Založ si blog

Rituály pre váš šťastný život – ráno s energiou a večer s relaxom

ranna rutina

V dnešnom svete je ľahké zabudnúť na seba. Neustále sme pod tlakom pracovných povinností, požiadaviek detí, rodiny a priateľov. Nájsť si čas na seba sa dá veľakrát prirovnať k luxusu. No čas pre seba je rozhodujúci pre naše fyzické i duševné zdravie. Skvelý spôsob, ako si vytvoriť okamihy pre seba a priniesť do života viac radosti a pohody, predstavujú ranné a večerné rituály.

Ranné a večerné rituály – prínosy

Jednoduché aktivity, ktoré zaradíte do vášho harmonogramu, vám dodajú energiu, naštartujú ten najkrajší deň a pomôžu ľahšie zaspávať a regenerovať celé telo.

Veľmi rýchlo pocítite ich výhody, ktoré sa objavia v podobe zvýšeného pocitu istoty a stability, zníženia stresu, zlepšenia nálady a posilnenia fyzického i mentálneho zdravia.

Tip odborníka: Na začiatok si vyberte len jeden rituál, ktorý zavediete do svojho života a ten pravidelne opakujte. Keď sa po cca 21 – 30 dňoch realizovania stane vaším návykom, potom pridajte ďalší rituál pre váš krajší deň.

Čo naštartuje váš deň?

Či pracujete na Slovensku, alebo máte prácu v Rakúsku, Nemecku, Anglicku – jednoducho kdekoľvek, váš deň môže začať rovnakými aktivitami, ktoré vás príjemne naladia a vy si maximálne užijete prítomnosť.

Začnite prípravou zdravých a výživných raňajok. Zabudnite na hektické zjedenie jogurtu alebo pečiva hneď, ako urobíte desiatu do školy a raňajky pre vaše deti. Doprajte si čas a jedlo pokojne zjedzte. Príde vám to ako nonsens? Začnite trénovať a uvidíte zmenu vášho dňa vďaka zdravým raňajkám.

priprava ranajok

Krátka prechádzka, ranný beh, jednoduchá jogová zostava alebo cvičenie vám dodajú energiu a prebudia vaše telo.

Odolajte pokušeniu a nepozerajte hneď ráno na emailovú schránku, sociálne siete alebo aktuálne spravodajstvo. Vedome odložte telefón a televízor nechajte vypnutý počas celej vašej prípravy na nový deň. To bude asi poriadna výzva, však?

Namiesto toho si v pokoji naplánujte váš deň. Aké prioritné úlohy dnes musíte urobiť v práci, čo je potrebné zariadiť s deťmi, aký koníček vám dnes obohatí deň? Urobte si zoznam, čo potrebujete vybaviť – objednávka k lekárovi, dentálna hygiena v Bratislave, kaderník, návšteva úradu, právnika či účtovníka. Hneď budete vedieť, aké máte priority a ako si potrebujete zorganizovať čas.

Špeciálny tip: Hovorte „nie“ počas vášho času pre seba. Ak iným poviete „nie“, sebe hovoríte jasné „áno“.

Čo vás príjemne naladí na spánok?

Počas dňa je skutočne zložité nájsť si čas pre seba. Opäť si ho vytvorte skôr, ako si ľahnete do postele totálne unavení a vyčerpaní množstvom povinností.

Naštudujte si prvky spánkovej hygieny, vďaka ktorej budete nerušene spať 7 aj viac hodín.

Myslite na ľahšiu večeru už 2 hodiny pred spaním.

Váš deň ukončite vašou obľúbenou knihou, filmom, meditáciou, relaxačným cvičením alebo oddychovým kúpeľom. Na vytvorenie pokojnej a útulnej atmosféry si zapáľte vonné sviečky či použite esenciálne upokojujúce vonné oleje.

Rovnakou výzvou je vypnúť notebooky, odložiť tablety a mobilné telefóny aspoň 2 hodiny pred spaním.

spanok

Možno to bude skúšanie a experimentovanie s rôznymi druhmi ranných a večerných činností, ktoré budú pre vás tie ideálne a prinesú vám očakávané výsledky. Určite však nepopustite zo svojho odhodlania a rozvíjajte si čas pre seba.

Vôbec to nie je o sebeckosti, ale o neodmysliteľnej súčasti vášho šťastného a spokojného života.


Foto: elements.envato.com

Letná sezóna je tu – zabezpečte, aby žiarila aj vaša pleť

21.06.2024

Letná dovolenka plná oddychu a nových dobrodružstiev je o chvíľu tu. Skôr, ako sa vydáte na cesty po Slovensku alebo do ďalekej exotiky, venujte starostlivosť vašej pleti a telu. Tak zažiarite nielen počas dovolenky, ale i počas celého leta. Čo si dopriať, aby si leto užila aj vaša pleť?

Prečo riskovať upchaté potrubie? Vyberte si odborné krtkovanie

20.06.2024

Je upchatá kanalizácia vašou nočnou morou? Nepríjemný zápach, neodtekajúca voda, nefunkčná toaleta a umývadlo sú len niektoré z problémov, s ktorými sa stretávate. Mnohí majitelia domov a bytov sa pokúšajú tieto problémy riešiť svojpomocne, no často bez úspechu. Prečo sa hneď oplatí investovať do odborného čistenia kanalizácií?

Prečo je (pre malého podnikateľa) dôležitý UX/UI dizajn webovej stránky?

19.06.2024

Premýšľate nad úpravami webovej stránky? Myslite na UX/UI dizajn vašej virtuálnej vizitky. Tým sa postaráte, aby zákazník vašu stránku rád navštevoval, nakupoval u vás a zdieľal jej obsah na sociálnych sieťach. Prečo sa oplatí aj malému podnikateľovi investovať pri tvorbe webu do dobrého UX a UI dizajnu?

Polícia / Kontrola /

Rekord roka: Za volantom nafúkal 4,2 promile. Šoférovi od Košíc hrozí rok basy

22.06.2024 11:50

Policajná hliadka 37-ročného vodiča zastavila a kontrolovala v obci Bukovec v okrese Košice-okolie.

monolit

Ďalší záhadný monolit uprostred púšte. Polícia v Nevade ho rýchlo odstránila

22.06.2024 11:15

Ide o pokračovanie série takých prípadov, ktoré zatiaľ zostávajú nevysvetlené.

blesk. búrka

Búrky, krúpy, vetrisko. Počasie potrápi Slovensko, meteorológovia vydali výstrahy

22.06.2024 11:03

SHMÚ upozorňuje aj na možnosť vzniku materiálnych škôd.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk www.krtkovanie-nitra24.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk www.a-servislipka.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 540
Celková čítanosť: 774819x
Priemerná čítanosť článkov: 1435x

Autor blogu