Založ si blog

Závisí vrátenie daní z Holandska od Belastingdienst? Áno aj nie

holandsko vlajka

Žiadosti o vrátenie daní z Holandska vybavuje príslušný holandský daňový úrad Belastingdienst. Doba získania holandského daňového preplatku trvá niekoľko mesiacov. Rýchle vybavenie ovplyvniť neviete, no správnosť a skoršie odoslanie daňového priznania áno – zaručene v spolupráci so slovenskými expertmi na dane z Holandska.

Základ pre vrátenie daní z Holandska

Ak ste pracovali v Holandsku medzi rokmi 2019 až 2023, mohol vám vzniknúť nárok na vrátenie daní z Holandska. Pre jeho získanie stačí jedna vec – podať si holandské daňové priznanie za príslušný kalendárny rok.

Tip odborníkov: Pre vrátenie dane z Holandska za rok 2019 máte čas do konca roku 2024.

Typ daňového priznania v Holandsku

Holandský daňový systém pozná niekoľko druhov daňových priznaní. Rozhodujúce je, aby ste vybrali ten správny. Daňový úrad Belastingdienst totižto očakáva, že je povinnosťou daňovníka vybrať náležitý typ daňového priznania. Ak si podáte nesprávny typ priznania, daňový úrad ho nebude akceptovať.

Pre Slovákov pracujúcich v Holandsku najčastejšie platí daňové priznanie typ C (C-form). Je určené pre daňových nerezidentov – tým, ktorí tam pracujú, ale nežijú.

V opačnom prípade je potrebné zistiť vhodný druh formulára. Rýchlou voľbou je konzultácia s odborníkmi slovenskej poradenskej spoločnosti, ktorí sa dennodenne venujú vráteniu daní zo zahraničia.

danove priznanie

Podklady pre vyplnenie žiadosti o vrátenie daní

Základné osobné údaje, pracovná história, ale aj dokument Jaaropgaaf (teda holandské potvrdenie o príjmoch) či formulár E9 (EU/EHP) – to všetko budete potrebovať ako minimum pre vypísanie žiadosti o vrátenie daní z Holandska. Vybavenie chýbajúcich dokumentov môžete tiež prenechať na profesionálneho konzultanta.

Vybrané poradenské spoločnosti majú pre klientov šikovnú aplikáciu, v ktorej zadáte prvotné identifikačné údaje, priložíte prílohy vo forme fotokópií a zašlete poradcovi priamo z vášho mobilu.

Pomoc pri žiadosti vrátenia daní z Holandska

Doba spracovania daňového priznania súvisí s aktuálnym vyťažením úradu Belastingdienst. V priemere trvá 16 týždňov, no úrad má zo zákona lehotu až 3 roky.

Zo skúseností poradenských spoločností vychádza, že keď sa holandské daňové priznanie podá do 1. júla, samotný daňový preplatok dostane klient najneskôr do 3 mesiacov od jeho podania. Všeobecné pravidlo to však nie je.

Aby ste predišli nesprávnemu vyplneniu, chýbajúcim dokumentom a mali čerstvé informácie o stave vašej žiadosti, zverte vybavenie vrátenia daní z Holandska do rúk profesionálom s mnohoročnou praxou.

Čas, za ktorý holandský daňový úrad vybaví vašu žiadosť o vrátenie daní, sa ovplyvniť nedá. Keď požiadate o pomoc expertov z praxe, máte vyššiu šancu, že sa vaša žiadosť odošle skôr a so všetkými potrebnými náležitosťami.


Foto: elements.envato.com

5 mýtov o Kindergeld, na ktoré hneď zabudnite

30.06.2024

Rodinné prídavky z Nemecka, takzvané Kindergeld, sú lákavou finančnou podporou pre slovenských rodičov, ktorí pracujú v Nemecku. Na druhej strane však koluje viacero nesprávnych informácií, ktoré odrádzajú od ich poberania. Pozrite sa na týchto 5 mýtov a ujasnite si, ako to v skutočnosti funguje.

3 jednoduché kroky, jak do svého domova vpustit letní atmosféru

25.06.2024

Vytoužené léto je konečně tady, což potvrzují i předpovědi počasí, které ukazují stále více dnů, kdy rtuť teploměru přesahuje 30 °C. Pokud se chcete připravit na všechna lákadla a radovánky, které nejteplejší období roku přináší, máte ještě čas se připravit a postarat se o to, aby váš domov naplnila letní atmosféra. Stačí pár drobných změn a [...]

Žiadate o rakúske prídavky? Nezabudnite na dôležité prílohy

24.06.2024

Slováci, ktorí pracujú v Rakúsku, môžu poberať rakúske rodinné prídavky. Vedeli ste, že prídavky na dieťa v Rakúsku je možné žiadať až 5 rokov spätne? K žiadosti sa prikladajú povinné prílohy, ktoré závisia od vašej životnej situácie. Určite ich nezabudnite priložiť, aby ste získali legálne prilepšenie pre vaše dieťa.

Bomburáčik, Horehronie

Neviete kam na výlet? Horehronie ponúka letné hity. Zbojnícka strela, Bomburáčik či rodný dom slávnej slovenskej spisovateľky

27.07.2024 06:00

Kraj bohatý nielen na krásnu prírodu, ale aj rôzne atrakcie, ponúka tiež hviezdne divadlo pod Chramošským viaduktom s romantickým piknikom pod rúškom noci.

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk www.krtkovanie-nitra24.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk www.a-servislipka.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 545
Celková čítanosť: 799933x
Priemerná čítanosť článkov: 1468x

Autor blogu