Založ si blog

Small talk môže byť aj užitočný: ako na to?

vytah rozhovor

Krátka cesta vo výťahu, náhodné stretnutie so známym pri nakupovaní alebo len nenútená debata v čakárni u lekára. Tieto situácie sú dôverne známe prakticky každému a často pri nich dochádza k tzv. small talku. Extroverti ho vnímajú ako príjemné spestrenie danej situácie, introverti zas pri ňom väčšou trpia. Zvládnuť small talk pritom vôbec nie je samozrejmé a preto sme sa zamerali na tipy, ako z neho vyťažiť čo najviac. 

Prečo nepodceňovať small talk?

Small talk je viac ako len zopár zdvorilostných viet o škaredom počasí, neposlušných deťoch alebo o nevyžiadanom tipe, aké bělící pásky použiť na zuby. Napriek domnelej bezvýznamnosti sú opisované krátke konverzácie dôležitou súčasťou budovania medziľudských vzťahov, a hoci týmto spôsobom nemusíte získať celoživotné priateľstvo, môžete niekomu spríjemniť deň alebo prežívanie určitej situácie uľahčiť. A o to predsa ide. Z dobre zvládnutého small talku ale môžete profitovať aj vy. 

Chcete sa zapáčiť? Osvojte si umenie small talku!

Ak umenie small talku zvládnete budete u druhých ľudí vzbudzovať dôveru a sympatie. Týmto spôsobom si pomôžete, pretože práve krátke situačné rozhovory vám v mnohých situáciách umožnia rýchlejšie odhadnúť človeka, prelomiť ľady a pomôže aj pri stresujúcich situáciách. Na pracovisku, v súkromí, alebo napríklad u lekára sa teda small talku nemusíte nutne vyhýbať. Či už začnete alebo sa k small talku pridáte, rozprávajte pomaly, zrozumiteľne a nezabúdajte ani na reč tela.  

rozhovor vo vytahu

Týmto témam sa určite vyhnite

Univerzálne pravidlo, ako na úspešný small talk neexistuje. Platí však, že vyhýbať sa oplatí kontroverzným, politickým a príliš osobným témam. V zásade platí, že sa oplatí vyhnúť témam, ktoré by ste v rámci kratučkého rozhovoru nemali priestor rozvinúť. Dobrú atmosféru nenavodí ani to, ak sa začnete hneď na niečo sťažovať či nadávať. 

V prípade, že small talk začínate vy, začnite s témou, na ktorú je možné zareagovať aj inak ako jednoslovnou odpoveďou. Ideálne je, ak náprotivok podnietite k vyjadreniu vlastného postoja, čo následne dá význam tomuto krátkemu dialógu, hoci by jeho hlavnou témou bolo bielenie zubov doma.  


Foto: elements.envato.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Policajná eskorta / Policajné auto / Polícia /

Polícia preveruje bombovú hrozbu na súdoch

29.04.2024 09:14

Oznamovateľ nešpecifikoval konkrétny súd.

Annalena Baerbocková

Baerbocková vyzýva na rozšírenie EÚ o krajiny západného Balkánu. Ide o šedú zónu využívanú Ruskom, tvrdí

29.04.2024 08:45

Medzi krajiny západného Balkánu sa radí Čierna Hora, Bosna a Hercegovina, Albánsko, Srbsko, Severné Macedónsko a Kosovo.

Kolumbíjska univerzita

Biely dom vyzval na pokojné protesty na amerických univerzitách

29.04.2024 08:25

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine.

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25, aktualizované: 09:56

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 732761x
Priemerná čítanosť článkov: 1406x

Autor blogu