Založ si blog

3 základné kroky pre vrátenie daní z Rakúska

rakusko danove priznanie

Ako začať s vybavovaním vrátenia daní v Rakúsku? Stačí si zistiť priebežný nárok a podať rakúske daňové priznanie. Aby ste daňový preplatok z Rakúska vybavili úspešne, požiadajte o spoluprácu poradenskú spoločnosť. Jednoduchá cesta, ako si prilepšíte váš rodinný rozpočet.

1. Podajte rakúske daňové priznanie

Vrátenie daní z Rakúska je vlastne podanie rakúskeho daňového priznania, doplnenie potrebných dokumentov a uplatnenie si všetkých odpočítateľných položiek, na ktoré máte právny nárok.

Pokiaľ ste pracovali v Rakúsku v období medzi rokmi 2018 až 2022, stále tak môžete urobiť. Na začiatok si prepočítajte predbežnú výšku preplatku pomocou online kalkulačky, ktorú vám poskytne poradenská spoločnosť zdarma.

Rakúske daňové priznanie môžete podať sami alebo prostredníctvom vášho účtovníka. Určite sa vám oplatí osloviť poradenskú spoločnosť, ako napríklad TJ-Legal. Majú totižto niekoľkoročné skúsenosti a poznajú daňový systém v Rakúsku.

Hneď vás upozornia i na to, že pri žiadaní nároku na vrátenie daní z Rakúska musíte mať podané slovenské daňové priznanie.

2. Doložte potrebné dokumenty

Keď podávate rakúske daňové priznanie, potrebujete k nemu doložiť nevyhnutné prílohy.

Prvým dokumentom je potvrdenie o zdaniteľných príjmoch (u nás ho poznáte ako ročné zúčtovanie, v Rakúsku ako Lohnzettel). Ak ste pracovali v Rakúsku pre viacerých zamestnávateľov v danom roku, tak od všetkých.

Ďalšou súčasťou žiadosti o vrátenie daní z Rakúska je v mnohých prípadoch formulár E9 (známy aj ako formulár EU/EWR alebo EU/EER). Na tomto formulári vám slovenský daňový úrad potvrdí vaše príjmy zo Slovenska, aj keď boli nulové.

Pokiaľ vám niektoré dokumenty chýbajú, odborný konzultant vám ich za poplatok vyžiada.

danove priznanie rakusko

3. Spolupracujte s odborným poradcom

Výšku daňového preplatku z Rakúska ovplyvňujú i výdavky a náklady, ktoré ste počas práce v Rakúsku mali. Práve rozmanitosť a správne uplatnené odpočítateľné položky môžu zamiešať karty a ovplyvniť výslednú sumu vrátených daní.

Profesionáli z poradenskej spoločnosti neustále sledujú zmeny a možnosti rakúskeho daňového systému. Tak vám pomôžu s uvedením všetkých odpočítateľných položiek, na ktoré máte legálny nárok.

Dôležité je, že k týmto príjmom a výdavkom musíte mať doklady, preto si ich nachystajte dopredu.

Vybavenie vrátenia daní z Rakúska trvá v priemere 16 týždňov. Začnite hneď. Čím skôr ho podáte, tým skôr máte peniaze na účte. Hladký priebeh vám zaručí spolupráca s odbornou poradenskou spoločnosťou.


Foto: elements.envato.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 730178x
Priemerná čítanosť článkov: 1401x

Autor blogu