Založ si blog

Čaká vás rekonštrukcia starého domu? Toto sú úskalia, ktoré vás môžu číhať!

Spôsoby nadobudnutia starého domu sú rôzne. Niekto starý dom zdedí, kým iný si ho kúpi doslova v polorozpadnutom stave s cieľom rozsiahlej rekonštrukcie podľa svojich predstáv. Nech už bude vaša cesta k starému domu akákoľvek, mali by ste si uvedomiť, že jeho rekonštrukcia je komplexným procesom, počas ktorého vás môžu čakať rôzne nepríjemné prekvapenia. Zamerali sme sa preto na veľmi časté úskalia rekonštrukcií starých domov, ktoré neradno podceňovať. 

Čím staršia stavba, tým horšie? 

Predstavy čerstvého majiteľa starého domu o ľahkom priebehu rekonštrukcie sa môžu ľahko rozplynúť už vo fáze plánovania. Nástrah, ktoré pri obnovovaní a prerábaní priestorov na vás môžu číhať je totiž veľa a mnohé z nich ani nemusíte na prvý pohľad rozpoznať. 

Navyše, všeobecné pravidlá v mnohých prípadoch tak celkom neplatia. Nedá sa totiž povedať, že čím je stavba staršia, tým bude jej stav horší a rekonštrukcia náročnejšia. Rovnako ako sa nedá povedať, že na rekonštrukciu bežného rodinného domu vám vystačia maximálne dva mesiace. Nič jednoduché nie je ani stanovenie presného rozpočtu rekonštrukcie, stavebného dozoru a zaistenie bezpečnosti, pri ktorej si svoje uplatnenie nájdu aj hydrofóbne sorbenty. V žiadnom prípade vás ale nechceme strašiť, je však dôležité upriamiť pozornosť na potenciálne nástrahy starých domov. 

Poddimenzované stavebné konštrukcie

Ak patríte medzi tých kreatívnejších, tak už pri letmom pohľade na starý dom sa vám môže v mysli vynárať jeden nápad za druhým. Čo však z toho, ak mnohé z nich nebudú vôbec realizovateľné z dôvodu poddimenzovaných konštrukcií? Problémom môže byť polorozpadnutý krov s nízkou nosnosťou či staré a nefunkčné rozvody. Kým sa teda k rekonštrukcii dostanete, čakať vás možno bude časovo a finančne náročné spevňovanie jednotlivých konštrukcií. Ak spevnenie nebude možné, pripravte sa na obmedzenia vo výbere stavebných riešení. Napríklad, oslabený krov unesie iba ľahkú plechovú krytinu, prípadne pre steny budú tým najlepším riešením ľahké plastové dvere

rekonstrukcia domu

Problémy so statikou

Pred väčšou rekonštrukciou starého domu by ste svoje plány mali konzultovať so statikom. Staršie stavby môžu doslova prekypovať rôznymi statickými poruchami, ktoré vôbec nemusí byť ľahké odhaliť. Bola by škoda, ak by nové steny už pár rokov po rekonštrukcii „zdobili“ trhliny. 

Zmeny prípojok a infraštruktúry

Miestna infraštruktúra a prípadná absencia nejakej prípojky môžu vaše plány poriadne skomplikovať. Stačí, že v minulosti dom z nejakého dôvodu nebol pripojený na rozvody a v súčasnosti je jeho pripojenie už spojené s nadmernou administratívou či neúmerne vysokými nákladmi. Odporúčame preto skontrolovať stav prípojok a ešte pred rekonštrukciou by mal stavbu a jej okolie vidieť plynár Bratislava, vodári či iní odborníci. 

Nevyhovujúca dispozícia

Zmena dispozície v starých domoch je nielenže finančne veľmi nákladná, ale neraz aj úplne nemožná, a to až do takej miery, že sa vám celý dom oplatí najskôr zbúrať. Problematické môžu byť najmä rôzne prístavby z minulosti, ktoré zďaleka nespĺňajú súčasné predpisy a rovnako otázna je aj ich kvalita. V tom lepšom prípade sa bude dať s dispozíciou pracovať a doslova do nej „vtesnať“ svoje nápady. 

Problémy so susedmi

Hoci by sa mohlo zdať, že rekonštrukcia starého domu a prípadné zmeny na pozemku sú výlučne vašou záležitosťou, nie je to celkom tak. Platí to najmä v prípade, ak má dom spoločné steny s okolitými domami, prípadne by ste zmenami na pozemku začali susedovi tieniť, alebo ho inak obmedzovali. Pamätajte na to, že v rámci korektných susedských vzťahov by ste mali o svojich zámeroch najbližších susedov informovať. V prípade spoločných stien by ste mali preveriť aj tie a v prípade odstraňovania porúch či zatepľovania tieto záležitosti spoločne riešiť. Vyhnite sa situácii, kedy by neochota susedov či nekorektné vzťahy napokon celú rekonštrukciu nespomalili alebo rovno nezastavili. 


Foto: elements.envato.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Policajná eskorta / Policajné auto / Polícia /

Polícia preveruje bombovú hrozbu na súdoch

29.04.2024 09:14

Oznamovateľ nešpecifikoval konkrétny súd.

Annalena Baerbocková

Baerbocková vyzýva na rozšírenie EÚ o krajiny západného Balkánu. Ide o šedú zónu využívanú Ruskom, tvrdí

29.04.2024 08:45

Medzi krajiny západného Balkánu sa radí Čierna Hora, Bosna a Hercegovina, Albánsko, Srbsko, Severné Macedónsko a Kosovo.

Kolumbíjska univerzita

Biely dom vyzval na pokojné protesty na amerických univerzitách

29.04.2024 08:25

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine.

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25, aktualizované: 09:29

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 732752x
Priemerná čítanosť článkov: 1406x

Autor blogu