Založ si blog

AKO SUŠIČKY NIČIA OBLEČENIE

susicka na oblecenie

Existuje obrovské množstvo vedeckých dôkazov o tom, že sušenie v bubnovej sušičke spôsobuje nenapraviteľné škody na oblečení. Taká je cena za pohodlie. Ako presne však sušička poškodí vaše oblečenie? Existujú tri charakteristické spôsoby, ako môže sušička poškodiť tkaninu: zmenšenie, ničenie farieb a roztrhnutie materiálu.

Zväčšilo sa alebo zmenšilo vaše oblečenie?

Zrážanie je jedným z najväčších problémov pri praní a sušení. Keď si dáte prať džínsy veľkosti 40, očakávate, že vám tak vyjdú, a keď sa tak nestane, čaká vás diéta alebo výlet do obchodného domu. V rámci štúdie výskumníci vzali štvorcové kusy bavlny a zmesí bavlny a syntetických vlákien a označili niekoľko oblastí, pričom zaznamenali vzdialenosti a uhly medzi jednotlivými značkami. 

Výskumníci podrobili štvorce rôznym praniam, po ktorých nasledovalo sušenie na vzduchu, cyklus s vysokou teplotou alebo cyklus s nízkou teplotou. Prišli na to, že sušenie v bubnovej sušičke zmenšuje bielizeň dvakrát viac ako sušenie na vzduchu.

Zdokonaľte svoju praciu rutinu s novinkou – parfém na praní.

giovani
Giovani parfumy na pranie

Vyblednuté farby 

Keď si kúpime nové oblečenie, chceme, aby nám predsa vydržalo čo najdlhšie. Chceme dokonalú pružnosť a žiarivé farby. Biele oblečenie má zostať biele, a farebné farebným. No ak budete oblečenie sušiť v sušičke na vysokej teplote, môžete urýchliť proces opotrebovania farieb.

Poškodenie tkaniny

Zatiaľ čo krčenie a blednutie farieb sú dve okamžite viditeľné negatívne zmeny, ktoré sušičky spôsobujú, existuje aj dlhodobejší a menej zjavný problém. Pri každom sušení oblečenia v sušičke dochádza k mikroskopickému poškodeniu tkaniny. Mikroskopické poškodenie je podľa definície voľným okom neviditeľné, ale kolektívne poškodenie je ľahko viditeľné – stačí skontrolovať zásobník na žmolky v sušičke. Žmolky vznikajú v dôsledku drobných trhlín vo vláknach tkaniny a súhrn týchto trhlín časom spôsobí, že sa oblečenie rozpadne.
Zabudnite na sušičky a radšej investujte do dobrej práčky, pracích prostriedkov a skúste aj parfém na pranie.

NOVINKA od Giovani: Luxusné vonné sviečky.

giovani
Parfumovaná sviečka LUXURY BLACK

Foto: elements.envato.com, giovani.hu, giovaniparfumuri.ro

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 732547x
Priemerná čítanosť článkov: 1406x

Autor blogu