Založ si blog

Práca v Nemecku a Freistellung – pre koho to platí?

pokazene potrubie

Stavebný sektor v Nemecku poskytuje mnoho zaujímavých príležitostí aj pre stavbárov zo Slovenska. Okrem možností príťažlivého zárobku však prináša aj nové povinnosti. Počuli ste už o Bauabzugsteuer a Freistellung? Aký je medzi nimi súvis a aká je Freistellung cena, pokiaľ to zanedbáte?

Bauabzugsteuer – povinnosť vášho odberateľa

Ak sa rozhodnete pracovať v Nemecku na stavbe (v akejkoľvek stavbárskej činnosti), myslite na Bauabzugsteuer (stavebnú zrážkovú daň). Či ste živnostník, alebo s.r.o. zo Slovenska, váš objednávateľ je povinný strhnúť vám 15 % z vášho zárobku vo forme Bauabzugsteuer, prihlásiť a odviesť ju štátu.

Častokrát sa stáva, že živnostníci na stavbách v Nemecku sú nemilo prekvapení, keď dostanú na účet len 85 % z pôvodne fakturovanej sumy.

Samozrejme, za istých okolností môžete odvedenú Bauabzugsteuer žiadať späť, ale až po ukončení daného kalendárneho roku. Ak to bolo v roku 2023, tak od 1. januára 2024 môžete požiadať o jej vrátenie.

Freistellung – ako neprísť o 15 % zárobku

Jednoduchým riešením situácie, aby ste ako stavbár neprišli o 15 % zo sumy vašej faktúry, je vybavenie oslobodenia od stavebnej zrážkovej dane, po nemecky Freistellung alebo Freistellungbescheinigung.

Kedy je najlepší čas na vybavenie? Odborníci z poradenskej spoločnosti, ktorí riešia dane a žiadosti o vrátenie daní pre Slovákov pracujúcich v Nemecku, Rakúsku či Holandsku dennodenne, odporúčajú získať Freistellung ešte prv, ako odídete na stavbu.

dane a ziadosti

Freistellung cena, ktorú zaplatíte za vybavenie žiadosti o oslobodenie od stavebnej zrážkovej dane, sa vám rýchlo vráti v podobe 100 % vašich zárobkov už od prvej vystavenej faktúry v Nemecku.

Pre koho platí Freistellung?

Freistellung sa vo všeobecnosti týka všetkých stavebných profesií, ako sú napríklad murári, elektroinštalatéri, lešenári, kúrenári, maliari a ďalšie, ktoré súvisia so zhotovením stavby.

Dôležitou informáciou je, že oslobodenie od stavebnej zrážkovej dane potrebujú aj firmy a s.r.o., ktoré využívajú pre práce v Nemecku subdodávateľov.

Tip odborníkov: Aby ste vybavili Freistellung, potrebujete Steuernummer (nemecké daňové číslo).

To, či sa vás Freistellung týka alebo nie, zistíte veľmi jednoducho. Kontaktujte sociálno-ekonomickú poradenskú spoločnosť zo Slovenska, ktorá vám poradí a tiež vybaví všetky potrebné dokumenty za vás. Vďaka špeciálnym aplikáciám aj z pohodlia vášho domova.


Foto: elements.envato.com

5 mýtov o Kindergeld, na ktoré hneď zabudnite

30.06.2024

Rodinné prídavky z Nemecka, takzvané Kindergeld, sú lákavou finančnou podporou pre slovenských rodičov, ktorí pracujú v Nemecku. Na druhej strane však koluje viacero nesprávnych informácií, ktoré odrádzajú od ich poberania. Pozrite sa na týchto 5 mýtov a ujasnite si, ako to v skutočnosti funguje.

3 jednoduché kroky, jak do svého domova vpustit letní atmosféru

25.06.2024

Vytoužené léto je konečně tady, což potvrzují i předpovědi počasí, které ukazují stále více dnů, kdy rtuť teploměru přesahuje 30 °C. Pokud se chcete připravit na všechna lákadla a radovánky, které nejteplejší období roku přináší, máte ještě čas se připravit a postarat se o to, aby váš domov naplnila letní atmosféra. Stačí pár drobných změn a [...]

Žiadate o rakúske prídavky? Nezabudnite na dôležité prílohy

24.06.2024

Slováci, ktorí pracujú v Rakúsku, môžu poberať rakúske rodinné prídavky. Vedeli ste, že prídavky na dieťa v Rakúsku je možné žiadať až 5 rokov spätne? K žiadosti sa prikladajú povinné prílohy, ktoré závisia od vašej životnej situácie. Určite ich nezabudnite priložiť, aby ste získali legálne prilepšenie pre vaše dieťa.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk www.krtkovanie-nitra24.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk www.a-servislipka.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 545
Celková čítanosť: 799863x
Priemerná čítanosť článkov: 1468x

Autor blogu