Založ si blog

Ako podporiť výkon a spokojnosť zamestnanca pracovným prostredím – tipy, ktoré fungujú

spokojni zamestnanci

Chcete výkonných a spokojných zamestnancov? Vytvorte im pracovné prostredie, kde sa budú dobre cítiť a vnímať oporu pri riešení (nielen) pracovných povinností. Vyskúšajte overené možnosti, ktoré permanentne platia, keď chcete v práci stretávať vysmiatych, zanietených a aktívnych ľudí.

Otvorená komunikácia a spätná väzba

Kľúčom k vytvoreniu príjemného pracovného prostredia nie sú veci, ale ľudia a vzťahy medzi nimi. V atmosfére otvorenej a transparentnej komunikácie majú zamestnanci priestor pre vyjadrenie svojho názoru, prijímanie, odovzdávanie pozitívnej i konštruktívnej spätnej väzby a rôznych možností pre angažovanosť a sebarozvoj.

K základným nástrojom otvorenej komunikácie patria pravidelné stretnutia (s tímom, menšími skupinami, jednotlivcami) a otvorená diskusia, prieskumy spokojnosti zamestnancov, taktika takzvanej otvorenej kancelárie či zapojenie sa do rozhodovania (aj o dôležitých veciach v danej pracovnej oblasti).

Čistota a vybavenosť pracovného prostredia

Dostatok prirodzeného svetla a čerstvého vzduchu vytvárajú základ príjemného pracovného prostredia. Vhodne umiestnené okná, žalúzie a vetranie prispievajú k pocitu pohody a znižujú únavu.

Kvalitné ergonomické zariadenie (kancelárske stoličky, stoly a technické vybavenie) je dôležité pre správne držanie tela a zníženie rizika bolestí krku a chrbta vašich zamestnancov – aj po 8-hodinovom sedení pri počítači.

Spokojnosť zamestnancov ovplyvňujú i zdanlivé maličkosti ako izbové kvety, farebne zladené steny a upratovanie kancelárií, ktoré zabezpečí dokonalú čistotu a dezinfekciu pracovného prostredia.

Pohodlie a reprezentatívnosť pracovného oblečenia

Firemné pracovné oblečenie je odrazom firemnej kultúry spoločnosti, na druhej strane podporuje tímovú náladu a zároveň poskytuje bezpečnosť a komfort pri práci.

Moderné firemné oblečenie predstavuje kombináciu kvalitných materiálov, ktoré sú príjemné na nosenie, ochrany zamestnanca pri rôznych druhoch práce a reprezentácie firemnej identity (podčiarknutej výberom firemných farieb a umiestnením loga spoločnosti).

Všetky tieto požiadavky firiem sa dajú splniť, či ide o elegantné biznis košele, praktické mikiny alebo ochranné monterkové súpravy.

Skutočný záujem o zamestnanca

Záujem o život zamestnanca mimo pracovných úloh a povinností prináša nárast lojality, zlepšenie pracovných výkonov a podporí atmosféru otvorenej komunikácie.

Skutočný záujem a prehodenie niekoľkých viet o rodine, koníčkoch alebo iných problémoch podnieti ochotu, vyššiu aktivitu i angažovanosť zamestnancov.

Oslavujte s nimi ich úspechy a buďte im oporou v ťažkých chvíľach. Veď pre zamestnanca môže byť skutočne ťažké sústrediť sa na pracovné veci, keď má v hlave zdravotné problémy v rodine, hľadá odpovede, ako rýchlo zariadiť výkup nehnuteľností, či vybavenie úveru.

zamestnanci

Zdravie, pohoda a výkon = šťastný zamestnanec

Ako môže zamestnanec podávať dobrý výkon, keď ho trápi boľavý chrbát, kŕčové žily alebo je neustále v strese a pod tlakom? Začnite sa starať o ich fyzické i duševné zdravie a pocit pohody v práci.

Možností a foriem je nespočítateľné množstvo – od príspevkov na športové aktivity, preventívne prehliadky alebo zdravé stravovanie v práci. Ďalším krokom sú oddychové zóny a prvky, kde si oddýchnu a urobia krátky reset od pracovných úloh (od pohodlných kresiel, stolných hier až po oddychové miestnosti).

Podporujte a realizujte rovnováhu medzi pracovným, rodinným a osobným životom. Aby sa zamestnanec necítil ako škrečok v klietke, ktorému sa strieda čas pre prácu s jedením a starostlivosťou o deti. Naopak, aby sa aktívne podieľal na sebarozvoji, trávil voľný čas pri obľúbených aktivitách alebo s priateľmi.

Vyzerá to síce ako perpetuum mobile, ale šťastný a spokojný zamestnanec je kľúčom úspechu vašej firmy. Venujte sa im a podporujte ich angažovanosť rozmanitými i netradičnými možnosťami.


Foto: elements.envato.com

3 jednoduché kroky, jak do svého domova vpustit letní atmosféru

25.06.2024

Vytoužené léto je konečně tady, což potvrzují i předpovědi počasí, které ukazují stále více dnů, kdy rtuť teploměru přesahuje 30 °C. Pokud se chcete připravit na všechna lákadla a radovánky, které nejteplejší období roku přináší, máte ještě čas se připravit a postarat se o to, aby váš domov naplnila letní atmosféra. Stačí pár drobných změn a [...]

Žiadate o rakúske prídavky? Nezabudnite na dôležité prílohy

24.06.2024

Slováci, ktorí pracujú v Rakúsku, môžu poberať rakúske rodinné prídavky. Vedeli ste, že prídavky na dieťa v Rakúsku je možné žiadať až 5 rokov spätne? K žiadosti sa prikladajú povinné prílohy, ktoré závisia od vašej životnej situácie. Určite ich nezabudnite priložiť, aby ste získali legálne prilepšenie pre vaše dieťa.

Práca s bremenami – ako nepreťažiť vašich zamestnancov

23.06.2024

Zdravie a bezpečnosť zamestnancov sú prioritou pre každého zamestnávateľa. Práca s bremenami patrí k bežným činnostiam, no môže mať vážne následky na zdravie, ak sa nevykonáva správne. Ako nepreťažiť zamestnancov pri práci s bremenami a dbať tak o ich zdravie?

Ivan Korčok, prezidentské voľby, Mária Kolíková

Poslanci odvolali šéfov výborov Šipoša a Kolíkovú

27.06.2024 19:02

Návrhy na odvolanie podali koaliční poslanci. Oba návrhy podporilo 76 zo 79 hlasujúcich poslancov.

tibor gašpar

Novým podpredsedom Národnej rady SR bude Tibor Gašpar

27.06.2024 18:58

Post sa uvoľnil po odchode poslanca Blahu, ktorý sa funkcie vzdal po zvolení do Európskeho parlamentu.

internát, areál, Zobor

Dažďová smršť zatopila centrum mesta aj nemocnicu. Výťahy nefungovali, pacientov vynášali na poschodia ručne

27.06.2024 18:05

Mesto pod Zoborom ráta škody na státisíce eur. Novozámockú nemocnicu museli zatvoriť, operácie tam „stopli“. Hrozil jej dokonca energetický blackout.

Tragická zrážka rýchlika a autobusu pri Nových Zámkoch

Šesť mŕtvych po tragickej zrážke vlaku a autobusu pri Nových Zámkoch. Šutaj Eštok: Obete sa zatiaľ nepodarilo identifikovať

27.06.2024 17:56, aktualizované: 22:25

K zrážke došlo na chránenom železničnom priecestí.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk www.krtkovanie-nitra24.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk www.a-servislipka.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 544
Celková čítanosť: 781301x
Priemerná čítanosť článkov: 1436x

Autor blogu