň poskytuje bezpečnosť a komfort pri práci.

Moderné firemné oblečenie predstavuje kombináciu kvalitných materiálov, ktoré sú príjemné na nosenie, ochrany zamestnanca pri rôznych druhoch práce a reprezentácie firemnej identity (podčiarknutej výberom firemných farieb a umiestnením loga spoločnosti).

Všetky tieto požiadavky firiem sa dajú splniť, či ide o elegantné biznis košele, praktické mikiny alebo ochranné monterkové súpravy.

Skutočný záujem o zamestnanca

Záujem o život zamestnanca mimo pracovných úloh a povinností prináša nárast lojality, zlepšenie pracovných výkonov a podporí atmosféru otvorenej komunikácie.

Skutočný záujem a prehodenie niekoľkých viet o rodine, koníčkoch alebo iných problémoch podnieti ochotu, vyššiu aktivitu i angažovanosť zamestnancov.

Oslavujte s nimi ich úspechy a buďte im oporou v ťažkých chvíľach. Veď pre zamestnanca môže byť skutočne ťažké sústrediť sa na pracovné veci, keď má v hlave zdravotné problémy v rodine, hľadá odpovede, ako rýchlo zariadiť výkup nehnuteľností, či vybavenie úveru.

zamestnanci

Zdravie, pohoda a výkon = šťastný zamestnanec

Ako môže zamestnanec podávať dobrý výkon, keď ho trápi boľavý chrbát, kŕčové žily alebo je neustále v strese a pod tlakom? Začnite sa starať o ich fyzické i duševné zdravie a pocit pohody v práci.

Možností a foriem je nespočítateľné množstvo – od príspevkov na športové aktivity, preventívne prehliadky alebo zdravé stravovanie v práci. Ďalším krokom sú oddychové zóny a prvky, kde si oddýchnu a urobia krátky reset od pracovných úloh (od pohodlných kresiel, stolných hier až po oddychové miestnosti).

Podporujte a realizujte rovnováhu medzi pracovným, rodinným a osobným životom. Aby sa zamestnanec necítil ako škrečok v klietke, ktorému sa strieda čas pre prácu s jedením a starostlivosťou o deti. Naopak, aby sa aktívne podieľal na sebarozvoji, trávil voľný čas pri obľúbených aktivitách alebo s priateľmi.

Vyzerá to síce ako perpetuum mobile, ale šťastný a spokojný zamestnanec je kľúčom úspechu vašej firmy. Venujte sa im a podporujte ich angažovanosť rozmanitými i netradičnými možnosťami.


Foto: elements.envato.com

3 jednoduché kroky, jak do svého domova vpustit letní atmosféru

25.06.2024

Vytoužené léto je konečně tady, což potvrzují i předpovědi počasí, které ukazují stále více dnů, kdy rtuť teploměru přesahuje 30 °C. Pokud se chcete připravit na všechna lákadla a radovánky, které nejteplejší období roku přináší, máte ještě čas se připravit a postarat se o to, aby váš domov naplnila letní atmosféra. Stačí pár drobných změn a [...]

Žiadate o rakúske prídavky? Nezabudnite na dôležité prílohy

24.06.2024

Slováci, ktorí pracujú v Rakúsku, môžu poberať rakúske rodinné prídavky. Vedeli ste, že prídavky na dieťa v Rakúsku je možné žiadať až 5 rokov spätne? K žiadosti sa prikladajú povinné prílohy, ktoré závisia od vašej životnej situácie. Určite ich nezabudnite priložiť, aby ste získali legálne prilepšenie pre vaše dieťa.

Práca s bremenami – ako nepreťažiť vašich zamestnancov

23.06.2024

Zdravie a bezpečnosť zamestnancov sú prioritou pre každého zamestnávateľa. Práca s bremenami patrí k bežným činnostiam, no môže mať vážne následky na zdravie, ak sa nevykonáva správne. Ako nepreťažiť zamestnancov pri práci s bremenami a dbať tak o ich zdravie?

Hurikán Beryl

Z tropickej búrky Beryl sa stal hurikán, smeruje na Karibik

30.06.2024 09:10

Očakáva sa, že Beryl prinesie ničivý vietor a životu nebezpečnú búrkovú vlnu.

vojna na Ukrajine, Toreck

ONLINE: NY Times: Ako v Bachmute. Rusko dokáže verbovať toľko vojakov, koľko pošle na smrť

30.06.2024 07:30, aktualizované: 07:57

Ruské priemerné straty vojakov za deň boli podľa predstaviteľov NATO viac ako tisíc mužov. Napriek tomu ich dokáže nahradiť, píše The New York Times.

malaga, španielsko, anadalúzia

V španielskej Málage protestovali miestni proti masovému turizmu

30.06.2024 07:07

Hlavnými dôvodmi protestujúcich boli nedostatok bývania a vysoké nájmy v meste.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk www.krtkovanie-nitra24.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk www.a-servislipka.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 544
Celková čítanosť: 783491x
Priemerná čítanosť článkov: 1440x

Autor blogu